Szczeblewscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
czerniakowianka

- Kontakt:
Szczeblewscy
Szukam wszelkich informacji o rodzinie, rodzinach Szczeblewskich - przede wszystkim tych, którzy mieszkali w Warszawie w XVIII, XIX, XX w. Interesują mnie przodkowie, rodzeństwo i potomkowie m. in. następujących osób urodzonych w Warszawie:
- Daniel Szczeblewski ur. 1773
- Antoni Szczeblewski ur. 1802
- Józefat Szczeblewski ur. ok. 1840-50, ojciec Daniela (1887) i Franciszka (1889)
- Franciszka Szczeblewska, szynkarka, zamieszkała w W-wie w 1854 r.
- Kazimierz i Henryk Szczeblewscy - synowie Leonarda ur. 1858
- Jan Szczeblewski, literat, dziennikarz, zamieszkały w W-wie przy ul. Hożej 52 w latach 1920-1930
Szczeblewscy z innych części kraju również mile widziani, bo marzy mi się stworzenie wielkiego drzewa genealogicznego i ustalenie wzajemnych powiązań... Podobno pochodzimy z Pomorza, z Kaszub, ale czy wszyscy? Szczeblewscy, zapraszam!
- Daniel Szczeblewski ur. 1773
- Antoni Szczeblewski ur. 1802
- Józefat Szczeblewski ur. ok. 1840-50, ojciec Daniela (1887) i Franciszka (1889)
- Franciszka Szczeblewska, szynkarka, zamieszkała w W-wie w 1854 r.
- Kazimierz i Henryk Szczeblewscy - synowie Leonarda ur. 1858
- Jan Szczeblewski, literat, dziennikarz, zamieszkały w W-wie przy ul. Hożej 52 w latach 1920-1930
Szczeblewscy z innych części kraju również mile widziani, bo marzy mi się stworzenie wielkiego drzewa genealogicznego i ustalenie wzajemnych powiązań... Podobno pochodzimy z Pomorza, z Kaszub, ale czy wszyscy? Szczeblewscy, zapraszam!
-
czerniakowianka

- Kontakt:
Szczeblewscy
Podbijam temat...
Antoni Szczeblewski rozpracowany - nie moja rodzina, ale znalazłam o nim wiele informacji. Józefat i Jan Szczeblewscy - jak wyżej.
Obecnie szukam potomków Aleksandra Józefa Szczeblewskiego, urodzonego w W-wie w 1822 roku. Jak również Kazimierza Józefa Szczeblewskiego, urodzonego w W-wie w 1848 roku. Ponadto interesują mnie Szczeblewscy zamieszkali przed II wojną światową na warszawskim Czerniakowie.
Antoni Szczeblewski rozpracowany - nie moja rodzina, ale znalazłam o nim wiele informacji. Józefat i Jan Szczeblewscy - jak wyżej.
Obecnie szukam potomków Aleksandra Józefa Szczeblewskiego, urodzonego w W-wie w 1822 roku. Jak również Kazimierza Józefa Szczeblewskiego, urodzonego w W-wie w 1848 roku. Ponadto interesują mnie Szczeblewscy zamieszkali przed II wojną światową na warszawskim Czerniakowie.
Córka Bożeny, wnuczka Jana, prawnuczka Franciszka, praprawnuczka Jana, prapraprawnuczka Franciszka, praprapraprawnuczka Daniela - Szczeblewskich z Warszawy. [Szczeblewscy, Lawendowscy, Kuczyńscy, Gumowscy, Latosińscy/Latoszyńscy - z Warszawy]
- Bea

śp. Franciszek Szczeblewski to ukochany przez wszystkie dzieci ksiądz, który przez wiele lat był proboszczem w Iłowie k. Działdowa.
biogram ze zdjęciem:
http://www.niedziela.diecezja.torun.pl/ ... lewska.htm
zdjęcie nagrobka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Ilowo ... lewski.jpg
Wiem, że miał siostrę w Gdańsku, bo o tym opowiadał w latach 80-tych.
Może Go jakoś powiążesz ?
pozdrawiam serdecznie
Beata
P.S.
znasz tę stronę ? http://www.genealogyindexer.org/
biogram ze zdjęciem:
http://www.niedziela.diecezja.torun.pl/ ... lewska.htm
zdjęcie nagrobka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Ilowo ... lewski.jpg
Wiem, że miał siostrę w Gdańsku, bo o tym opowiadał w latach 80-tych.
Może Go jakoś powiążesz ?
pozdrawiam serdecznie
Beata
P.S.
znasz tę stronę ? http://www.genealogyindexer.org/
-
czerniakowianka

