Kopyczyńce rej. czortkowski metryki grekokatolickie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Eviola

Kopyczyńce rej. czortkowski metryki grekokatolickie

Post autor: Eviola »

Dzień dobry, poszukuję metryk grekokatolickich z Kopyczyniec w obwodzie tarnopolskim. Szczególnie interesuje mnie księga urodzeń z 1877 roku. Czy ktoś wie, gdzie można je znaleźć. Część przodków znalazłam w księgach r-k, ale są to zapisy dotyczące kobiet. Dzieci płci męskiej musiały być chrzczone zgodnie z obrządkiem g-k.
Z góry dziękuję,
Ewa
Andrzej75

Sympatyk

Re: Kopyczyńce rej. czortkowski metryki grekokatolickie

Post autor: Andrzej75 »

Eviola pisze:Czy ktoś wie, gdzie można je znaleźć.
Księgi, które są udostępnione na FS, pochodzą z archiwum w Tarnopolu, więc prawdopodobnie również tam są i inne księgi z tej parafii (nieudostępnione online).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Eviola

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie znalazłam 1877.
natmarkow

Sympatyk
Mistrz

Post autor: natmarkow »

Są w archiwum w Tarnopolu sygnatura: 487/1/927 jest też interesujący Panią rocznik czyli 1877.
Natalia
mbeelas

Sympatyk

Post autor: mbeelas »

Eviola pisze:Dzień dobry, poszukuję metryk grekokatolickich z Kopyczyniec w obwodzie tarnopolskim. Szczególnie interesuje mnie księga urodzeń z 1877 roku. Czy ktoś wie, gdzie można je znaleźć. Część przodków znalazłam w księgach r-k, ale są to zapisy dotyczące kobiet. Dzieci płci męskiej musiały być chrzczone zgodnie z obrządkiem g-k.
Z góry dziękuję,
Ewa
W pobliskiej wsi (i nie tylko) zwyczaj, że w przypadku par mieszanych - męski potomek przyjmował wiarę ojca.

Szukała Pani na Family Search?

Trafiła Pani może na kogoś z nazwiskiem Biłyk?
Marcin
Eviola

natmarkow pisze:Są w archiwum w Tarnopolu sygnatura: 487/1/927 jest też interesujący Panią rocznik czyli 1877.
Bardzo dziękuję. A czy wie Pani, gdzie tego szukać? Na stronie archiwum w Tarnopolu nie znalazłam inwentarza zasobów ani sygnatur.

mbeelas pisze: Szukała Pani na Family Search?
Trafiła Pani może na kogoś z nazwiskiem Biłyk?
Na FS nie znalazłam interesującego mnie roku. Nazwiska "Biłyk" niestety nie kojarzę.
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”