Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

karrrol08

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: karrrol08 »

Da_Ta pisze:Witam!
Nazwisko Grzybicki pisze sie po rosyjsku Гжибицкий. Czesto robili pomylki. Moze byc takze Гржибицкий i Грибицкий.
Linki:
http://lib.pomorsu.ru/exile/Polska_ssylka/
http://www.lib.ua-ru.net/diss/cont/65032.html
dede43 pisze:
1. Czy w tamtych czasach (koniec XIX wieku) popularne były dobrowolne wyjazdy Polaków na wschód?
Nie wiem czy wyjazdy były popularne, ale były. Np moi dziadkowie (rodzony i stryjeczny) urodzeni w Warszawie w latach 1860 i 1862 na swoje zaślubiny do Warszawy w 1891 r, przyjechali jeden z Kijowa drugi z Kiszyniowa. Mój ojciec urodził się w 1902 r w Irkucku, jego starszy brat w 1893 r, w Kijowie.
Bardzo dziękuję Tatianie i Danucie za odpowiedzi.
Zastanawiam się tylko, gdzie mam szukać jakichkolwiek śladów Grzybickich? Czy istnieją może jakieś spisy mieszkańców Archangielska lub obwodu?
Ci moi wyjechali prawdopodobnie ok. 1890 lub później i była to tylko ich decyzja. Do Polski przyjechali tylko na czas wojny rosyjsko-japońskiej, ale to takie moje przypuszczenia. Może obawiano się wciągnięcia do wojska?

Pozdrawiam :) Karol
Kromplewski_Franciszek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kromplewski_Franciszek »

Szanowna Grażynko o rozstrzelanych 4-ch braciach wiem dawno nawet otrzymałem informacje z Archiwum w Petersburgu o pozostałych ich żonach i dzieciach . Prawdopodobnie sa to moi dalecy kuzyni , ale nie mam na 100% pewności, bo w żaden sposób nie mogę odnaleśc pozostałych rodzin . Natomiast rozstrzelany Krumplewski Albin Karłowicz to o nim wiem sporo bo mam kontakt z jego wnuczką Iryną z Pietrozawodska . Nie miałem żadnych informacji o Kromplewski Aleksander s. Kazimierza, ur. 1896 w Leningradzie poległy w 2-giej woinie światowej i za ta informację bardzo serdecznie dziękuje Ci.
Serdecznie pozdrawiam Cię i cały Hamburg
Franek
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

karrrol08 pisze:
Da_Ta pisze:Witam!
Nazwisko Grzybicki pisze sie po rosyjsku Гжибицкий. Czesto robili pomylki. Moze byc takze Гржибицкий i Грибицкий.
Linki:
http://lib.pomorsu.ru/exile/Polska_ssylka/
http://www.lib.ua-ru.net/diss/cont/65032.html
dede43 pisze:
1. Czy w tamtych czasach (koniec XIX wieku) popularne były dobrowolne wyjazdy Polaków na wschód?
Nie wiem czy wyjazdy były popularne, ale były. Np moi dziadkowie (rodzony i stryjeczny) urodzeni w Warszawie w latach 1860 i 1862 na swoje zaślubiny do Warszawy w 1891 r, przyjechali jeden z Kijowa drugi z Kiszyniowa. Mój ojciec urodził się w 1902 r w Irkucku, jego starszy brat w 1893 r, w Kijowie.
Bardzo dziękuję Tatianie i Danucie za odpowiedzi.
Zastanawiam się tylko, gdzie mam szukać jakichkolwiek śladów Grzybickich? Czy istnieją może jakieś spisy mieszkańców Archangielska lub obwodu?
Ci moi wyjechali prawdopodobnie ok. 1890 lub później i była to tylko ich decyzja. Do Polski przyjechali tylko na czas wojny rosyjsko-japońskiej, ale to takie moje przypuszczenia. Może obawiano się wciągnięcia do wojska?

