Łany i Prus-Wiśniowscy

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

Witam,
w akcie małżeństwa mojego prapraprapradziadka z 1845 r. widnieje zapisek:
Cajetanus Wiśniowski Dni Josephi Wisniowski haeredis praedii Łany et Dna Salomea de Stawińskich[Sławińskich?] conj. leg. filius.
(czyli: Kajetan Wiśniowski szlachetnego Józefa Wiśniowskiego dziedzica własności Łany i szlachetnej Salomei ze St/ławińskich małżeństwa "legalny" syn)
Ślub brany był w parafii Dydnia. Niestety, miejscowości o nazwie "Łany" jest bardzo dużo, i co gorsza, żadna nie znajduje się na tyle blisko Dydni (na północ od Sanoka), by być dobrym potencjalnym kandydatem - najbliższa, Łany Polskie, znajduje się na dzisiejszej Ukrainie.
Owi Wiśniowscy, którzy pisali się później także Wiśniewscy, mieli herb Prus.

Niestety, z wszystkimi tymi danymi nawet Słownik geograficzny do tej pory niewiele mi pomógł, a wyszukiwanie w internecie niewiele daje ze względu na ilość "łanów" jako nazwy pospolitej.

Czy ktoś może zetknął się z miejscowością Łany niedaleko Sanoka LUB związaną z Wiśniowskimi herbu Prus?
Z góry dziękuję
Paweł
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: mmaziarski »

Rok 1813 ślub Jacenty Wiśniowski lat 18 z Katarzyna Biega lat 16.
Rok 1851 ślub Michał Wiśniowski cyn Hyacinthi et Anna Hankowska,z Katarzyną Michałkowską córką Marcina i Marii
Paszkiewicz.

Rok 1807 Wojciech Borokowski(może Burakowski)lat 26 ślub z Katarzyną Wiśniowską lat 18.
Rok 1848 ślub Antoni Biega syn Jakuba i Marii Łakus ,z Anna Wiśniowska córka Hyacinthi i Katarzyny Biega,lat 28.
Te 4 śluby w parafii Mrzygłód koło Sanoka,miejscowość Dembna.

Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
wisnaytos

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: wisnaytos »

Witam,
do: Paweł_z_Krakowa - proszę o przeczytanie wiadomości na pw
Pozdrawiam
Maciej
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

@ mmaziarski - Dziękuję!
@ wisnaytos - Czy dostał Pan moją wiadomość? Mam wrażenie, że system ich przesyłania nie działa jak powinien.
Pozdrawiam,
Paweł
wisnaytos

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Pawle nie otrzymałem wiadomości na pw podaje swój e-mail
Pozdrawiam
Maciej
markcezar

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: markcezar »

Witam
Kajetan Wisniewski urodzony 1825 roku syn Józefa i Salomei z domu Stawińska.24 sierpnia 1845 żeni się z Paulin a Dydyńską córka Piotra Dydyńskiego i Mariany ,parafia Falejówka koło Dydni.Mają dziecko Emilie urodzoną w 1846 roku w Krośnie..Nastepnie żeni się z Zofią Dydynską córka Kazimierza Dydyńskiego i Justyny z domu Skrzyńska,dzieci Jakub Wiśniewski urodzony 1.05.1854roku własciciel folwarku "Łany"
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Łany i Prus-Wiśniowscy

Małe sprostowanie
Właścicielem folwarku Łany w 1856 był Kajetan Wiśniewski zamieszkały w Krośnie nr domu 256 a nie Jakub.
Kajetan miał w 1856 lat 44 i był wdowcem po Paulinie Dydyńskiej.

Mieczysław
MMaziarski
wisnaytos

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Witam
Proszę o wyjaśnienie: Kajetan nosił nazwisko Wiśniowski czy Wiśniewski. Znalazłem w Internecie akt ślubu Kajetana z 1845 r. gdzie podane jest nazwisko Wiśniowski, syn Józefa Wiśniowskiego właściciela folwarku Łany.

Maciej
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Łany i Prus-Wiśniowscy

Wiśniewski Kajetan był częściowym właścicielem folwarku Łany w Krośnie.
Potwierdzenie przy Walerii Wiśniewskiej biorącej ślub w 1879 roku.

