Księgi wieczyste z Lwowa

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

krutkowski

Sympatyk

Księgi wieczyste z Lwowa

Post autor: krutkowski »

Czy ktoś z Państwa pracował z księgami wieczystymi nieruchomościami położonych na terenie miasta Lwowa. Z okresu dwudziestolecia między wojennego. W którym archiwum są one przechowywane?

Z góry dziękuję Kazik
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Księgi wieczyste z Lwowa

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Księgi z pewnością są, Ale kilkanaście lat temu próby pozyskania ich z wiadomych powodów, które do dziś nie wygasły, były zgoła niemożliwe. Doświadczył tego mój kolega próbując udowodnić własność tak realności miejskich, jak i dóbr ziemskich w staraniach o odszkodowanie za mienie zabużańskie. Starania zakończyły się sukcesem, a przyznane odszkodowanie było dość znaczne nawet w obliczu ograniczeń ustawowych. Wiem, że do pomocy angażował naukowców ukraińskich, którzy też wtedy mieli kłopoty w archiwach z dotarciem do źródła.
mbeelas

Sympatyk

Re: Księgi wieczyste z Lwowa

Post autor: mbeelas »

Tomasz_Lenczewski pisze:Księgi z pewnością są, Ale kilkanaście lat temu próby pozyskania ich z wiadomych powodów, które do dziś nie wygasły, były zgoła niemożliwe. Doświadczył tego mój kolega próbując udowodnić własność tak realności miejskich, jak i dóbr ziemskich w staraniach o odszkodowanie za mienie zabużańskie. Starania zakończyły się sukcesem, a przyznane odszkodowanie było dość znaczne nawet w obliczu ograniczeń ustawowych. Wiem, że do pomocy angażował naukowców ukraińskich, którzy też wtedy mieli kłopoty w archiwach z dotarciem do źródła.
A mnie ciekawią umowy kupna i sprzedaży. To się znajduje w księgach wieczystych, czy można gdzieś jeszcze to znaleźć?
Marcin
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Re: Księgi wieczyste z Lwowa

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

A księgi z wieku XIX są osiągalne?
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”