Olendrzy w rodzinie?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Deutsches Geschlechterbuch

Post autor: Grazyna_Gabi »

Ja tych metryk nie analizowalam, dalam tylko przyklad.
Nazwisko Schulz/Schultz jest tak popularne jak u nas Kowalski.
W akcie urodzenia Cristopha, ojciec nie ma nazwiska?
Moze akt zgonu Johanna i jego zony cos wyjasni.

Powodzenia
Grazyna
degie

Sympatyk

Post autor: degie »

Ze wstępnych poszukiwań wyselekcjonowałem dwa potencjalne akty zgonu, które miejscem i datą pasowałyby do Johanna. Uprzejmie proszę o zerknięcie fachowym okiem i rozszyfrowanie, jeśli są jakieś kluczowe informacje.

Akt 1 (na samym dole strony) - https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=3015626

Akt 2 (drugi wpis od dołu) - https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=3015626

-
Dawid
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Dawid.
Typowales lata urodzenia na 1780 a 1781 myslalam, ze akt zgonu masz wiec skad ta rachuba ?
Na forum jest dzial tlumaczen wiec proponuje tam umiescic owe akty i prosbe.
Odczytanie nie jest zbyt latwe i dla pewnosci dobrze by bylo aby zajeli sie nimi specjalisci.

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-45.phtml

Pozdrawiam
Grazyna
degie

Sympatyk

Post autor: degie »

W latach 1780-81 to Johann Schultz był przesiedlony już do Zbytowa. Typuję, że zmarł przed 1819 rokiem, ponieważ od wtedy są skany dokumentów na stronie genealogiawarchiwach.pl, które już mam przejrzane. Urodzić się pewnie musiał w okolicach 1750 roku.

No nic, będę szukał dalej i pewnie udam się do działu tłumaczeń. Może uda się choć częściowo rozwiązać te zagadki. Dziękuję za wszystkie rady.

-
Dawid
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Post autor: iwomi »

Witam ponownie, czy ktoś z Państwa mógłby dać mi jakieś wskazówki jak korzystać z tych książek Deutsches Geschlechterbuch. Nie znam niemieckiego a co dopiero pismo gotyckie. Niby jest spis nazwisk o ile dobrze odczytuję, ale nie ma powiązań do stron. Szukam przodków o nazwisku Becker/ Beker (Adam i Ewa) którzy w 1707 mieszkali w miejscowości Muhlen koło Grunwaldu, w 1740 mieszkali już w Opalenicy koło Brodnicy i należeli do parafii ewangelickiej. Prosze o pomoc
Iwona
Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

Proszę o maila .
Podam numer telefonu

Kamil
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert