Who lived on ul Niemcewicza 1/1 gdansk 1945-1946?

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

ul. Niemcewicza - Gdańsk 1945

Post autor: MariaŁopaciuk »

Do jakie parafie nalezal ulica Niemcewicza 1/1 Gdansku w roku 1945
i gdzie lezy (archiwum) ksiegi metrykalnie (zgony) do tego kosciola??
- wyznanie rzymskokatolickie - Zenek

:( ponieważ w nocy w y p a r o w a ł z forum ten wątek i odpowiedzi dla Zenka na postawione przez niego tam pytania - przywołuję ten temat za pomocą Forum PTG w wersji ograniczonej

http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t ... d72672e49e

Kościół parafialny Św. Andrzeja Boboli
Gdańsk Wrzeszcz, ul. Mickiewicza 11
80-425 Gdańsk
Telefon 0-58 341-49-10

Biuro parafialne poniedziałek, środa, sobota 9.00 - 12.00; wtorek i piątek 9.00 - 12.00 i 17.00 - 19.00

--------------------------------------------------------------------------------

Historia

Parafia powstała w 1930 r. jako parafia katolicka niemiecka.
Zbudowano tam kaplicę Świętego Krzyża, która dziś jest kaplicą filialną.
Po wojnie w 1945 r. parafia odzyskała kościół, który dziś jest parafialnym, pod wezwaniem św. Andrzeja Boboli.
Do 1945 r. był to kościół ewangelicki - ewangelików reformowanych pw. Kościół Chrystusa.

Czyli od 1945 jest to parafia katolicka ! ! !
Poniewaz nie upłynęło jeszcze 100 lat od wytworzenia ksiąg metrykalnych (zgonów) z roku 1945 - ksiagi te znajduja się na miejscu ich wytworzenia - czyli w biurze parafialnym tego kościoła

:D :D :D jestem po rozmowie telefonicznej z z biurem parafialnym tego kościoła - potwierdzono mi iż:
- księgo zgonów z 1945 roku znajdują się na miejscu w biurze parafialnym
- zasięg parafii w roku 1945 obejmował ul. Niemcewicza

Pozdrawiam
Maria

PS. Bardzo dziękuję Krzysztofowi, Januszow i Staszkowi z Forum PTG za wsparcie merytoryczne w rozwikłanie tego problemu
Zenek

Sympatyk

ul. Niemcewicza - Gdańsk 1945

Post autor: Zenek »

Dziekuje bardzo! Sprawie jest to, ostatnie adres moja ciocia byl ul Niemcewicza 1945. Ona mialam 15 latach. Mieszkala u przybrani rodzice ja nie wiem ich nazwy.Najlepsza jest nazwa przybrani rodzize znalesc, dlaczego potrzebuje ksiega adresowa z Gdansk z 1945-1946.
Zenek

Sympatyk

List osoby Gdansk 1945-1946

Potrzebuje list osoby w Gdansk latach 1945-1946
Zenek

Sympatyk

Noble godmother to a non noble child.

Was it possible that a noble woman could be godmother to a child were the parents did not belong to nobility???

Zenek
Pelagiusz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pelagiusz »

Yes, it was possible and even often happened.

Jacek
Zenek

Sympatyk

Thanks for the answer.
In Sweden it was impossible for nobles to mix with ordinary people and I thought it was the same in Poland. Could it happend sometimes that the priest made mistakes and wrote honestus instead of honorarus or nobilis. I have a forefather, 1750, in Krasnystaw. He owned several houses and farms, he was in court because using gypsies as labour power. In my eyes he must have been from nobility.
Zenek

Sympatyk

I need to find out who lived on ul Niemcewicza 1/1 in Gdansk, Wrzeszcz between 1945 and 1946. My ciocia lived there with fosterparents and I must find out their name. She probably change her name to their name. If I want to find her in church books I need the name of those who lived on ul Niemcewicza.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Error priest did not decide on whether someone was a gentleman or not. The priest was not suitable in the act of a noble title. It should be a deduction of nobility. Not every landowner was a gentleman.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Zenek

Sympatyk

Mr Aftanas. I see that you are from PTG. I have written many emails to PTG but have not recieved any answers. I must find out who lived on ul Niemcewicza 1/1 1945-1946. My ciocia (15 years old) lived there with foster parents and I think they adopted her. If I gonna find her in church books I must have the name of the foster parents.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

I saw this question. We have to wait for a response for someone who knows the realities of this place and know where they can be documents of these years. Patience.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Kto odpowie na pytanie Zenka? On chce się dowiedzieć kto mieszkał w Gdańsku-Wrzeszczu, ul Niemcewicza 1/1 w roku 1945/46. Tam mieszkała jego ciocia, która po małżeństwie zmieniła nazwisko (prawdopodobnie wyszła za mąż za współlokatora czy głównego lokatora tego mieszkania). Chce znaleźć odpowiedni wpis do księgi metrykalnej w tamtejszej parafii.

Przetłumaczyłem ten tekst, bo może to bariera językowa wpływa na brak odpowiedzi, ale też autor postu nie podał nazwiska i imienia tej cioci, a myślę,że to będzie potrzebne.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Zenek

Sympatyk

Good to hear. It would be nice for my father to have an answer at last. Next year he will be 80 and he want to celebrate it in Gdansk (he lives in Sweden) with he`s 5 children and 11 grand children. I would like to give him an answer as a present.
Zenek

Sympatyk

On byla za mloda dla malzenstwo, tylko 15 lat. Mysle zmienila nazwisko do opiekunow. Stanislawa Gorska lub Podsedkowska lub nazwisko opiekunoe.
Zenek

Sympatyk

On byla za mloda dla malzenstwo, tylko 15 lat. Mysle zmienila nazwisko do opiekunow. Stanislawa Gorska lub Podsedkowska lub nazwisko opiekunow.
Nizioł_Krzysztof

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nizioł_Krzysztof »

Witaj Zenek :-)

Przepraszam, ze pisze w tym watku, ale nie odpowiadasz na wiadomosc wyslana do Ciebie na skrzynke na stronie genealodzy.pl.
Mam dla Ciebie akt slubu Stanislawa Posedka z Anna Gut z roku 1893 i chce Ci go przeslac. Sam ocen czy dotyczy on Twoich krewnych. Podaj mi swoj adres e-mail tutaj albo na moja skrzynke na stronie genealodzy.pl.

Pozdrawiam
Krzysztof Nizioł
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”