Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

W księdze Gub. Bessarabskiej z roku 1883 - Kwiatkowscy nie figurują.
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Kefas

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kefas »

joanna23 pisze:
Kefas pisze:Będę wdzięczny za pomoc.

Udało mi się przeszukać podstronę http://www.petergen.com/fam-a.shtml, ale dalej nie mogę pójść.

Nazwisko:

1. Dobrzański (prawdopodobnie Aleksander)
Добржанский
Добржинецкий
Добржинский
(prawdopodobne imię Aleksander)
- mój pradziadek, służył w armii carskiej, podobno jako oficer w oddziałach konnych (dragoni?) stacjonował w latach ~1905-1910 w Oblasti Grodzieńskiej niedaleko Białegostoku. Miał majątek na terenie dzisiejszej Ukrainy w okolicach Melitopola lub Sewastopola, Symferopola.

2. Gryko Aleksander
Грыкин
Грышко
- mój dziadek urodzony w 1907 w Grodzieńskiej Oblasti (okolice - Waliły, Gródek, Michałowo, Nowa Wola), rozpoczynał edukację szkolną w okolicach majątku powyższego (Dobrzański), skończył szkołę podstawową w Moskwie ok. ~1919-1920 r. gdzie mieszkał z matką i ojczymem.

3. Anna Szwarc (z d. Gryko lub Dziermańska)
Грыкин
Грышко

Шварц
Швартз
Шварц-Шульц
Шварцев
Шварцер
Moja prababka. Urodziła się i wychowała w Grodzieńskiej Obłasti , wyszła za Augustyna Szwarca ok. 1909 roku razem z nim i trójką dzieci wyjechała do Moskwy prawdopodobnie ok. ~1910-1915. Tam mieszkali przez kilka lat.

4. Augustyn Szwarc

Шварц
Швартз
Шварц-Шульц
Шварцев
Шварцер
Ojczym mojego dziadka. Podobno pochodził z okolic Warszawy (z Mazowsza?), ożenił się z moją prababką ok. 1909 roku razem z rodziną wyjechał do Moskwy prawdopodobnie ok. ~1910-1915. Tam mieszkali przez kilka lat. Dziadak jeszcze go pamiętał. Któregoś dnia wyszedł i nie wrócił do domu - mogły być czasy rewolucji październikowej lub później (mógł zginąć lub być wywiezionym na dalszy wschód?).
Witaj
wymieniłeś nazwiska ale nie napisałeś jakiej pomocy oczekujesz ?
Byłbym wdzięczny za informacje w zakresie:
ad.1. - służących w armii carskiej w okolicy Grodna/Białegostoku
- polskich majątków w okolicach Melitopola
ad. 2.
- informacje o uczących się w okolicach Melitopola
- uczących się w Moskwie
ad. 3.
- zamieszkanie w Moskwie
ad. 4.
- zamieszkanie w Moskwie
- ofiary rewolucji październikowej?

Byłbym wdzięczny, jeśli udałoby się znaleźć w jakichś rejestrach informacje dotyczące tych osób i tych miejsc, w tych latach.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Witaj
nazwisko Dobrzyński/Dobrzański :
w księdze B-stoku rok 1913 - nie występuje;
w księdze Gub. Moskiewskiej z roku 1895 i z roku 1923 - nie występuje;
nie wiem czy ktokolwiek z nas posiada spis uczniów szkół podstawowych w Moskwie - osobiście nie mam takiego dojścia; nic tylko szukać w moskiewskim archiwum;
co do armii carskiej : wszystkich oficerów < Dobrzańskich > wpisałam :
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-90.phtml
występuje 3 Aleksandrów - oficerów
szczerze mówiąc nawet imienia nie jesteś pewien więc jak znaleźć ?

nazwisko Gryko/Grikin /Griszkin - w księgach moskiewskich nie figuruje (rok 1895 i 1923);
co do rejonu Waliły/Gródek - temat jest bardzo ciężki jeżeli chodzi o znalezienie dokumentów (sama ma przodków z tego rejonu).
Joanna z d. Sawicka

dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Dzieki Joanno, choć szkoda, bo nic nie posuwam się do przodu (czyli wstecz).
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Post autor: _joan »