- Kontakt:
Bea, dziękuję
Ks. Franciszka już namierzyłam, niestety on "z innej parafii". Tzn. skupiam się na Szczeblewskich z W-wy (na razie), bo na Pomorzu jest ich po prostu za dużo... Genealogy indexer oczywiście znam 
No i przy okazji podbijam... Trudno mi uwierzyć, że tak mało Szczeblewskich szuka swoich korzeni...
No i przy okazji podbijam... Trudno mi uwierzyć, że tak mało Szczeblewskich szuka swoich korzeni...
Córka Bożeny, wnuczka Jana, prawnuczka Franciszka, praprawnuczka Jana, prapraprawnuczka Franciszka, praprapraprawnuczka Daniela - Szczeblewskich z Warszawy. [Szczeblewscy, Lawendowscy, Kuczyńscy, Gumowscy, Latosińscy/Latoszyńscy - z Warszawy]
-
Anna_Szczeblewska

Witaj Czerniakowianko,
Jestem nowa na Forum i niedawno znalazłam Twój post - otóż i ja jestem jedną ze Szczeblewskich szukających swoich korzeni
Widziałam już wcześniej Twoją stronę, ale widocznie muszę pochodzić z innej gałęzi, bo nie udało mi się dopasować moich przodków do drzewa na niej zamieszczonego.
Niemniej jednak i "moi" Szczeblewscy pochodzą z Warszawy albo może z jej okolic. Jestem prawnuczką Stanisława i Anieli z Warszawskich. Mieszkali oni w Mińsku Mazowieckim, dawnej wsi Goździk, tam też urodził się mój dziadek Piotr (ur. 1906), znany jako zapaśnik, a później trener tej dyscypliny w warszawskim klubie "Legia".
Nie jestem pewna, czy pradziadek Stanisław wywodził się z Mińska, bo dom, w którym mieszkali, należał chyba do prababci. O niej mam trochę więcej informacji: urodziła się ok. 1886 r., z Mińska przeprowadziła się do Warszawy (nie wiem, kiedy dokładnie), gdzie zamieszkała na Targowej. Oprócz mojego dziadka Piotra mieli z pradziadkiem jeszcze czworo dzieci: Alfreda, Włodzimierza, Halinę (być może po mężu Piotrowską) i bodajże Jadwigę. Z tego, co wiem, Alfred mieszkał na Czerniakowie.
Nadal szukam i mam nadzieję, że uda nam się kiedyś połączyć nasze drzewa
Pozdrawiam serdecznie,
Ania Szczeblewska
Jestem nowa na Forum i niedawno znalazłam Twój post - otóż i ja jestem jedną ze Szczeblewskich szukających swoich korzeni
Widziałam już wcześniej Twoją stronę, ale widocznie muszę pochodzić z innej gałęzi, bo nie udało mi się dopasować moich przodków do drzewa na niej zamieszczonego.
Niemniej jednak i "moi" Szczeblewscy pochodzą z Warszawy albo może z jej okolic. Jestem prawnuczką Stanisława i Anieli z Warszawskich. Mieszkali oni w Mińsku Mazowieckim, dawnej wsi Goździk, tam też urodził się mój dziadek Piotr (ur. 1906), znany jako zapaśnik, a później trener tej dyscypliny w warszawskim klubie "Legia".
Nie jestem pewna, czy pradziadek Stanisław wywodził się z Mińska, bo dom, w którym mieszkali, należał chyba do prababci. O niej mam trochę więcej informacji: urodziła się ok. 1886 r., z Mińska przeprowadziła się do Warszawy (nie wiem, kiedy dokładnie), gdzie zamieszkała na Targowej. Oprócz mojego dziadka Piotra mieli z pradziadkiem jeszcze czworo dzieci: Alfreda, Włodzimierza, Halinę (być może po mężu Piotrowską) i bodajże Jadwigę. Z tego, co wiem, Alfred mieszkał na Czerniakowie.
Nadal szukam i mam nadzieję, że uda nam się kiedyś połączyć nasze drzewa
Pozdrawiam serdecznie,
Ania Szczeblewska
-
czerniakowianka

- Kontakt:
Dziękuję Ci za odpowiedź!
Och, ten Piotr Szczeblewski - o którym znalazłam informacje w sieci - jakże on nie dawał mi spokoju, kto zacz! A tu proszę - prawdopodobnie jednak nie z moich
Ale racja, nie traćmy nadziei, może kiedyś uda się nasze drzewa połączyć 
Czy masz jakichś Szczeblewskich pochowanych w W-wie? Jeśli tak, to gdzie?
Zaraz napiszę do Ciebie na priv.
Czy masz jakichś Szczeblewskich pochowanych w W-wie? Jeśli tak, to gdzie?
Zaraz napiszę do Ciebie na priv.
-
Anna_Szczeblewska

-
Anna_Szczeblewska