Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dziękuję Panie Jerzy za pomoc, jednak z niej nie skorzystam z dwóch powodów, po pierwsze ja nie szukałem osoby która specjalnie dla mnie będzie wypożyczać mikrofilmy i mi szukać bo to jest bez sensu i na dodatek będzie się dla mnie obciążać kosztami bo to jest bez sensu, ja poszukiwałem osoby która w Warszawie by mi to mogła sprawdzić przy okazji. Drugi powód jest taki, że już jedna Pani uprzedziła Pana i sprawdzi mi ten przywilej w Warszawie, ale jeszcze raz dziękuję za chęć pomocy i zamykam mój wątek
Pozdrawiam,
Kamil Wiśniewski
Pozdrawiam,
Kamil Wiśniewski
-
Nejman_Andrzej

Lista protestantów z Łodzi (XIX wiek - AGAD)
Witam,
czy ktoś z Państwa ma dostęp do AGAD w Warszawie?
Wiem, że jest tam lista ludności protestanckiej Łodzi i okolic. Chodziłoby mi o sprawdzenie dwóch nazwisk na tej liście, która obejmuje lata 1854-1863. I o ewentualne ksero listy z tymi nazwiskami.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam
Andrzej
Witam,
czy ktoś z Państwa ma dostęp do AGAD w Warszawie?
Wiem, że jest tam lista ludności protestanckiej Łodzi i okolic. Chodziłoby mi o sprawdzenie dwóch nazwisk na tej liście, która obejmuje lata 1854-1863. I o ewentualne ksero listy z tymi nazwiskami.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam
Andrzej
Szukam pomocy w AGAD .Może ktoś z Forumowiczów planuje
tam swój pobyt? Chodzi o dokumenty dot.Heroldii. Mam także prośbę do osoby posiadającej publikację Sęczysowej.W przypadku Jerzmanowskich podane są źródła.Np. 142 str.98 itd.Do czego,jakich źródeł odwoluje się Sęczysowa??Czy jest to podane w tej publikacji??
Stefan
Stefan
Witam
Chodzi tu prawdopodobnie o : Warszawskie Departamenty Rządzącego Senatu i Ogólne Zebranie- jest to lista nazwisk + herb
Np. 142 to numer porządkowy na str 98
Jeśli się mylę proszę o poprawienie
Pozdrawiam
Piotr
Chodzi tu prawdopodobnie o : Warszawskie Departamenty Rządzącego Senatu i Ogólne Zebranie- jest to lista nazwisk + herb
Np. 142 to numer porządkowy na str 98
Jeśli się mylę proszę o poprawienie
Pozdrawiam
Piotr
Prawdopodobnie chodzi o akta Heroldii i Deputcji.
Stefan
Stefan
- Fronczak_Waldemar

Kolego Stefanie!
Jeśli podajesz przykładowe numery, to nie można ich wyrywać z kontekstu.
Istotny jest bowiem pierwszy człon oznaczenia występujacy przed znakiem "/" wskazuje on na zespół.
Dla tego konkretnego przypadku musisz znaleźć ten główny zespół we wcześniejszych odniesieniach żródłowych.
Używane w opracowaniu oznaczenia:
1/ II Rada Stanu
2/ Ogólne Zebranie Warszawskich Departamentów Rządzącego Senatu
3/ Heroldia Królestwa Polskiego
4/ Deputacja Szlachecka i Kancelaria Marszałka Szlachty Guberni Warszawskiej
5/ Komisja Rządowa Spraw Wewnętrznych
Resztę znajdziesz w inwentarzach na stronie AGAD.
Waldemar Fronczak
Jeśli podajesz przykładowe numery, to nie można ich wyrywać z kontekstu.
Istotny jest bowiem pierwszy człon oznaczenia występujacy przed znakiem "/" wskazuje on na zespół.
Dla tego konkretnego przypadku musisz znaleźć ten główny zespół we wcześniejszych odniesieniach żródłowych.
Używane w opracowaniu oznaczenia:
1/ II Rada Stanu
2/ Ogólne Zebranie Warszawskich Departamentów Rządzącego Senatu
3/ Heroldia Królestwa Polskiego
4/ Deputacja Szlachecka i Kancelaria Marszałka Szlachty Guberni Warszawskiej
5/ Komisja Rządowa Spraw Wewnętrznych
Resztę znajdziesz w inwentarzach na stronie AGAD.
Waldemar Fronczak
Witm
Podałem przykład źródła ze Spisu szlachty Sęczysowej.W przypadku podanych tam Jerzmanowskich jako źródła podaje:
142s.98; 146s.301; 153s.52; 2/9s. 216; 17s.429;4/115k,29-39;185k,15-20;191k.187-203; 249k,86-92; 415p.22,80,141-143; 460p.39,51; 498p.1.
Zapewne to odsyłacze do zasobów Heroldii i Deputacji szlacheckiej.
Stefan
Podałem przykład źródła ze Spisu szlachty Sęczysowej.W przypadku podanych tam Jerzmanowskich jako źródła podaje:
142s.98; 146s.301; 153s.52; 2/9s. 216; 17s.429;4/115k,29-39;185k,15-20;191k.187-203; 249k,86-92; 415p.22,80,141-143; 460p.39,51; 498p.1.
Zapewne to odsyłacze do zasobów Heroldii i Deputacji szlacheckiej.
Stefan
- Fronczak_Waldemar