Panie Jerzy dziekuje serdecznie za namiary.Zaraz sie zabieram do pisania listów.Mysle, ze to moze byc nasza rodzina.Moze cos wiecej wiedza.Pozdrawiam serdecznie
Joanna Landowski
jnikodem

Post autor: jnikodem »

Witam
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Afoninów (Afonin), a szczególnie o Juliannie Afonin i jej rodzicach zamieszkałych przed 1917 r. w Petersburgu na ul. Gogola 8 (obecnie ulica ta nazywa się Mała Morska).
Julianna Afonin była moją prababcią. Mężem jej był Polak Stanisław Nikodem, który służył w Carskiej Armii, prawdopodobnie w Pałacu Zimowym.
Mieli dwójkę dzieci: dziewczynkę i chłopca. Z Petersburga wyjechali prawdopodobnie w okresie 1916-1918. Niestety prababcia zmarła w 1921 r.
Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje o tej rodzinie.
Pozdrawiam
Jarosław Nikodem
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Witam! Szukam informacji o rodzinie Dubiski urodzonych w Dubiszcze pow.Łuck.Jeden z Dubiskich wzięty w ostatniej brance
służył 25 lat potem zamieszkał w połtawskiej guberni. Mogą też występować jako Dubicki. Szukam też Rosianowski Adam
zamieszkiwali na Podolu po 1864 w OŁyce i Przebraże.pozdrawiam Maria Klimas.
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Maria_Klimas pisze:Witam! Szukam informacji o rodzinie Dubiski urodzonych w Dubiszcze pow.Łuck.Jeden z Dubiskich wzięty w ostatniej brance
służył 25 lat potem zamieszkał w połtawskiej guberni. Mogą też występować jako Dubicki. Szukam też Rosianowski Adam
Witaj Mario...
odnośnie nazwiska Dubiski - znalazłam zniszczony grób na starym cmentarzu w Zabłudowie - Dubiska Magdalena zmarła w roku 1856 pochowana razem z synem < niestety nie jestem w stanie przynajmniej teraz rozszyfrować jego imienia > data śmierci bodajże 1863 rok.
Może Twoi krewni ?
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Maria_Klimas pisze:Witam! Szukam informacji o rodzinie Dubiski urodzonych w Dubiszcze pow.Łuck.Jeden z Dubiskich wzięty w ostatniej brance
Witam!
Podaje przydatne linki dot Dubickich:
http://ru.wikipedia.org/wiki/Дубицкие
http://ru.wikipedia.org/wiki/Список_дво ... й_губернии
http://www.petergen.com/genves/genves35-37.shtml

Dubickich na Ukrainie mieszka 897 osób, w tym w Połtawie 6 osób, których adresy poniżej (jeden adres z telefonem nr miejscowy, bez kierunkowego z Polski):

ДУБИЦКИЙ АЛЕКСАНДР ЮРЬЕВИЧ 1967-10-06 ПОЛТАВА ПУШКІНА 153/4
ДУБИЦКИЙ БОГДАН СТАНИСЛАВОВИЧ 1981-05-11ПОЛТАВА КОВАЛЯ 5
ДУБИЦКИЙ ОЛЕГ ЮРЬЕВИЧ 33193 1964-11-28 ПОЛТАВА 23-ГО ВЕРЕСНЯ 13/56
ДУБИЦКИЙ ДМИТРИЙ ЮРЬЕВИЧ 1972-12-07 ПОЛТАВА БАЛЕНКА 6/86
ДУБИЦКИЙ ЮРИЙ ИВАНОВИЧ 1940-08-11 ПОЛТАВА БАЛЕНКА 6/86
ДУБИЦКИЙ ЮРИЙ ИВАНОВИЧ 1940-08-11 ПОЛТАВА ОСТРОВСЬКОГО 28/2

Rosianowscy na Ukrainie mieszkają tylko w Kijowie (3 osoby, dwa z nr telefonu i datą urodzenia):

РОСЯНОВСКИЙ ВАДИМ ВАДИМОВИЧ tel.2522166 ur. 1981-03-03
РОСЯНОВСКИЙ БОГДАН ВАДИМОВИЧ ur.1991-10-11
РОСЯНОВСКИЙ ВАДИМ МЕЧИСЛАВОВИЧ tel.2611787 ur.1946-11-13
Adres jeden dla wszystkich trojga:
М.КИЇВ,ЗАБОЛОТНОГО 68/21
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

