OK Akt zgonu Marianna ? Rząsawa 1797

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

OK Akt zgonu Marianna ? Rząsawa 1797

Post autor: poschadel »

Proszę o tłumaczenie aktu zgonu Marianny zmarłej w Rząsawie 05.03.1797.

Link
Ostatnio zmieniony ndz 08 gru 2024, 16:42 przez poschadel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysztof
Andrzej75

Sympatyk

Akt zgonu Marianna ? Rząsawa 1797

Post autor: Andrzej75 »

Rząsawa
5 III — przede mną, proboszczem, wyspowiadana tegoż dnia i opatrzona przy konaniu wszystkimi sakramentami oraz ostatnią absolucją, Marcjanna Kacprowa, młynarka, po trudnym porodzie, mająca ok. 30 l., oddała Bogu duszę, jej ciało 7 III pochowano na cmentarzu.

(Taka uwaga całkiem na marginesie: bardzo nieprzyjemne wrażenie robią na mnie metryki tego rodzaju, tzn. nagryzmolone niechlujnie i na odwal się; gdybym miał wehikuł czasu, to wziąłbym lagę, przeniósł się do parafii, gdzie sporządzane takie potworki i prałbym tego, kto spisywał te akta, bo widocznie nie miał on świadomości, że po wiekach nad jego wypocinami będą się głowić osoby, które by chciały po prostu odczytać dany zapis, a nie mozolnie domyślać się każdego słowa. Grrr…).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Akt zgonu Marianna ? Rząsawa 1797

Post autor: poschadel »

Bardzo dziękuję.

Co do uwagi mam dokładnie takie same odczucia. Co więcej czasami sobie myślę, że to kwestia szacunku do wykonywanej pracy. Tu akurat brak tego szacunku dla ludzi i obowiązków.
Pozdrawiam
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”