Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Pochodzenie nazwisk Hurlala, Hura, Chura.

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Chyba Rafał sam dał podpowiedź w sprawie swojego nazwiska Hurlala, tak, w jego linku do Geneteki jest podany najstarszy zapis z 1695 roku (brawo indeksujący):

Rok 1695 Marcin Hurlala, p. Gorzków pow. kazimierski (pod 'i' - Inne nazwiska: Urlala)

A więc jeśli założymy, ze to Urlala - to ja dorzucam jeszcze więcej:

I. Od staropolskiego zawołania / przydomku / nazwiska Urla - a te od j. niemieckiego i od n.os. 'Urla" - ta od 'urla' - ugór, odłóg - w gałęzi nazwisk Urlacz, Urlewicz, Urlikowski, Urluk, Urło...
Wniosek: Jeśli tak, być może oznaczać osadników niemieckich, i dalej praprzodka trzeba szukać w Germanii...

II. No to już będzie też pięknie: Od staropolskiego zawołania / przydomku / nazwiska Orzeł (notowanego od 1383 roku) - od staropolskiego języka i słowa 'orzeł' - (w encyklopedii - orzeł jaki jest każdy widzi), w gałęzi nazwisk ponad 60, w tym takie jak Urlik (1402)...
Wniosek: Praprzodek nazwany Orzeł to był rycerz, pod swoją chorągwią Orzeł - musiał był dzielny, skoro za zasługi na polu walki otrzymał tytuł, chorągiew i ziemię - potem tak się rozrodził silnie, że w kolejnych wielu pokoleniach przeszedł we wszystkie stany, w tym w szlachectwo, mieszczaństwo i chłopstwo, ale w swojej krwi i w genach swoich przekazał swoim potomkom do XXI wieku waleczność i odwagę - gratulacje!

Dla wszystkich - Radosnych, Uśmiechniętych Świąt, i Szczęśliwego Nowego 2025 roku,
Tadeusz :)
www.narodowa.pl
reksio

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Janczyn

Post autor: reksio »

Dzień dobry ,

zwracam się do znawców , jakie jest pochodzenie nazwiska Janczyn .
Zwróciłam uwagę ,ze są podobne nazwiska, nie wiem czy zostały zniekształcone ,ale które mogło byc pierwsze .Janczy lun Jancy .

Bardzo dziękuje za odpowiedż
Pozdrawiam
Wiola
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witaj Wiola, tuż przed Wigilią, a ja proponuję metodę według której sama odkryjesz łańcuch powiązań, które wykorzystasz w swoich badaniach, tylko uważaj, nie przypal potraw wigilijnych !

Wyszukaj w internecie ;
Rozkład występowania nazwisk w powiatach
- wpisz nazwisko Jan, pod mapą znajdziesz spis nazwisk pochodzących od tego antycznego nazwania /nazwiska, Panu Zbigniewowi zabrakło miejsca na wymienienie nazwiska Janc,
- wpisz nazwisko Janc, mapa pokaże rozmieszczenie 786 osób o nazwisku Janc, a na dole znajdziesz nazwiska Jancy - 143 osoby i młodsze Jancz - 253 osób,
- wpisz nazwisko Janczy - 757 osób, pod mapa znajdziesz nazwiska które powstały od nazwiska Janczy.
Są tam nazwiska Janczyn - 129 osób, oraz nazwiska które “wyrosły” z niego tym samym są mlodsze.

Serdecznie pozdrawiam - Wladyslaw
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Janczyn - od imienia Jan. Imię pochodzenia hebrajskiego, od Jehöhanan ‘Jahwe jest łaskawy’. W językach słowiańskich adaptowane jako Iwan, Jan. Forma Iwan we wczesnym średniowieczu znana w całej Polsce, później na Kresach Wschodnich. Postać Jan notowana od początku XIII wieku.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
reksio

Sympatyk

Witam Władysławie ,

dziękuję bardzo za odpowiedż , ale ten sposób juz zgłębiłam dawno temu . Myślałam ,że pochodzenie jest jakieś głębsze .

PS. konic roku nie był dla mnie łaskawy. Spalił się mój dom . Fajnie byłoby przypalić dania wigilijne.
Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego świętowania .
Wiola
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Witam Wiolu,

nazwanie/nazwisko Jan jest przykładem słowa indoeuropejskiego, a nazwania/nazwiska pochodne zachowane w języku polskim potwierdzają teorię języków indoeuropejskich.