W swojej pracy spotkalem sie z nazwiskiem O. M. Afonina z Perersbura, była to botaniczka zajmujaca sie briologią, nie wiem na ile to jest częste nazwisko, może to ktoś z rodziny. Można spróbować odnaleźć jej adres w internecie. (zdaje mi się, że znała trochę polski)
marek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

marbl pisze:W swojej pracy spotkalem sie z nazwiskiem O. M. Afonina z Perersbura, była to botaniczka zajmujaca sie briologią, nie wiem na ile to jest częste nazwisko, może to ktoś z rodziny. Można spróbować odnaleźć jej adres w internecie. (zdaje mi się, że znała trochę polski)
marek
Dziękuję za zainteresowanie moim nazwiskiem.
Afonin to nazwisko typowo rosyjskie (końcówka -in), chociaż występuje też w Polsce (27 osób wg prof Rymuta). Rdzeń dla tego nazwiska pochodzi od imienia Św. Atanazego Wielkiego, którego kult był szczególnie rozpowszechniony na Rusi (ros. Afanasij), stad też gwarowe przezwiska i skróty, ale zawsze z końcówkami wschodnimi: -in, - ow, -enko, -icz.
Moje nazwisko jest wersją zlatynizowaną greckiego imienia Athanasios (spolszczone Atanazy) i występowało pierwotnie w ograniczonym rejonie etnicznym w formie najbardziej zbliżonej do oryginału greckiego (Czechy, Słowacja, Chorwacja, Polska południowa, Ruś Halicka). Tam też dotychczas spotyka się sporadycznie to nazwisko, a czasem jako imię. Są oboczności: Aftanaz, Aftanazy, Aftanos. W Polsce współcześnie ok 160 osób w czterech rejonach (Lubelski, Rzeszowskie, Śląskie, Gdańskie). Pokrewieństwo w 7 rodach, pomiędzy którymi tylko prawdopodobne. Duża emigracja do USA, Kanady, W.Bryt.(z terenów Austro-Wegier)
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

jnikodem pisze:Witam
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Afoninów (Afonin), a szczególnie o Juliannie Afonin i jej rodzicach zamieszkałych przed 1917 r. w Petersburgu na ul. Gogola 8 (obecnie ulica ta nazywa się Mała Morska).
Julianna Afonin była moją prababcią. Mężem jej był Polak Stanisław Nikodem, który służył w Carskiej Armii, prawdopodobnie w Pałacu Zimowym.
Mieli dwójkę dzieci: dziewczynkę i chłopca. Z Petersburga wyjechali prawdopodobnie w okresie 1916-1918. Niestety prababcia zmarła w 1921 r.
Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje o tej rodzinie.
Pozdrawiam
Jarosław Nikodem
Witam!
Proszę zwrócić uwagę na post użytkownika marbl (marek), który omyłkowo potraktowałem jako skierowany do mnie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Mario sprawdziłam księgę Gub.Połtawskiej z 1904 roku - występuje nazwisko Dubiński i Dubińska.
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

joanna23 pisze:
Mario sprawdziłam księgę Gub.Połtawskiej z 1904 roku - występuje nazwisko Dubiński i Dubińska.
Oprócz tych Dubickich, których adresy w Połtawie podałem, spotkałem przypadkowo podobne nazwisko Dubiecki w nast. źródle:
Адрес-Календарь Херсонской губернии на 1866 год
Земский Банк Херсонской губернии
Наблюдательный комитет :
Председатель Генерал-майор Василий Петрович Дубецкий
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Pani Joanno i PanieJerzy Aftanas dziękuję panstwu za pomoc.Ja sama chyba bym nie znalazla tych danych.Rosianowscy to na pewno moja rodzina z Dubickimi chcę nawiązać kontat listowny. Pozostałe dane speawdzę.Jeszcze raz serdecznie dziękuje.
Zyczę w Nowym Roku dużo zdrowia i cierpliwości./ do osób które maja problem z językiem rosyjskim i z komputerem tak jak ja.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”