Witaj
sprawdzałam Księgi Pamiątkowe Gub.Archangielskiej - nie występuje nazwisko Grzybicki jedynie Grzybowski.
Księgi nie zawierają spisów mieszkańców a jedynie wykaz instytucji.
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
karrrol08

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: karrrol08 »

joanna23 pisze:Witaj
sprawdzałam Księgi Pamiątkowe Gub.Archangielskiej - nie występuje nazwisko Grzybicki jedynie Grzybowski.
Hmm...
A mogłabyś sprawdzić Grzybowskich? Pewnie jest ich nie mało... Bo w rodzinie zdarzały się przypadki, że Grzybiccy wyjeżdżając za granicę zmieniali nazwisko właśnie na Grzybowski. Nazwisko to było zdecydowanie popularniejsze i pewnie dlatego łatwiejsze w użyciu w nowym kraju.

szubog

Sympatyk
Mistrz

Post autor: szubog »

Witam. Szukam Szuberskich.
Szukam informacji o Adeli, Marii Szuberskiej (Karlowna), żona Teodora Majerholda (Mikołajewicza).
Szuberska pracowała w Petersburgu jako położna-akuszerka w latach 1895- 1925.
Interesuje mnie każda informacja o Szuberskich.
Z poważaniem - Bogdan Sz.
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Witaj Joanno. Nie udało mi sie odszukać z Twoja pomocą w wojsku carskim Jana Cypriana Kwiatkowskiego, ale może znajdziesz "moich" Kwiatkowskich w jakichś innych źródłach, do których jak widzę/czytam masz dostęp?
Jan Cyprian Kwiatkowski syn Józefa na swój ślub z Kamila Cetnerska w 1891 r.do Warszawy przyjechał podobno z Kiszyniowa w guberni besarabskiej, ale zaświadczenie, że odbyły się zapowiedzi w jego parafii pochodzi z miasta Równe, co własnoręcznym podpisem i pieczęcią stwierdził ksiądz (nazwisko i podpis nieczytelny).Później, w 1893 r. na pewno mieszkał w Kijowie lub okolicach, bo w Kijowie 13.5.1893 urodził się jego starszy syn, a mój stryj Jan Kwiatkowski. W roku 1902 mieszkał z rodzina w Irkucku, bo tam urodził się mój ojciec. Nie wiem kiedy zmarł, bo do Polski w 1921 z Irkucka przyjechała tylko babcia Kamila z moim ojcem.(Stryj w tym czasie ł już się usamodzielnił, był wojskowym). Podobno mieli w jakimś czasie w Irkucku pralnię.
Władysław Jakub Kwiatkowski syn Józefa (brat Jana Cypriana) na swój ślub w 1891 r.z Józefa Dudkiewicz przyjechał z Kijowa. Tam tez ogłaszane były zapowiedzi, co własnoręcznym podpisem stwierdził ksiądz kanonik Olędzki, proboszcz kościoła kijowskiego. Dalszych jego losów nie znam.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Anna99

Sympatyk

Post autor: Anna99 »

Joasiu, Jerzy!
Wasza gotowość do wsparcia, do pomocy wyprzedza moment wyrażenia pośby. Ujmujące. Dziękuję i pozdrawiam na próżno szukając odpowiednio ciepłych określeń.
Anna
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

szubog pisze:Witam. Szukam Szuberskich.
Szukam informacji o Adeli, Marii Szuberskiej (Karlowna), żona Teodora Majerholda (Mikołajewicza).
Witaj
w księdze adresowej S.Petersburga z roku 1916 znalazłam :
- Szuberska - skrót imienia w j.rosyjskim Ewd.- c. Michała
- Szuberska Elżbieta c. Konstantego i Szuberski Aleksander s. Mikołaja - zamieszkali pod tym samym adresem
- Szuberski Włodzimierz s. Piotra

w księdze S.Petersburga a raczej już Petrogradu z roku 1922 - nazwisko Szuberska/ki nie figuruje
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

karrrol08 pisze:
joanna23 pisze:Witaj
Hmm...
A mogłabyś sprawdzić Grzybowskich? Pewnie jest ich nie mało... Bo w rodzinie zdarzały się przypadki, że Grzybiccy wyjeżdżając za granicę zmieniali nazwisko właśnie na Grzybowski. Nazwisko to było zdecydowanie popularniejsze i pewnie dlatego łatwiejsze w użyciu w nowym kraju.

