JohnC pisze:A jak to jest teraz z czasem realizacji u nich. Po miesiącu oczekiwania podali mi cenę za skany. Wpłaty dokonałem 6 tygodni temu i jeszcze nic nie dostałem. Po dokonaniu wpłaty i wysłaniu potwierdzenia przelewu nic mi nie wysłali, żadnego potwierdzenia, że kasa jest u nich na koncie. Pierwszy raz korzystam z CDIAL i nie wiem jeszcze jak długo czekać.
Pozdrawiam
Janek
Dzień dobry,
mogę podzielić się ostatnim swoim doświadczeniem w tym temacie.
Prośbę o odnalezienie 3 aktów z trzech konkretnych ksiąg (sygnatury odnalazłem samodzielnie w katalogu na stronach archiwum) wysłałem mailem 20.11.2024 na adres Tsdial@arch.gov.ua.
Następnego dnia otrzymałem odpowiedź z ogólnymi zasadami, panującymi w archiwum i załączonym wnioskiem, który następnie miałem wypełnić oddzielnie dla każdego z trzech poszukiwanych aktów. Jeszcze tego samego dnia wnioski wydrukowałem, wypełniłem i wysłałem mailem (jako załączniki) do ponownego rozpatrzenia. Od razu dostałem potwierdzenie otrzymania z informacją, że wyszukanie aktów powinno zająć ok. miesiąca. 10.12.2024 przyszedł mail z wiadomością, że jeden z aktów nie może zostać odnaleziony z powodu braku w archiwum odpowiedniej księgi. Tydzień później natomiast przyszła wycena dot. dwóch pozostałych aktów (15$). Przelew wykonałem tego samego dnia korzystając z internetowego konta w mbanku (z rachunku dolarowego). Początkowo dodatkowa prowizja za przelew została pobrana w kwocie 6,36$, ale po 6-ciu dniach został ona zwrócona. Całość poniesionych kosztów wyniosła więc tylko te 15$ na rzecz archiwum.
Dzisiaj otrzymałem maila z archiwum ze skanami poszukiwanych przeze mnie dwóch aktów ze stosownym opisem i pieczątkami.