Nie do końca to precyzyjne.
Podałeś tylko źródła dotyczące potomków pochodzących od Józefa.
Zwróć uwagę, że wcześniej podane są źródła dotyczące Franciszka Ksawerego Kacpra, zaś później są źródła dla potomków Franciszka i Seweryna.
Rozumiem jednak, że tamte linie Ciebie nie interesują.
Zatem skupmy się na podanych przez Ciebie oznaczeniach.
Podzieliłem je na części, aby stało się to bardziej czytelne.
142s.98; 146s.301; 153s.52;
2/9s. 216; 17s.429;
4/115k,29-39;185k,15-20;191k.187-203; 249k,86-92; 415p.22,80,141-143; 460p.39,51; 498p.1.
Jak widzisz autorka pomija w pierwszym ciągu oznaczenie główne źródła. Być może jest to pomyłka drukarska.
Mimo braku tego oznaczenia możemy jednak wnioskować, że chodzi tu o oznaczenie "1", a więc o II Radę Stanu
Co do następnych oznaczeń, to wyraźnie masz podane:
Nr 2 - Ogólne Zebranie Warszawskich Departamentów Rządzącego Senatu
oraz nr. 4 - Deputacja Szlachecka i Kancelaria Marszałka Szlachty Guberni Warszawskiej
Nie ma więc tu odniesienia do dokumentów Heroldii KP.
Waldemar Fronczak
Podałeś tylko źródła dotyczące potomków pochodzących od Józefa.
Zwróć uwagę, że wcześniej podane są źródła dotyczące Franciszka Ksawerego Kacpra, zaś później są źródła dla potomków Franciszka i Seweryna.
Rozumiem jednak, że tamte linie Ciebie nie interesują.
Zatem skupmy się na podanych przez Ciebie oznaczeniach.
Podzieliłem je na części, aby stało się to bardziej czytelne.
142s.98; 146s.301; 153s.52;
2/9s. 216; 17s.429;
4/115k,29-39;185k,15-20;191k.187-203; 249k,86-92; 415p.22,80,141-143; 460p.39,51; 498p.1.
Jak widzisz autorka pomija w pierwszym ciągu oznaczenie główne źródła. Być może jest to pomyłka drukarska.
Mimo braku tego oznaczenia możemy jednak wnioskować, że chodzi tu o oznaczenie "1", a więc o II Radę Stanu
Co do następnych oznaczeń, to wyraźnie masz podane:
Nr 2 - Ogólne Zebranie Warszawskich Departamentów Rządzącego Senatu
oraz nr. 4 - Deputacja Szlachecka i Kancelaria Marszałka Szlachty Guberni Warszawskiej
Nie ma więc tu odniesienia do dokumentów Heroldii KP.
Waldemar Fronczak
Interesuję mnie wszyscy ale Ci od Jozefa najbaradziej.Są w drzewie po stronie matki ojca.
Seczysowa troche przeskakuje bo ten Franciszek Kacper wymieniony na początku powinien wykzany być przy Franciszku,pośle na Sejm Wielki.To jego syn z małżeństwa z Hattyńską.
To linia blisko spokrewniona z tą Jozefa i Waliszewskiej.Jak dokładnie poznam kiedy odszukam ojca Franciszka posła na Sejm Wielki.Mam juz jego akt zgonu ale nie było w nim imienia ojca.Szukam dalej.
Na czym Panie Waldemrze polega problem.
Jak Pan zauważy Sęczysowa w przypadku Feliksa / zona z Turskich/ podaje że był praprawnukiem Jozefa!!
Podaje więc prapradziadka nie mówiąc nic o dziadku i pradziadku a tych mi właśnie brakuje by poznać od którego z synów Józefa i Waliszewskiej idzie Feliks.
Podobnie podaje także w przypadku innych pochodzących od Józefa.Raz że ktoś jest pra a raz, że jest np.praprapra.
Chodzi mi o to czy w tych źródłach na które powołuje się Sęczysowa te osoby mogą byc podane z imienia .W przypadku Felisa dziadek i pradziadek bo ojciec jest znany.Skąd Seczysowa wie że Felis byl praprawnukiem??? Może gdzieś tam jest w takim razie wymieniony pra i dziadek??
Mam świadectwo Heroldii dot.Feliksa Jerzmanowskiego w którym mowa że udowodnił szlach.do 1722 roku.
wiec myślałem ze tych źródeł Sęczysowej szukć trzeba na wszelki wypadek i w zasobach Heroldii i w Deputacji
Stefan
Seczysowa troche przeskakuje bo ten Franciszek Kacper wymieniony na początku powinien wykzany być przy Franciszku,pośle na Sejm Wielki.To jego syn z małżeństwa z Hattyńską.
To linia blisko spokrewniona z tą Jozefa i Waliszewskiej.Jak dokładnie poznam kiedy odszukam ojca Franciszka posła na Sejm Wielki.Mam juz jego akt zgonu ale nie było w nim imienia ojca.Szukam dalej.
Na czym Panie Waldemrze polega problem.
Jak Pan zauważy Sęczysowa w przypadku Feliksa / zona z Turskich/ podaje że był praprawnukiem Jozefa!!
Podaje więc prapradziadka nie mówiąc nic o dziadku i pradziadku a tych mi właśnie brakuje by poznać od którego z synów Józefa i Waliszewskiej idzie Feliks.
Podobnie podaje także w przypadku innych pochodzących od Józefa.Raz że ktoś jest pra a raz, że jest np.praprapra.
Chodzi mi o to czy w tych źródłach na które powołuje się Sęczysowa te osoby mogą byc podane z imienia .W przypadku Felisa dziadek i pradziadek bo ojciec jest znany.Skąd Seczysowa wie że Felis byl praprawnukiem??? Może gdzieś tam jest w takim razie wymieniony pra i dziadek??
Mam świadectwo Heroldii dot.Feliksa Jerzmanowskiego w którym mowa że udowodnił szlach.do 1722 roku.
wiec myślałem ze tych źródeł Sęczysowej szukć trzeba na wszelki wypadek i w zasobach Heroldii i w Deputacji
Stefan
- maria.j.nie

