Genealogia na Podkarpaciu

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

BBKotulski

Post autor: BBKotulski »

Czy strona https://www.przemysl.ap.gov.pl/skany/ przestała istnieć na dobre czy chwilowo? Jakiś czas temu były tam dostępne skany z AD Przemyskiej.

BBKotulski
aradecki

Sympatyk

Post autor: aradecki »

BBKotulski pisze:Czy strona https://www.przemysl.ap.gov.pl/skany/ przestała istnieć na dobre czy chwilowo? Jakiś czas temu były tam dostępne skany z AD Przemyskiej.

BBKotulski
Witam,

więcej informacji tu: https://www.przemysl.ap.gov.pl/art,998, ... ny-on-line
Pozdrawiam,

Arkadiusz Radecki
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Kamień par. Jeżowe

Post autor: ewa_marciniak »

Czy ktoś z Państwa orientuje się gdzie szukać ksiąg metr. dla wsi Kamień z par. Jeżowe z lat ok. 1850-1855?

Świetnie zindeksowane zasoby tej parafii obejmują tylko Jeżowe oraz wsie Jata i Sójkową. Brakuje wsi Cholewiana Góra, Pogorzałka, Kamień, Maziarnia, Nowosielce i Zalesie. Czy ktoś, coś wie na ten temat?

Ewa
Awatar użytkownika
TomaszSaczawa

Członek PTG
Mistrz

Re: Kamień par. Jeżowe

Post autor: TomaszSaczawa »

ewa_marciniak pisze:Czy ktoś z Państwa orientuje się gdzie szukać ksiąg metr. dla wsi Kamień z par. Jeżowe z lat ok. 1850-1855?

Świetnie zindeksowane zasoby tej parafii obejmują tylko Jeżowe oraz wsie Jata i Sójkową. Brakuje wsi Cholewiana Góra, Pogorzałka, Kamień, Maziarnia, Nowosielce i Zalesie. Czy ktoś, coś wie na ten temat?

Ewa
Witam,

par. Kamień zeskanowałem 2 tygodnie temu - skany są tutaj - https://skanoteka.genealodzy.pl/id3938

Maziarnię zeskanowałem w par. Stany ( do której w pewnym okresie należała) skany tutaj - https://skanoteka.genealodzy.pl/id3688

Zalesie jest intensywnie indeksowane jak wcześniej Jata i Sójkowa przez Andrzeja.
Nowosielec był podzielony między par. Racławice i Jeżowe - te z par. Racławice są online na Lubgensie https://fotolubgens.lubgens.eu/index.php?/category/1139

Z Cholewianej, Nowosielca jak i Jeżowego może niedługo coś nowego się pojawi ;)

Pozdrawiam,
Tomek
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Re: Kamień par. Jeżowe

Post autor: ewa_marciniak »

O! Wielkie dzięki! Za pracę i za błyskawiczną odpowiedź!

Pozdrawiam i zagłębiam się w skanotece,
Ewa
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Jest zgoda Proboszcza Parafii MBS w Rozwadowie (Stalowa Wola) więc pewnie niebawem skanowane tam przeze mnie księgi trafią do skanoteki. Jutro pewnie już na lubgensie.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
michalbaranski

Sympatyk

Post autor: michalbaranski »

Czy ktoś z Państwa orientuje się, czy planowana jest digitalizacja archiwum parafialnego w Mrzygłodzie k. Sanoka (dawna Tyrawa Królewska; woj. podkarpackie)?

Swego czasu napisałem do proboszcza tamtejszej parafii z zapytaniem, czy w zasobach parafialnych znajdują się jakiekolwiek XVIII-wieczne dokumenty, które mogą zawierać informacje o moim bezpośrednim przodku - praprapraprapradziadku Michale Barańskim (moim imienniku) oraz Jego rodzicach - Janie i Katarzynie z d. Bardzińska. Michał Barański pochodził, tak jak Jego rodzice, z Mrzygłodu. Prawdopodobnie byli rzemieślnikami.

