Archiwum Archidiecezjalne Warszawskie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

konrad1977

Sympatyk

Archiwum Archidiecezji Warszawskiej - prośba o pomoc

Post autor: konrad1977 »

Witam, poszukuję aktu zgonu Mateusza Kitlińskiego (1880 - 1895) oraz jego aktu małżeństwa (okres 1862 - 68) z parafii Stare Babice. Akta znajdują się w Archiwum Archidiecezji Warszawskiej. Może ktoś z Państwa będzie tam wykonywał kwerendę. Uprzejmie proszę o pomoc.

Pozdr
K.
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: robbi89 »

Witam,
wybieram się we wtorek 21 grudnia do AAW na Dewajtis. Będę tam ok. 5h i chętnie komuś pomogę, ale nie znam rosyjskiego i proszę nie prosić mnie o sprawdzenie pojedynczych aktów, których kopie można uzyskać w archiwum. Swoje prośby proszę wpisywać do jutra do 23. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

gdyby to nie był problem to miałabym prośbę o sprawdzenie aktu ślubu z 1921-1922 r. z parafii św. Stanisława B.M. (na Woli) - Franciszek Okoński i Janina Kurzawińska. Z tej parafii mają indeksy. Wystarczy mi numer aktu, żebym mogła zamówić kopię.

Pozdrawiam
Monika
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Czy akty z AAW można uzyskać "na odległość", bez osobistych odwiedzin?. Jaka jest procedura?
Poszukuje aktów zgonu Józefa Kwiatkowskiego (1832/39 - 1884 pochowany na Powązkach) oraz jego żony Anieli z Wrońskich (1823/43 - 1906) i jej bratanicy Anny z Wrońskich Cetnerskiej (1839-1899). Obie panie w Wrońskich są tez pochowane na Powązkach. Wszyscy wymienieni to moi pradziadkowie ze strony ojca.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,

jeżeli nic się nie zmieniło to AAW nie prowadzi kwerend, przyślą jeśli się zna numer aktu. Kopia kosztuje 6,- PLN.

Pozdrawiam
Monika
Umek

Sympatyk

Post autor: Umek »

Witam.
Poszukuję aktu zgonu ( lub daty zgonu ) Macieja Umiastowskiego parafia Rokitno m.Witki z lat 1797 - 1817.
Łączę pozdrowienia
Ryszard U.
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Do Moniki:
Sprawdziłem lata 1920-23 i nie znalazłem aktu ślubu Franciszka Okońskiego z Janiną Kurzawińską. Jedynie w 1923 miał miejsce ślub Okońskiego Stanisława z niejaką Luwińską (nr 327). Niestety nie mogę ci nic więcej powiedzieć, bo księga z tego roku nie znajduje się w AAW. Najprawdopodobniej została przekazana do USC na Woli.

Do Danuty
Nie podałaś w jakich parafiach powinienem szukać aktów. Nic nie mogłem zrobić.

Do Ryszarda
Przykro mi, ale nie starczyło mi czasu na przeszukiwania Rokitna

Justyna otrzymała wiadomość na priva.

Mam nadzieję, że choć trochę komuś pomogłem.
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

[quote="robbi89"]Do Moniki:
Sprawdziłem lata 1920-23 i nie znalazłem aktu ślubu Franciszka Okońskiego z Janiną Kurzawińską. Jedynie w 1923 miał miejsce ślub Okońskiego Stanisława z niejaką Luwińską (nr 327). Niestety nie mogę ci nic więcej powiedzieć, bo księga z tego roku nie znajduje się w AAW. Najprawdopodobniej została przekazana do USC na Woli.

Witam,
bardzo dziękuję, choć muszę przyznać, że jestem mocno zaskoczona, że nie ma ich w tej parafii.
Serdecznie pozdrawiam,
Monika
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Niestety nie mam pojęcia Piotrze w jakiej parafii. Mam tylko zdjęcia ich grobów na Powązkach.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Danuto,
rozumiem, że sprawdziłaś w genetece i tam Twoi przodkowie nie występują. Załóż, że wszyscy oni zmarli w Warszawie; sprawdź. które księgi zostały zindeksowane i wrzucone do geneteki, wyklucz je i tak zawęzi się trochę obszar Twoich poszukiwań. W podanym przez Ciebie okresie w Warszawie było ok. 15 parafii: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradz ... rch=szukaj
Niektóre z nich są zdigitalizowane i znajdują się w sieci na metrykach albo na ZOSIA, ale nie zostały jeszcze zindeksowane. Poszukaj tam. Jeśli mimo tego nic nie znajdziesz, to znaczy, że akta Twoich przodków znajdują się w tych kilku pozostałych parafiach, nieuwzględnionych wcześniej. Pozostanie Ci tylko czekać na ich indeksację lub digitalizację albo sprawdzić je po kolei w archiwum.
Pozdrawiam
Piotrek
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Temat: Arch.Arch.w Warszawie
Znam lata i numery aktów.Jeżeli ktoś z Państwa wybiera się do AA bardzo proszę o list.
Piszę tam e-maile ale bez odpowiedzi.
Stefan
ps.adres
plisst@poczta.onet.pl
migacz

Sympatyk

Arch.Arch.w Warszawie

Post autor: migacz »

Jeżeli chodzi o archiwum w Warszawie, zarówno aan jak i agad, proszę mi wierzyć, że zawsze uzyskuję odpowiedzi. Odpowiedź na
e-maila może nie jest natychmiastowa, ale zawsze w ciągu 2 tygodni.
pozdrawiam Mirka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Arch.Arch.w Warszawie

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

chodzi zapewne o AAW
http://archiwum.mkw.pl/kontakt.html
http://archiwum.mkw.pl/pracownia_f.html
przelew, pewnie dobrze potwierdzenie przelewu załączyć...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
grzesław

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: grzesław »

Kilka razy korzystałem mailowo z usług AAW i mam bardzo dobre doświadczenia.
W linkach podanych przez Włodka jest cała procedura (łatwa bardzo). Drukujemy zgłoszenie uczestnictwa i zamówienie, wypełniamy je, skanujemu i wysyłamy jako załączniki na mailowy adres AAW. Po ok. 2 tygodniach otrzymujemy mail zwrotny dotyczący kwoty usługi (6 zł za skan), po zapłaceniu otzrymujemy droga mailową zamówione skany. Za każdym razem od zamówienia do skanów w domu trwało to ok 3 tygodni.
Pozdrawiam
Grzegorz
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Mam prośbę.Nie radzę sobie z tytm wszystkimi zgłoszeniami z własnoręcznym podpisem itd.jakie należy sprorządzic i przesłać do AA Warszawie.Nie te lata!! a synowie za wodą.
Potrzebuję z AA jeden akt małżeństwa prapradziadków matki taty.Dosłownie jeden akt małżeństwa!!
Czy ktoś mógłby mi to w AA pobrać??? Pieniądze oczywiście zaraz przeleję na podane konto.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”