Witaj
rok 1901 - Księga Pamiątkowa Archangielska
- Grzybowski Piotr s. Ottona - Urząd Celny Archangielska
- Grzybowski Aleksander s. Ludwika - Archangielski Batalion Piechoty Rezerwy
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

joanna23 pisze:
szubog pisze:Witam. Szukam Szuberskich.
Witaj
w księdze adresowej S.Petersburga z roku 1916 znalazłam :
- Szuberska - skrót imienia w j.rosyjskim Ewd.- c. Michała
- Szuberska Elżbieta c. Konstantego i Szuberski Aleksander s. Mikołaja - zamieszkali pod tym samym adresem
- Szuberski Włodzimierz s. Piotra

w księdze S.Petersburga a raczej już Petrogradu z roku 1922 - nazwisko Szuberska/ki nie figuruje
Mejerhold Adela c. Karola zam. ul. ...jarzyńskaja 12 ( być może Dobjarzyńskaja - nieczytelne pierwsze trzy litery ) Telefon : 67180
Joanna z d. Sawicka

Kaleńczuk_Zb

Sympatyk

Post autor: Kaleńczuk_Zb »

Witam Pani joanno.
Czy dysponuje Pani jakimiś danymi z okolic Pińska. Szukam nazwiska;So(a)czkowski. Na pewno Walczył W armii carskiej .Posiadam zdjęcie zrobione w Orenburu.Szukam także kontaktu lub informacji o nazwisku Kaleńczuk .(Bału(y)k. Kozioł.Miejscowość Zawidczyce okr.Lubieszowski, gm. Chojno oraz Stetyczew gm. Chojno,obr.Piscew
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Post autor: _joan »

Witam serdecznie.Niestety mam problemy z rosyjskim, choc kiedys mowilam swobodnie.Zapomnialam.Dlatego bardzo prosze o sprawdzenie nazwiska Skass lub ewentualnie Skassa.Wołyń,Antonówka nad Horyniem gmina Horodziec powiat Sarny oraz Rafałówka powiat Sarny.W Antonówce mieszkal Kazimierz Skass, brat mojej prababci Zofii Skass.Nazwisko jest bardzo rzadkie, dlatego wszelkie informacje sa bardzo cenne.Mam jeszcze zdjecia Wladyslawa i Stanislawa Skassa w Bereznej .Nie mogę trafic na zadne informacje.Pozdrawiam serdecznie
Joanna Landowski
P.S. Ten temat na forum jest naprawde bardzo potrzebny.Nie sadzilam, ze jest jakis dostep internetowy do danych w Rosji Carskiej.Dziekuje
P.S2 ZYCZE WSZYSTKIM POGODNYCH SWIAT I DUZO SUKCESOW GENEALOGICZNYCH W NADCHODZACYM ROKU.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

_joan pisze:Witam serdecznie.Niestety mam problemy z rosyjskim, choc kiedys mowilam swobodnie.Zapomnialam.Dlatego bardzo prosze o sprawdzenie nazwiska Skass lub ewentualnie Skassa.Wołyń,Antonówka nad Horyniem gmina Horodziec powiat Sarny oraz Rafałówka powiat Sarny.W Antonówce mieszkal Kazimierz Skass, brat mojej prababci Zofii Skass.Nazwisko jest bardzo rzadkie, dlatego wszelkie informacje sa bardzo cenne.Mam jeszcze zdjecia Wladyslawa i Stanislawa Skassa w Bereznej .Nie mogę trafic na zadne informacje.Pozdrawiam serdecznie
Joanna Landowski
Witam!
Spróbuj skontaktować się z kimś z tych osób mieszkających na Ukrainie:
СКАСС ОЛЬГА НИКОЛАЕВНА, data ur. 1951-12-22 ОДЕСА,ФОНТАНСЬКА 3/1
СКАСС ОКСАНА ВЯЧЕСЛАВОВНА, data ur.1976-01-07 ОДЕСА, АКАДЕМІКА ЗАБОЛОТНОГО 4/40
СКАСС АНДРЕЙ ВЯЧЕСЛАВОВИЧ tel.7389446, data ur.1973-04-15, ОДЕСА,ФОНТАНСЬКА 3А/1
СКАСС ВЯЧЕСЛАВ ФЕЛИКСОВИЧ tel. 634272, data ur.1951-01-05, OДЕСА,ФОНТАНСЬКА 3/1
Podane numery telefonu to numery odeskie, trzeba je poprzedzić numerami kierunkowymi (wiedzą jak na TPA).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Kaleńczuk_Zb pisze:Witam Pani joanno.
Czy dysponuje Pani jakimiś danymi z okolic Pińska. Szukam nazwiska;So(a)czkowski. Na pewno Walczył W armii carskiej .Posiadam zdjęcie zrobione w Orenburu.Szukam także kontaktu lub informacji o nazwisku Kaleńczuk .(Bału(y)k. Kozioł.Miejscowość Zawidczyce okr.Lubieszowski, gm. Chojno oraz Stetyczew gm. Chojno,obr.Piscew
Witaj
posiadam Księgę Pamiątkową Gub. Mińskiej z roku 1914 z powiatem pińskim - niestety Twoje nazwisko nie figuruje;
księga nie zawiera wykazu mieszkańców a jedynie spis instytucji.
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

dede43 pisze:Witaj Joanno. Nie udało mi sie odszukać z Twoja pomocą w wojsku carskim Jana Cypriana Kwiatkowskiego, ale może znajdziesz "moich" Kwiatkowskich w jakichś innych źródłach, do których jak widzę/czytam masz dostęp?
Jan Cyprian Kwiatkowski syn Józefa na swój ślub z Kamila Cetnerska w 1891 r.do Warszawy przyjechał podobno z Kiszyniowa w guberni besarabskiej, ale zaświadczenie, że odbyły się zapowiedzi w jego parafii pochodzi z miasta Równe, co własnoręcznym podpisem i pieczęcią stwierdził ksiądz (nazwisko i podpis nieczytelny).Później, w 1893 r. na pewno mieszkał w Kijowie lub okolicach, bo w Kijowie 13.5.1893 urodził się jego starszy syn, a mój stryj Jan Kwiatkowski. W roku 1902 mieszkał z rodzina w Irkucku, bo tam urodził się mój ojciec. Nie wiem kiedy zmarł, bo do Polski w 1921 z Irkucka przyjechała tylko babcia Kamila z moim ojcem.(Stryj w tym czasie ł już się usamodzielnił, był wojskowym). Podobno mieli w jakimś czasie w Irkucku pralnię.
Władysław Jakub Kwiatkowski syn Józefa (brat Jana Cypriana) na swój ślub w 1891 r.z Józefa Dudkiewicz przyjechał z Kijowa. Tam tez ogłaszane były zapowiedzi, co własnoręcznym podpisem stwierdził ksiądz kanonik Olędzki, proboszcz kościoła kijowskiego. Dalszych jego losów nie znam.
Witaj
sprawdziłam księgę Kijowa z roku 1911 - brak Twoich poszukiwanych
w księdze Irkutska z roku 1916 figuruje tylko Kwiatkowski German/Herman s. Stanisława
w księdze Irkutska z roku 1924 - Kwiatkowskich brak
Joanna z d. Sawicka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”