Nazwisko: Pluta

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=3045&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
jusyd
Nowicjusz

Post autor: jusyd »

Moja mama jest z domu Pluta , tylko, że z okolic Lipy w woj świętokrzyskim
ewach

Post autor: ewach »

Wilchelm Pluta nasz wielki biskup- diecezji garzowskiej
wpasek

Sympatyk

Post autor: wpasek »

Sporo Plutów w Szaklarach i okolicach - m.in. Andrzej Pluta (1869-1936), przedwojenny poseł chłopski.
Witold Stanisław Augustyn Pasek,

syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
Dario85

Post autor: Dario85 »

Moje nazwisko, korzenie pochodzą ze wsi Zrębice (woj, Śląskie dawne Częstochowskie). Pradziadkowie Marcin i Teresa (zd. nieustalone jak do tej pory) Pluta, dziadkowie Czesław i Anna ( zd. Pala) Pluta.
Beikon

Sympatyk

Post autor: Beikon »

Nazwisko to występuje także w Sosnowcu

Pozdrawiam ze Śląska
Darek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

W powiecie Opole Lubelskie, też jest znane to nazwisko.
Danka
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Post autor: Jureczko »

Dość popularne nazwisko na Śląsku. Dużo osób o tym nazwisku występuje w par. Lubecko. Jestem w posiadaniu zdjęć rodzinnych urodzonego w 1872r.w Zborowskiem - Macieja Pluta, który ożenił się i zamieszkał w Nakle Śląskim.
Damian Jureczko
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Wademar Pluta sybirak syn przedwojennego policjanta mieszka w Białymstoku, mam kontakt
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
GKapro

Sympatyk

Post autor: GKapro »

Dość dużo osób nosiło nazwisko Pluta w miejscowości Horodenka (obecnie Ukraina).
Pozdrawiam
Grzegorz
Agnieszka_Kluzek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Agnieszka_Kluzek »

Sporo Plutów we wsi Pluty w parafii Padew Narodowa pow. mielecki
Agnieszka
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Alojza Petronela Katarzyna Kostecka (*29.11.1830 Grabówie – †po 1877),
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75
była córką Antoniego Napoleona, posesora wsi Grabowie k/Widawy i Albiny Barbary Hoskor. Będąc na służbie dworskiej w folwarku Dwórzec (parafia Okrzeja w guberni lubelskiej) w dniu 17 stycznia 1858 roku w Okrzeji poślubiła Andrzeja Plutę, syna Grzegorza i Marianny z domu Komor. Andrzej Pluta był pomocnikiem ogrodnika przy dworze w Dwórcu. Po ślubie małżonkowie Kosteccy wyjechali na Mazowsze, gdzie Andrzej Pluta dostał posadę ogrodnika w zespole pałacowym w miejscowości Wielgolas (parafia Latowicz), należącym do Jana Ordęgi. Tu w dniu 10 kwietnia 1862 roku urodził się im syn Stanisław Michał Pluta, który jednak zmarł w dniu 21 czerwca 1862 roku. Małżonkowie wyjechali do Warszawy, gdzie Andrzej Pluta wykonywał zawód stolarza.

Andrzej Plut (*27.11.1837 Grabów Szlachecki, parafia Okrzeja), syn Grzegorza (*ok. 1802 Grabów Szlachecki), gospodarza i Marianny z domu Komor. Był wnukiem Wawrzyńca Pluta (*ok.1774 Grabów Szlachecki - zm. 26.11.1827 Grabów Szlachecki) i Katarzyny z domu Sowa; prawnukiem Jakuba (*15.07.1748 Grabów Szlachecki - zm. 16.11.1824 Grabów Szlachecki) i Marianny z domu Opcik, praprawnukiem Walentego i Barbary.
W odszukanych metrykach brak cech szlachectwa tej rodziny Plutów, chociaż byli Plutowie herbu Kuczaba, którzy pochodzili ze wsi Pluty w ziemi wiskiej na Mazowszu. Przed 1470 rokiem jeden z nich przeniósł się do ziemi drohickiej i kupił ziemię we wsi Koryciany, na której założył miejscowość o nazwie Paprotna Pluty. W XVII i XVIII wieku wielu z rodu Plutów opuściło stare gniazdo Pluty na Podlasiu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”