Nazwisko: Umiński
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Nazwisko: Umiński
Mam pytanie, czy ktoś z Państwa spotkał się może z zapisem nazwiska Umiński jako Gumienski? Zastanawiam się czy jest to tylko błędny zapis czy może moi dalsi przodkowie tak się właśnie nazywali. Pytanie dotyczy zaboru pruskiego w końcu XVIII i początku XIX wieku (parafia Zwiniarz).
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony śr 10 lis 2010, 22:01 przez umix, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Nazwisko: Umiński
OT: A ja mieszkam na ulicy Władysława UmińskiegoŁucja pisze: (...) Władysław Umiński wg Wikipedia ur. w miejscowości Przedecz.
Tak mnie zaciekawiło, jaka jest genealogia tego pisarza, NASZEGO pisarza, mamy nie tylko NASZEGO generała, ale i pisarza, całkiem chyba zapomnianego.
Łucja
Więcej informacji o nim samym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82ady ... i%C5%84ski
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
umix pisze:Mam pytanie, czy ktoś z Państwa spotkał się może z zapisem nazwiska Umiński jako Gumienski? Zastanawiam się czy jest to tylko błędny zapis czy może moi dalsi przodkowie tak się właśnie nazywali. Pytanie dotyczy zaboru pruskiego w końcu XVIII i początku XIX wieku (parafia Zwiniarz).
Pozdrawiam
Marek
Ciekawe byłoby gdybyś podał więcej szczegółów, czy to znaczy, że teraz rodzina to Umińscy?
Ja do XVIII/XIX nie doszłam, to jak moi Umińscy się wcześniej nazywali nie wiem jeszcze.
Nazwisko "Gumienski" występuje w "Regestr diecezjów 1783-1784" Franciszka Czaykowskiego jednokrotnie:
diecezja płocka, dekanat sierpski, parafia Kurowo - Kozice.
W tej samej parafii odnotowani są jako właściciele majątków Umińscy i Umieńscy. Tak, że faktycznie trudno powiedzieć czy to są na pewno 3 różne nazwiska. Tym bardziej, że Gumienski tylko raz jest tutaj odnotowany.
Jakbyś podał więcej danych o tym przypadku, skoro już doszedłeś do XVIII w. to chyba wielu poszukiwaczy Umińskich byłoby Ci wdzięcznych
Łucja
Tak, z tego co udało mi się ustalić, potomkowie znalezionego przeze mnie Gumienskiego to Umińscy.
Miejscowość: Truszczyny (parafia Zwiniarz, dzisiejsza gmina Rybno)
W 1810 r. Joannesowi Gumienskiemu urodził się syn Adam. Joannes zmarł w 1837 r. w wieku 69 lat jako Joannes Gumiński.
Matka ww. Adama zmarła w 1841 r. jako Jadwiga (Hedwiga) Umińska z Radzymińskich - wdowa po ww. Janie (Joannesie), ale już Umińskim.
Adam zmarł jako Umiński - syn Jana i Jadwigi z Radzymińskich - małżeństwa Umińskich.
Córka ww. Jana - Veronica ur. w 1816 - (podobnie jak pozostałe dzieci) urodziła się z Jana Gumienskiego. W 1841 r. wyszła za mąż (prawdodopobnie to ona, zgadza się wiek i miejscowość) już jako Veronica Umińska.
Potomkowie Adama Umińskiego posługują się do dzisiaj nazwiskiem Umiński.
Jeśli nie popełniłem błędu w poszukiwaniach, to nazwisko przeszło pewną ewolucję - Gumienski (lata 1810, 1816), Gumiński (1837), Umiński (1841 i późniejsze).
Nie wiem niestety jak nazywał się ojciec Jana (w jego akcie zgonu napisano, że Michael Gumiński (matka to Eva Radzymińska), ale więcej mówiący byłby akt urodzenia, bo przypuszczam, że nazwisko ojca w akcie zgonu jest konsekwencją nazwiska zmarłego). Nie wiem jednak gdzie się urodzili. Starsze akta z parafii Zwiniarz nie zachowały się.
A może ktoś z Państwa natknął się w czasie swoich badań na Umińskich z Truszczyn?
Pozdrawiam
Marek
Miejscowość: Truszczyny (parafia Zwiniarz, dzisiejsza gmina Rybno)
W 1810 r. Joannesowi Gumienskiemu urodził się syn Adam. Joannes zmarł w 1837 r. w wieku 69 lat jako Joannes Gumiński.
Matka ww. Adama zmarła w 1841 r. jako Jadwiga (Hedwiga) Umińska z Radzymińskich - wdowa po ww. Janie (Joannesie), ale już Umińskim.
Adam zmarł jako Umiński - syn Jana i Jadwigi z Radzymińskich - małżeństwa Umińskich.
Córka ww. Jana - Veronica ur. w 1816 - (podobnie jak pozostałe dzieci) urodziła się z Jana Gumienskiego. W 1841 r. wyszła za mąż (prawdodopobnie to ona, zgadza się wiek i miejscowość) już jako Veronica Umińska.
Potomkowie Adama Umińskiego posługują się do dzisiaj nazwiskiem Umiński.
Jeśli nie popełniłem błędu w poszukiwaniach, to nazwisko przeszło pewną ewolucję - Gumienski (lata 1810, 1816), Gumiński (1837), Umiński (1841 i późniejsze).
Nie wiem niestety jak nazywał się ojciec Jana (w jego akcie zgonu napisano, że Michael Gumiński (matka to Eva Radzymińska), ale więcej mówiący byłby akt urodzenia, bo przypuszczam, że nazwisko ojca w akcie zgonu jest konsekwencją nazwiska zmarłego). Nie wiem jednak gdzie się urodzili. Starsze akta z parafii Zwiniarz nie zachowały się.
A może ktoś z Państwa natknął się w czasie swoich badań na Umińskich z Truszczyn?
Pozdrawiam
Marek
-
uminski_pawel
Ciekawa koncepcja.
W moich aktach "G" jest albo połączone z "u" albo stoi bardzo blisko i nie ma między nimi kropki. No i przede wszystkim "u" jest małe, co wskazuje raczej na jeden wyraz.
Ale rzeczywiście może być to błędny zapis lub odczyt z jakiegoś innego dokumentu - aktu urodzenia lub małżeństwa.
Może kiedyś uda się to sprawdzić.
Pozdrawiam
Marek
W moich aktach "G" jest albo połączone z "u" albo stoi bardzo blisko i nie ma między nimi kropki. No i przede wszystkim "u" jest małe, co wskazuje raczej na jeden wyraz.
Ale rzeczywiście może być to błędny zapis lub odczyt z jakiegoś innego dokumentu - aktu urodzenia lub małżeństwa.
Może kiedyś uda się to sprawdzić.
Pozdrawiam
Marek
-
rzeszotalski_andrzej