Choć same księgi metrykalne sięgają jedynie 1806 r. to jednak w odpowiedzi Proboszcz odpisał mi także, że zasoby archiwalne Parafii Mrzygłód są tak bogate że nie jest w stanie na tak szeroko postawione pytanie odpowiedzieć. Takie poszukiwanie wymaga dużej pracy archiwalnej co wymagałoby wiele czasu, którego niekiedy brak. W ocenie Proboszcza jeśli będą to dokładne dane i informacje to kiedyś można sie pokusić o poszukiwania.

Niestety dotarłem do ściany i nawet nie wiem o co dokładnie zapytać. Taka digitalizacji całości archiwum byłaby zbawienna.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

michalbaranski pisze:Czy ktoś z Państwa orientuje się, czy planowana jest digitalizacja archiwum parafialnego w Mrzygłodzie k. Sanoka (dawna Tyrawa Królewska; woj. podkarpackie)?

Swego czasu napisałem do proboszcza tamtejszej parafii z zapytaniem, czy w zasobach parafialnych znajdują się jakiekolwiek XVIII-wieczne dokumenty, które mogą zawierać informacje o moim bezpośrednim przodku - praprapraprapradziadku Michale Barańskim (moim imienniku) oraz Jego rodzicach - Janie i Katarzynie z d. Bardzińska. Michał Barański pochodził, tak jak Jego rodzice, z Mrzygłodu. Prawdopodobnie byli rzemieślnikami.

Choć same księgi metrykalne sięgają jedynie 1806 r. to jednak w odpowiedzi Proboszcz odpisał mi także, że zasoby archiwalne Parafii Mrzygłód są tak bogate że nie jest w stanie na tak szeroko postawione pytanie odpowiedzieć. Takie poszukiwanie wymaga dużej pracy archiwalnej co wymagałoby wiele czasu, którego niekiedy brak. W ocenie Proboszcza jeśli będą to dokładne dane i informacje to kiedyś można sie pokusić o poszukiwania.

Niestety dotarłem do ściany i nawet nie wiem o co dokładnie zapytać. Taka digitalizacji całości archiwum byłaby zbawienna.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
Nie bardzo rozumiem w czym jest problem ?
Pisał Pan do Proboszcza i pytał czy wyraziłby zgodę na digitalizację i udostępnienie ?
Jeśli nie to napisac i postarać się by taka zgodę wyraził.

Jeśli już wyrazi to wziąć 1-2 dni urlopu i jechac i zdigitalizować, albo dać znać innym, że taka zgoda, możliwość jest.

Szukając, próbując dojść do źródeł zacznijmy od siebie, od tego co sami możemy zrobić. Nie ogladajmy się na innych tylko sami działajmy.
Nikt, nikomu za te wyjazdy, rozmowy nie płaci. Wszystko to co robimy, z za własne pieniadze, poświęcamy własny czas i zasoby.

Pomóż, po prostu pomóż.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
dzika_jagoda

Sympatyk

Post autor: dzika_jagoda »

Czy istnieje szansa ,że ktoś zdigitalizuje parafię Odrzykoń?

Na str.123 w parafii Odrzykoń w księgach z 1920 roku znajduje się akt małżeństwa Cecylii Gerlach i Jana Typrowicza.
Nie pochodzę z Podkarpacia i niestety nie mogę się tam wybrać a chciałabym zrobić przyjemność mamy koleżance i podarować jej skan aktu małżeństwa jej dziadków?

Pisałam do parafii maila ,ale nikt się do tej pory nie odezwał...
Czy jest taka strona dla Podkarpacia jak lubgens ze skanami z tego okresu?
Pozdrawiam,
Jagoda

*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D
Mciemala

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Mciemala »

dzika_jagoda pisze:Czy istnieje szansa ,że ktoś zdigitalizuje parafię Odrzykoń?

Na str.123 w parafii Odrzykoń w księgach z 1920 roku znajduje się akt małżeństwa Cecylii Gerlach i Jana Typrowicza.
Nie pochodzę z Podkarpacia i niestety nie mogę się tam wybrać a chciałabym zrobić przyjemność mamy koleżance i podarować jej skan aktu małżeństwa jej dziadków?

