Do Pani Janina Adamska...
Proszę o kontakt prywatny pod nr tel 794-667-663 , bądź wysłanie SMS . Chyba mamy wspólnych przodków . Wszelkie informacje zna moja Babcia ( z domu Osiekowicz) ma 87lat ...Konstanty Osiekowicz , to jej tata ...
Pozdrawiam i liczę na kontakt
Krasowscy, Bogusz,Moczydłowscy, Podlasie- Topczewo, Liza ...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
OSIEKOWICZ_LIZA
Pierwszy raz słyszę że Sobolewscy to "bojarzy ruscy" czy posiada pan jakieś dokumenty poświadczające tą teorię!!!Mamaj_Jan pisze:Sobolewscy to bojarzy ruscy. Uzyskali nadanie na wieś Piętki w parafii Klukowo. Gdy nabyli od Kuczyńskich wieś Sobolewo w parafii Klukowo
zaczęli się pisać de Piętki Sobolewski. Z czasem zostało tylko Sobolewski.
Czy coś można więcej o Sobolewskich de Piętki. W moich poszukiwaniach natrafiłem na istotną informację. Gdy odnalazłem swojego przodka Michała Sobolewskiego który był szlachcicem w miejscowość Wołkowce (pow. Borszczów, woj. Tarnopol) (nie znam żadnej daty). Wiem tylko tyle że ożenił się z Anna z.d. Brzuska (ślub 28 czerwca 1778r) Z tego małżeństwa urodził się Wojciech Sobolewski (ur. 27 gru. 1779r.) który był ożeniony z Apolonią z.d. Kłopotowska.Mamaj_Jan pisze:Mężem prapra wnuczki Andrzeja Rytela Aleksandry Turoboyskiej był Paweł de Piętki Sobolewski syn Piotra. Dziedziczyli dobra (części) w Topczewie Kościelnym, Ostrówku, Słomczynie i Wodźkach. Mieli synów:
Stanisława ur. w 1669 r.
Michała ur. w 1671 r.
Józefa Tomasza ur. w 1679 r.
Seweryna ur. w 1680 r. i córkę
Zofię ur. w 1673 r.
W 1676 r. Paweł de Piętki Sobolewski zaplacił podatek pogłówny za
siebie i żonę oraz od 4 osób czeladzi, 10 - ciu poddanych w Topczewie
Kościelnym i 15 -tu w Wodźkach.
O dalszych losach dzieci Aleksandry i Pawła Sobolewskich wiem niewiele.
Stanisław poślubił Barbarę.
Stanisław Sobolewski zmarł w dworze w Wodźkach w 1741 r. i został
pochowany w kaplicy Rytelowskiej w kościele topczewskim.
Jego żona Barbara zmarła w 1738 r. i została pochowana też w tej kaplicy.
W metrykach z Topczewa można też spotkać innych Sobolewskich ale
to drobna szlachta z innych parafii. Np.
Józef Topczewski i Agata Sobolewska śl. w 1750 r.
Józef Sobolewski i Helena Falkowska śl. w 1755 r.
Walenty Sobolewski i Marianna Sasin śl. w 1759 r.
Kazimierz Sobolewski i Marianna Bruszewska sl. w 1762 r.
Sobolewscy ani Krassowscy w Ihnatkach (dzis Ignatkach) w parafii
Topczewo, w II połowie XVIII w. folwarku nie mieli.
Natrafiłem na Tomasza Sobolewskiego. Z dalszych zapisów wynika że jest to Tomasz de Piętki\Piątki Sobolewski. Jego żoną była Wiktoria z.d. Bilińska
Wiem że Michał nie urodził się w parafii Borszczów. Sprawdzałem księgi metrykalne na FamilySearch z (Births 1743-1818r. -- Births 1769-1785r.) Nazwisko Sobolewski pojawia się w zapisach dopiero od 1778r. Pierwsze zapiski dotyczą Michała Sobolewskiego jako chrzestnego, w tego samego roku pojawia się informacja o Tomaszu Sobolewskim też jako chrzestnym.
Jest sporę prawdopodobieństwo że to była rodzina, lecz nie mam tego w żaden sposób udokumentowanego. Tomasz posiadał brata Jana reprezentanta szlachty w Jezierzanach. Z tego samego zapisu o Janie wynika że był on herbu Ślepowron.
I to jest mój węzeł gordyjski, którego nie mogę rozplatać.