Nazwanie a obecnie nazwisko JAN, według strony genealogicznej Forebears = Przodkowie w 2014 roku nosiło 335357 osób w Pakistanie, 150222 w Afganistanie, 90448 w Indiach, 24429 w Iranie, 8262 we Francji, 4829 w Anglii, 1404 w Iraku, 1097 w Holandii, 1091 w Rosji, 688 w Szwajcarii, 660 w Słowenii, 611 w Niemczech, 352 w Belgii, 341 w Czechach, 285 w Polsce ….

W krajach z największą ilością osób o nazwisku Jan, słowo “jan” odpowiada słowom polskim = życie, dusza, także ukochany, drogi i najprawdopodobniej ‘mój ukochany’ lub ‘mój drogi’ tak matki nazywały narodzonego malucha.
Zgadzam się z Panią Ewą , w Polsce imię Jan wiąże się ze św, Janem Chrzcicielem, ja przytaczam o wiele starsze znaczenie słowa “jan”.
Przyjm moje szczere słowa współczucia, my też straciliśmy dom i doslownie wszystko w marcu 2017 r.

Serdecznie pozdrawiam i życzę pomyślnego Nowego Roku.
reksio

Sympatyk

Witaj Władysławie ,
bardzo dziękuję za obszerną odpowiedż .

Szczerze współczuję .Dziękuję za życzenia ,również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku .
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Kachel. Tereny Puszczy Białej, okolice Pułtuska, Wyszkowa, Różana.
Paweł
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Kachel 1418 - od imion na Ka-, typu Kazimierz, Kasper, z przyrostkiem zdrabniającym ch-.

Żródłó: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Kachel.

Post autor: ROMAN_B »

Paweł_Zawadzki pisze:Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Kachel. Tereny Puszczy Białej, okolice Pułtuska, Wyszkowa, Różana.

Pawle, dobry wieczór.

Nazwa osobowa Kachel w Polsce, w jej obecnych granicach, jest rzadka. Na dzień 19 stycznia 2024 roku nosiło je 2175 osób, w tym 1077 mężczyzn i 1098 kobiet [ za gov.pl Serwis Rzeczypospolitej Polskiej – rejestr PESEL ].

Pawle, przedstawię Ci inną interpretację pochodzenia nazwy osobowej Kachel niż ta, którą zaproponowała pani Ewa za profesorem Kazimierzem Rymutem.

Internetowy słownik nazwisk w Polsce Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk w Krakowie podaje dwie rożne genezy nazwiska Kachel:
1. od wyrazu pospolitego – przezwiskowe. Kachel od wyrazu gwarowego kachel „kafel”, także ‘piec’, przenośnie ‘piecuch’;
2. pochodzenia obcego – od niemieckiej nazwy osobowej Kachel [ średniowysokoniemieckie kachel ‘naczynie żelazne’; kafel ], przezwisko osoby wyrabiającej garnki.

Dodam, że nazwisko Kachel jest niederywowanym mianem.

Pozdrawiam – Roman.
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Serdecznie dziękuję Wam za odpowiedź. Wszystkiego dobrego w 2025 roku.
Paweł
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Witaj Pawle, podziękowałeś, a ja uwiarygodniałem hipotezy Słownika nazwisk IJP PAN i Pana Romana.

Prof K. Rymut w 1990 r odnotował wg PESEL nazwiska Kach, Kache i liczne nazwisko Kachel. Od nazwiska Kachel powstały nazwiska Kachelek i Kachelski.

Według anglojęzycznej strony genealogicznej Forebears=Przodkowie nazwisko Kachel jest bardzo starym europejskim nazwaniem/nazwiskiem i w 2014 roku nazwisko Kachel nosiło w Indiach 3956 osób, w POLSCE 2261 , Niemczech 1519, Francji 75, CZECHACH 51, Anglii 28, Irlandii 28, Norwegii 13, Szwajcarii 8, Izraelu 7, Belgii 6.

Niektóre języki wskazują, że nazwanie/nazwisko Kachel można wiązać ze współczesnymi słowami - płytka, płyta, piec (w Polsce),kuchnia.
Tysiące lat temu pieczono duże połacie mięsa na kamiennych płytach opartych na kamieniach z ogniskiem pod płytą.
Być może, pra…polsko-czescy myśliwi polujący na mamuty w rejonie Krakowa znali te sposoby i byli już wtedy tak nazywani.

Serdecznie pozdrawiam - Władysław
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Tobie również bardzo dziękuję.
Paweł
Sierzbista_karol

Sympatyk

Art

Post autor: Sierzbista_karol »

Witam .
Interesuje mnie pochodzenia nazwiska Art z okolic północnego Mazowsza .
Karol
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Art

Art - od niemieckiej nazwy osobowej Art lub Hart, od art ‘sposób’, hard ‘mocny, twardy’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”