Określenia łacińskie.

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Hubert_120

Sympatyk

Określenia łacińskie.

Post autor: Hubert_120 »

Dzień dobry, czy określenie cmetho, a agricola? Jest określeniem o tym samym znaczeniu, czy jednak nie. Spotkałem się z tymi określeniami w księgach urodzeń, gdzie mój przodek w akcie urodzenia jego córki jest określany jako cmetho, a już 7 lat później jako agricola? Skąd może wynikać taka różnica?
Z góry bardzo dziękuję za udzieloną odpowiedź.
janusz59

Sympatyk

Określenia łacińskie.

Post autor: janusz59 »

cmetho=kmieć, agricola=rolnik. Kmieć był posiadaczem łanu ziemi . Łan to przeważnie 30 mórg (ok. 16 ha) . Łan był nazywany nieraz rolą . Wtedy rolnik=kmieć . Posiadacz 15 mórg był półkmieciem lub półrolnikiem. A tak naprawdę wszystko zależało od księdza . Jaki miał zwyczaj pisania lub jaką miał ściągę z nazwami łacińskimi lub jak go w szkole nauczyli.

Pozdrawiam
Janusz
Hubert_120

Sympatyk

Określenia łacińskie.

Post autor: Hubert_120 »

Dziękuję ta odpowiedź nieco mi rozjaśniła całą sprawę. Czyli można rzec, że kmieć to raczej bogatszy mieszkaniec wsi? Pytanie czy odrabiał również pańszczyznę?
janusz59

Sympatyk

Określenia łacińskie.

Wymiar pańszczyzny zależał od uprawianego areału . W XVIII i XIX wieku było to przeważnie 6 dni z łanu "pańszczyzny z bydłem" . Półrolnik miał 3 dni . Biedacy też coś musieli dorzucić . Chałupnicy (mieli tylko chałupę ) mieli też ileś tam dni pieszej pańszczyzny . A jeszcze biedniejsi komornicy (mieszkali u kogoś w komorze ) też musieli się pokazać w dworze. Ponieważ kmieć miał dużo swojej ziemi ,to na pańszczyznę wysyłał parobka wywodzącego się z chałupników lub komorników. Kmieć był w teorii bogaty, ale musiał utrzymywać parobka z rodziną i dodatkowe woły.
Byli na wsi też czynszownicy mający kontrakt z właścicielem wsi na dzierżawę roli w zamian za czynsz oraz okupnicy zobowiązani do pańszczyzny z tytułu posiadania dziedzicznego gruntu, ale płacący panu ekwiwalent pieniężny zamiast świadczenia pracy.

Pozdrawiam
Janusz
R0BERT

Post autor: R0BERT »

Mogę prosić o odszyfrowanie podkreślonego tekstu?

Obrazek

Tutaj jeszcze raz to samo

Obrazek

Janusz - dziękuję Ci bardzo, tego drugiego słowa mi brakowało :)
Ostatnio zmieniony sob 30 lis 2024, 21:05 przez R0BERT, łącznie zmieniany 1 raz.
janusz59

Sympatyk

servus =sługa, aul. =dworski, oriundus in = pochodzący z

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”