Mieczysław
MMaziarski
markcezar

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

witam
Kiedy zmarła Paulina Wiśniewska z domu Dydyńska
Kiedy zmarła Zofia Wiśniewska z domu Dydyńska,gdzie została pochowana
Marek
jeronimo_77

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: jeronimo_77 »

Witam,

Wiśniowscy h. Prus I z ziemi sanockiej to także moja rodzina. Ciekawe jak się nazywał dziadek Kajetana, on zapewne się legitymował i powinien być po nim jakiś ślad w aktach legitymacyjnych, które mam opracowane dla wszystkich Wiśniewskich vel Wiszniewskich. Na razie udało mi się ustalić, że Piotr i Kazimierz Dydyńscy to bracia, synowie Macieja i Justyny Białobrzeskiej. Ich część Falejówki zwana była Dydyńszczyzna, właścicielem części Falejówiki był także Maciej Józef Swatek Wiśniowski (Wiszniewski) ale on zmarł bezpotomnie i po nim dziedziczył jego siostrzeniec Tadeusz Zielonka, s. Jana i Joanny Swatek Wiszniewskiej.

Rozumiem, że najważniejsza sprawa czyli folwark Łany w Krośnie została już ustalona przez Pana Mieczysława? Jeżeli tak, to teraz już pójdzie z górki.

PS.
Niestety ustalenie poprawności pisowni nazwiska graniczy z cudem, wśród moich przodków rodzeni bracia pisali się jeden Wiszniewski drugi Wiśniowski (autografy). Ba... ta sama osoba pisała się raz tak raz tak. Osobiście uważam, że poprana forma to Wiśniowski, zmieniona następnie przez urzędników. Moi przodkowie zostali wylegitymowani jako Zwarzyło Wiszniewscy, choć jak byk we wniosku legitymacyjnym z sądu grodzkiego sanockiego w 1782 r. jest odręczny podpis Marceli Wawrzyta Wiśniowski, no ale pisarz grodzki wiedział lepiej, a w Wydziale Stanów nie było już miejsca na dyskusję. I tak od 1782 r. jesteśmy Wiszniewscy ;)

Pozdrawiam
Piotr Wiszniewski
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Łany i Prus-Wiśniowscy

Rok 1804 dom nr 286 D:Josephus Wiśniowski lat 25 ślub z Salomea Sławieńszczanka lat 14
świadkowie D.:Łukasz Borowicz,Kazimierz Myckiewicz
Rok 1801 dom 286 ślub Franciszek Tomaszoski lat 26 z Anna Wiśniowska lat 19
świadkowie Łukasz Pilszewski,Jan Figlowski
Rok 1789 dom nr 47 ślub Jan Figlowski lat 23 z Józefa Wiśniowska lat 17
świadkowie Łukasz Pilszowski,Józef Kapiszowski,Tomasz Lesnikiewicz
Rok 1784 dom 286 zmarła Rozalia Wisnioszczonka de Suburbio wiek 3 hebd.
Rok 1788 dom 286 zmarł Antoni Wisniowski 15 hebd.
Rok 1799 dom 283 zmarł Tomasz Wisniowski 67 Ann.
Rok 1801 dom 314 zmarła Marianna Wisniowska 24ann.
Rok 1806 dom 286 zmarła Barbara Wisniowska 57,oraz Franciszek Wiśniowski 32,
Rok 1809 dom 289 zmarł Feliks Wisniowski 1 1/2 ann
Rok 1811 dom 22 zmarła Nobilis Barbara Dydyńska 53 ann
w 1784 urodziła się Rozalia Regina córka Tomasza Wisniowski i Barbary Bieleniczowa
w 1804 dom 286 urodził się Józef Michał syn Franciszka Wiśniowski (Sculteticus) i Barbary Ziołkiewiczowna
Na razie tyle udało mi sie wydobyc.
Może te dane wyjaśnią wątpliwości.

Mieczysław
Ostatnio zmieniony pt 23 wrz 2011, 04:31 przez mmaziarski, łącznie zmieniany 1 raz.
markcezar

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

witam
w akcie małżenskim z 20 czerwca 1886 roku Jakuba Wiśniewskiego z Czesławom Nartowską,poprawiono Wiśniowski na Wiśniewski ale Kajetana zapisano jako Wiśniewski
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Łany i Prus-Wiśniowscy

W akcie urodzenia Filipa Jakuba ojciec Kajetan jest zapisany jako Wiśnieski,przy urodzeniu Justyny ojciec Kajetan Wiśniewski.
MMaziarski
markcezar

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

zgadzam się z panem Mieczysławem Jakób Wiśniewski (pisany przez ó grobowiec wiśniewskich Rakowice Kraków) był włascicielem kamienicy na Stradomiu i hotelu "Londyńskiego w Krakowie.
Panie Pawle,z jakiej linii rodu pan pochodzi
ja pochodze od:
Józef Wiśnioski +Salomea Stawińska
Kajetan Wiśniowski +Zofia Dydyńska
Jakób Filip Wiśniewski + Czesława Nortowska /tu nastąpiła zmiana wiśniowski na wiśniewski /
Romuald Wiśniewski + Julia Zielińska
Zbigniew Wiśniewski +Ludwika Kopcio
Marek Wiśniewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”