Tstasica8 pisze:Cześć wszystkim, nazywam się Trystan Stasica i mieszkam w Alabamie w USA. Moja sytuacja jest odwrotna, ponieważ chciałbym odnaleźć członków rodziny nadal mieszkających w Polsce, którzy mogliby pomóc mi dowiedzieć się więcej o moich praprapradziadkach, Stanisławie Stasica (1857-?) i Annie Gałuszka (1859-?). Nic o nich nie wiem poza tym, że byli ostatnimi członkami rodziny mieszkającymi w Polsce, podobnie jak druga para moich praprapradziadków – Ignacy Janik (1842-?) i Regina Dzika (1845-?).
Nie wiem o żadnej komunikacji z Polską po przeprowadzce rodziny do USA, poza jednym listem, który Anna napisała do swojej córki Marianny Stasica (1885-1946). W tym liście Anna wspomniała, że „przeżyła wojnę” i że ma „101 lat”. Marianna otrzymała ten list tydzień przed swoją śmiercią (zmarła Marianna, a nie jej matka). O istnieniu Marianny dowiedziałem się dopiero kilka lat temu i zastanawiałem się, dlaczego nazwiska „Mrowiec” i „Morvice” pojawiają się w moich wynikach DNA. Nie wiedziałem, że to właśnie przez nią (Marianna jest siostrą mojego prapradziadka).
Marianna wyszła za Mateusza Mrowca 28 sierpnia 1906 roku. Mieli jedno dziecko w Polsce i osiem w USA. Dzieci urodzone w USA (lub większość z nich) legalnie zmieniły nazwisko na „Morvice”, aby było łatwiejsze do wymówienia dla Amerykanów. Obecnie ich rodzina jest rozproszona po Kalifornii i Michigan.
Innym dzieckiem Anny i Stanisława była Karolina Stasica (1888-?), o której wiem tylko, że często się przeprowadzała i wyszła za Władysława Mrowca (1882-?) 21 lipca 1925 roku. Kolejnym dzieckiem był Józef Stasica (1894-1917), o którym nic nie wiem. Kolejnym był Tomasz Stasica (1896-1953), o którym wiem tylko, że ożenił się z Anną Jurasz (1900-1962) 24 października 1922 roku i mieli córkę Józefę Jurasz (1926-2000). Józefa Jurasz wyszła za Andrzeja Łukańko (1935-2006), a oni mają syna, który obecnie mieszka w Łodygowicach i nazywa się Krzysztof Łukańko. Ma on dwóch synów – Marka i Dominika Łukańko, ale niestety nie wiem, kim jest jego żona. Skontaktowałem się z nim, ale mnie zablokował, zirytowany różnicą czasu i moimi pytaniami o innych żyjących krewnych, którzy mogliby wiedzieć więcej, niż on sam mógł mi powiedzieć, co niestety nie było wiele.
To wszystko, co wiem o mojej rodzinie Stasica. Opis mojej rodziny Janik napiszę w osobnym poście.
Trystan Tyler Stasica
Nazwy:
Myślę, że pomylili się w tłumaczeniu, ale może to być po prostu sposób działania języka polskiego, więc powtórzę je w całości poniżej
Trystan Stasica
Stanisław Stasica
Anna Gałuszka
Ignacy Janik
Regina Dzika
Marianna Stasica
Mateusz Mrowiec
Karolina Stasica
Władysław Mrowiec
Józef Stasica
Tomasz Stasica
Anna Jurasz
Józefa Stasica/Jurasz
Andrzej Łukańko
Krzysztof Łukańko
Marek Łukańko
Dominik Łukańko
Imię i nazwisko Anna Stasica (z d. Galuszka)
Narodziny 1859
Ślub Ślub z: <Private>
1881
Swinna, Zywiec, Galicia, Austria
Członkowie rodziny
Ojciec
Jan Galuszka
Mąż
Stanislaw "Stina" Stasica
1845 - ?
Dzieci
Karol/charles Stasica