Pisałam do parafii maila ,ale nikt się do tej pory nie odezwał...
Czy jest taka strona dla Podkarpacia jak lubgens ze skanami z tego okresu?
Parafia Odrzykoń jest zdigitalizowana (poza status animorum).
Niestety bez zgony proboszcza na opublikowanie skanów w internecie (diecezja przemyska).

Tutaj zdjęcie z księgi ślubów:
https://ibb.co/Jzj36tv

Zdjęcia wykonał Pan Jacek Urbanek - w razie potrzeby chętnie przekaże całość zdjęć metryk odrzykońskich do prywatnego użytku.
michalbaranski

Sympatyk

Post autor: michalbaranski »

marcin_kowal pisze:
michalbaranski pisze:Czy ktoś z Państwa orientuje się, czy planowana jest digitalizacja archiwum parafialnego w Mrzygłodzie k. Sanoka (dawna Tyrawa Królewska; woj. podkarpackie)?

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
Nie bardzo rozumiem w czym jest problem ?
Pisał Pan do Proboszcza i pytał czy wyraziłby zgodę na digitalizację i udostępnienie ?
Jeśli nie to napisac i postarać się by taka zgodę wyraził.

Jeśli już wyrazi to wziąć 1-2 dni urlopu i jechac i zdigitalizować, albo dać znać innym, że taka zgoda, możliwość jest.

Szukając, próbując dojść do źródeł zacznijmy od siebie, od tego co sami możemy zrobić. Nie ogladajmy się na innych tylko sami działajmy.
Nikt, nikomu za te wyjazdy, rozmowy nie płaci. Wszystko to co robimy, z za własne pieniadze, poświęcamy własny czas i zasoby.

Pomóż, po prostu pomóż.
Szanowny Panie,

moje pytanie brzmiało: "Czy ktoś z Państwa orientuje się, czy planowana jest digitalizacja archiwum parafialnego w Mrzygłodzie k. Sanoka (dawna Tyrawa Królewska; woj. podkarpackie)?". Jeżeli nie, koniec tematu.

Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio zmieniony czw 14 lis 2024, 11:54 przez michalbaranski, łącznie zmieniany 1 raz.
dzika_jagoda

Sympatyk

Post autor: dzika_jagoda »

Dziękuję Panie Michale !!!
Chętnie przytulę metryki odrzykońskie w celu zgłębienia dalej korzeni tego rodu
Kłaniam się nisko.

Oj nasi księża to nie to samo co amerykańscy Mormoni ,oj nie...
To powinien być ich psi obowiązek ułatwianie ludziom poszukiwanie swoich korzeni!
W ogóle powinno to być jakoś uregulowane i nałożony na księży obowiązek digitalizowania tego odgórnie imo

Mamy koleżanka jest niezmiernie wdzięczna :)
Może mi się uda ją zarazić genealogią!
Pozdrawiam,
Jagoda

*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D
BBKotulski

Post autor: BBKotulski »

marcin_kowal pisze:Jest zgoda Proboszcza Parafii MBS w Rozwadowie (Stalowa Wola) więc pewnie niebawem skanowane tam przeze mnie księgi trafią do skanoteki. Jutro pewnie już na lubgensie.
Czy ma Pan może informacje czy skany będą dotyczyć także urodzeń w Rozwadowie w pierwszej połowie XIX w.?

Pozdrawiam,
Bartosz Bronisław Kotulski
Kiełb_Grzegorz

Sympatyk

Post autor: Kiełb_Grzegorz »

Czy może ma ktoś w planach digitalizację ksiąg z USC Gawłuszowice po roku 1890 ?

Pozdrawiam

Grzegorz Kiełb
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

BBKotulski pisze:Czy ma Pan może informacje czy skany będą dotyczyć także urodzeń w Rozwadowie w pierwszej połowie XIX w.?
W momencie zadania pytania skany były już dawno opublikowane, można samemu sprawdzić.
https://fotolubgens.lubgens.eu/index.php?/category/2380
Kiełb_Grzegorz pisze:Czy może ma ktoś w planach digitalizację ksiąg z USC Gawłuszowice po roku 1890?
Jeśli ktoś złoży wniosek do USC i uzyska zgodę, to być może znajdzie się osoba chętna do wykonania skanów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”