Archiwum Główne Akt Dawnych Warszawa
Witam
Komunikat AGAD http://www.agad.archiwa.gov.pl/
„ Szanowni Państwo!
Uprzejmie informujemy, że w bieżącym roku będzie przeprowadzony generalny remont instalacji elektrycznej i grzewczej w całym budynku archiwum, który jest planowany od maja do listopada 2011 roku. W związku z tym, w podanym okresie, z udostępniania zostanie wyłączony cały zasób dokumentowy i aktowy (oryginały) oraz księgozbiór biblioteczny. Ograniczone zostanie również udostępnianie mikrofilmów.
Ulegnie także zmianie czas pracy Pracowni Naukowej, która będzie też okresowo zamknięta.
Nie będą przyjmowane i wykonywane zamówienia reprograficzne z oryginałów. Możliwe będzie wykonywanie reprodukcji wyłącznie z mikrofilmów.
O rozpoczęciu prac remontowych i terminach związanych ze zmianami funkcjonowania archiwum będziemy Państwa informowali na bieżąco. „
Informacja... - http://www.postdiploma.pl/Remont2.pdf
Pozdrawiam serdecznie Maria
Komunikat AGAD http://www.agad.archiwa.gov.pl/
„ Szanowni Państwo!
Uprzejmie informujemy, że w bieżącym roku będzie przeprowadzony generalny remont instalacji elektrycznej i grzewczej w całym budynku archiwum, który jest planowany od maja do listopada 2011 roku. W związku z tym, w podanym okresie, z udostępniania zostanie wyłączony cały zasób dokumentowy i aktowy (oryginały) oraz księgozbiór biblioteczny. Ograniczone zostanie również udostępnianie mikrofilmów.
Ulegnie także zmianie czas pracy Pracowni Naukowej, która będzie też okresowo zamknięta.
Nie będą przyjmowane i wykonywane zamówienia reprograficzne z oryginałów. Możliwe będzie wykonywanie reprodukcji wyłącznie z mikrofilmów.
O rozpoczęciu prac remontowych i terminach związanych ze zmianami funkcjonowania archiwum będziemy Państwa informowali na bieżąco. „
Informacja... - http://www.postdiploma.pl/Remont2.pdf
Pozdrawiam serdecznie Maria
-
Marynicz_Marcin

AGAD - przesyłka
Witam!
W cenniku nic nie ma napisane o cenie przesyłki, więc nie wiem ile trzeba za nią zapłacić, czy działa to jak w USC, że płaci się tylko za akty .
Chciałbym jutro wpłacić pieniądze za trzy akty i od razu wysłać trzy wnioski o skany/kserokopie. Oczywiście znam numery aktów , parafię .
W cenniku nic nie ma napisane o cenie przesyłki, więc nie wiem ile trzeba za nią zapłacić, czy działa to jak w USC, że płaci się tylko za akty .
Chciałbym jutro wpłacić pieniądze za trzy akty i od razu wysłać trzy wnioski o skany/kserokopie. Oczywiście znam numery aktów , parafię .
- Dławichowski

- Kontakt:
AGAD - przesyłka
Dzień dobry!
Każde pieniądze za przesylkę są warte wydania za skany z tego archiwum. Pamiętam, że jeszcze parę lat temu, by coś otrzymać wydałem majątek. Otrzymałem 5 klatek mikrofilmu z której każda miała wielkość 1 cm x 0,5 cm. O! Przepraszam. Tu nie było winne AGAD. To fotograf wziął 100 zł. od powiększenia jednej mikroklatki w tym zmikrofilmowane moje podanie o kopię aków. to była droga heca. Ale, zanim wiedziałem co chcę z trudem dostałem się w podwoje archiwum. Spędziłem cały dzień na wertowaniu.
Tak więc jak wiesz co chcesz - to pisz, wpłacaj i czekaj. Napewno się opłaci.
Krzycho z Koszalina.
Każde pieniądze za przesylkę są warte wydania za skany z tego archiwum. Pamiętam, że jeszcze parę lat temu, by coś otrzymać wydałem majątek. Otrzymałem 5 klatek mikrofilmu z której każda miała wielkość 1 cm x 0,5 cm. O! Przepraszam. Tu nie było winne AGAD. To fotograf wziął 100 zł. od powiększenia jednej mikroklatki w tym zmikrofilmowane moje podanie o kopię aków. to była droga heca. Ale, zanim wiedziałem co chcę z trudem dostałem się w podwoje archiwum. Spędziłem cały dzień na wertowaniu.
Tak więc jak wiesz co chcesz - to pisz, wpłacaj i czekaj. Napewno się opłaci.
Krzycho z Koszalina.
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
-
Marynicz_Marcin

AGAD - przesyłka
Czyli nic nie wpłacać za przesyłkę ?
W cenniku są tylko ceny skanów, kserokopii itp., ale o przesyłce nic nie ma.
W takim razie wybiorę skany, które to są wysyłane na maila.
W cenniku są tylko ceny skanów, kserokopii itp., ale o przesyłce nic nie ma.
W takim razie wybiorę skany, które to są wysyłane na maila.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Sroczyński_Włodzimierz

AGAD - przesyłka
skany z oryginałów AGAD teraz robi?
wybrać to możesz...jeśli jest w ofercie
ale zrobisz jak uważasz, ja bym sprawdził czy AGAD działa w tym zakresie, którego oczekujesz..."a myślę, że wątpię"
wybrać to możesz...jeśli jest w ofercie
ale zrobisz jak uważasz, ja bym sprawdził czy AGAD działa w tym zakresie, którego oczekujesz..."a myślę, że wątpię"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Marynicz_Marcin

Re: AGAD - przesyłka
To, że PN jest zamknięta do połowy września wiem, ale jeśli teraz wyślę wniosek i pieniądze , to moja sprawa będzie szybciej załatwiona.Sroczyński_Włodzimierz pisze:ksero? w AGAD?
chyba teraz w ogóle żadnych kopii (oprócz z mikrofilmów) nie robią..remonty czy coś
zadzwoń, zapytaj
w AP-ach nie działa "tak jak w USC", inne podstawy prawne, ..w ogóle wszystko inne
Robiłem zamówienia w AP i USC, więc wiem, że jest wszystko inne, ale
to nie zmienia faktu, że nie ma nic w cenniku AGAD-u o przesyłce, więc
nie mam wyboru i zamówię skany na maila i zapłacę tylko 9 zł za skany.