Mnie również interesuje par. Zwiniarz i a propos ksiąg przed 1800 r., może ich po prostu nigdy nie było. Może dokumentacja jest prowadzona właśnie od 1800 r., a wcześniej Zwiniarz nie był samodzielną parafią. Parafia Wielki Łęck również ma księgi od 1800 r. Proponuję Marku byś poszukał w sąsiednich starszych parafiach, np. Mroczno, Grodziczno. Tam są akta z XVII w.
Bardzo cenna informacja, spróbuję to poskładać. Mi (i Zofii autorki wątku) chodzi o powiązanie Cypriana z Erazmem.
Ewidentnie są ze sobą związani, Cyprian uczestniczy w wieku uroczystościach w rodzinie Erazma (Umińskiego i Marianny Kiełczewskiej). Z podanej daty wynikałoby że są w podobnym wieku, Erazm ur. 1815, i że nie są braćmi, bo ojcem Erazma jest Antoni Umiński, tutaj Franciszek... Czyżby Antoni i Franciszek byli braćmi?? A Erazm i Cyprian to kuzyni?
Franciszek Umiński ur. zapewne 1786 r. bo w 1834 r. przy chrzcinach Gustawa Rościszewskiego w parafii Ligowo, ma 48 lat. Gustaw jak dorośnie ożeni się z córką Erazma Umińskiego, Anielą (moją praprababcią, a dla Zofii siostrą jej prapradziadka).
Parafia Kurowo jest blisko parafii Ligowo, okolice Sierpca wszystko.
Poza tym wg. "Regestr diecezjów 1783-1784", majątki w parafii Kurowo należały do Umińskich w owym czasie - Smorzewo, Zygadła.
I dwa podobnie brzmiące nazwiska w tej parafii:
Umienski - Zabiki
Gumienski - Kozice
.
Ale... wg geneteki w parafii Chodecz na Kujawach rodzi się Cyprian Domazy Umiński, w ... 1818 r.
Skakali sobie tak Kujawy-Mazowsze, czy to dwie rodziny różne i dwóch Cyprianów???
Słowem - czy nasi są mazowieccy czy kujawscy? Czy to bez znaczenia, bo jedni z drugimi blisko może powiązani?
Nic, mam w planie sprawdzić to jakoś w tym roku, nie wszystko zostało zrobione, jest ślub Erazma w Łabiszynie i trzeba go dorwać jakoś (bez AA Gniezno które jest niedostępne).
A tutaj nagrobek Erazma Umińskiego (1815-1873) w Płazie koło Chrzanowa (Galicja), chyba go jeszcze nie dawałam:

Jakby można prosić o nagrobek Cypriana Umińskiego byłoby super (lucjawierzycka@wp.pl). I bardzo dziękuję za wiadomość!
Łucja
Ewidentnie są ze sobą związani, Cyprian uczestniczy w wieku uroczystościach w rodzinie Erazma (Umińskiego i Marianny Kiełczewskiej). Z podanej daty wynikałoby że są w podobnym wieku, Erazm ur. 1815, i że nie są braćmi, bo ojcem Erazma jest Antoni Umiński, tutaj Franciszek... Czyżby Antoni i Franciszek byli braćmi?? A Erazm i Cyprian to kuzyni?
Franciszek Umiński ur. zapewne 1786 r. bo w 1834 r. przy chrzcinach Gustawa Rościszewskiego w parafii Ligowo, ma 48 lat. Gustaw jak dorośnie ożeni się z córką Erazma Umińskiego, Anielą (moją praprababcią, a dla Zofii siostrą jej prapradziadka).
Parafia Kurowo jest blisko parafii Ligowo, okolice Sierpca wszystko.
Poza tym wg. "Regestr diecezjów 1783-1784", majątki w parafii Kurowo należały do Umińskich w owym czasie - Smorzewo, Zygadła.
I dwa podobnie brzmiące nazwiska w tej parafii:
Umienski - Zabiki
Gumienski - Kozice
.
Ale... wg geneteki w parafii Chodecz na Kujawach rodzi się Cyprian Domazy Umiński, w ... 1818 r.
Skakali sobie tak Kujawy-Mazowsze, czy to dwie rodziny różne i dwóch Cyprianów???
Słowem - czy nasi są mazowieccy czy kujawscy? Czy to bez znaczenia, bo jedni z drugimi blisko może powiązani?
Nic, mam w planie sprawdzić to jakoś w tym roku, nie wszystko zostało zrobione, jest ślub Erazma w Łabiszynie i trzeba go dorwać jakoś (bez AA Gniezno które jest niedostępne).
A tutaj nagrobek Erazma Umińskiego (1815-1873) w Płazie koło Chrzanowa (Galicja), chyba go jeszcze nie dawałam:

Jakby można prosić o nagrobek Cypriana Umińskiego byłoby super (lucjawierzycka@wp.pl). I bardzo dziękuję za wiadomość!
Łucja
Witam!
Cieszę się, że się mogę do czegoś przydać.
Zacytuję za: Paweł Bogdan Gąsiorowski, "Nekropolie ziemi sierpeckiej", Sierpc 2005, ISNBN 83-916002-6-2, wyd. TPZS.
Zdjęcia - klikamy i się powiększą:
Kościół w Kurowie:

Nagrobek w 2008 roku:

Nagrobek w 1980, fot. T.Burzawa, MWKZ w Płocku:

Cieszę się, że się mogę do czegoś przydać.
Zacytuję za: Paweł Bogdan Gąsiorowski, "Nekropolie ziemi sierpeckiej", Sierpc 2005, ISNBN 83-916002-6-2, wyd. TPZS.
Dziś tabliczka jest już nieczytelna i odpadła, a stan nagrobka pozostawia wiele do życzenia.Kurowo, cmentarz przykościelny
[...]
Spoczywa tu jeszcze Cyprian Umiński (ur. 1814 w Prusach - zm 20 VIII 1888 w Smorzewie), syn Franciszka i Marianny z Golubskich, dziedzic Rokicia (chyba w par. Ligowo), a następnie Smorzewa, żonaty z Józefą ze Strzeszewskich. Pomnik zbudowano z okazałego głazu granitowego z przytwierdzoną tablicą i zwieńczonego rzeźbionym z piaskowca krzyżem z umieszczonym na nim skośnie wieńcem.
Zdjęcia - klikamy i się powiększą:
Kościół w Kurowie:

Nagrobek w 2008 roku:

Nagrobek w 1980, fot. T.Burzawa, MWKZ w Płocku:
Witam,
Jestem przedstawicielem Umińskich z Mańkowa parafia Słupia powiat sierpecki.
W moich badaniach ,,dokopałem" się do najstarszego z rodu Umińskich z Mańkowa
Stanisława Umińskiego ur .około 1750 roku. Z tego co ustaliłem to na przełomie XVIII i XIX wieku w Mańkowie żyły już dwie rodziny Umińskich pod nr 1 oraz 3.
Moja linia to:
Wincenty Umiński (ur. ok. 1795)-> Umiński Wiktor (ur. 1821)-> Umiński Władysław (ur. 1858r.)-> Umiński Kazimierz (ur. 1895)-> Umiński Stanisław (ur. 1936)- oraz ja Umiński Michał (ur1973).
W moich poszukiwaniach największy problem stanowi dwubiegunowość rodzinna (mieszkająca przez płot). Wielce prawdopodobne jest, że drugi człon rodziny powstał po sąsiedzku w pierwszej połowie XVIII wieku.
Największą zagadką dla mnie jest to, skąd moja rodzina znalazła się w Mańkowie. Największe skupisko Umińskich na Północnym Mazowszu to okolice Bielska i Proboszczewic (to jest około 12- 15 km od Mańkowa).
Może któreś z Umińszczaków pomoże mi w odszukaniu tej wędrówki .
Posiadam wszystko do waszej dyspozycji w jpg co można znaleźć w księgach w parafii Słupia z Archiwum Diecezjalnego (a Umińskich z Mańkowa jest tam bardzo dużo)
To tak na początek w wielkim skrócie
Michał
Jestem przedstawicielem Umińskich z Mańkowa parafia Słupia powiat sierpecki.
W moich badaniach ,,dokopałem" się do najstarszego z rodu Umińskich z Mańkowa
Stanisława Umińskiego ur .około 1750 roku. Z tego co ustaliłem to na przełomie XVIII i XIX wieku w Mańkowie żyły już dwie rodziny Umińskich pod nr 1 oraz 3.
Moja linia to:
Wincenty Umiński (ur. ok. 1795)-> Umiński Wiktor (ur. 1821)-> Umiński Władysław (ur. 1858r.)-> Umiński Kazimierz (ur. 1895)-> Umiński Stanisław (ur. 1936)- oraz ja Umiński Michał (ur1973).
W moich poszukiwaniach największy problem stanowi dwubiegunowość rodzinna (mieszkająca przez płot). Wielce prawdopodobne jest, że drugi człon rodziny powstał po sąsiedzku w pierwszej połowie XVIII wieku.
Największą zagadką dla mnie jest to, skąd moja rodzina znalazła się w Mańkowie. Największe skupisko Umińskich na Północnym Mazowszu to okolice Bielska i Proboszczewic (to jest około 12- 15 km od Mańkowa).
Może któreś z Umińszczaków pomoże mi w odszukaniu tej wędrówki .
Posiadam wszystko do waszej dyspozycji w jpg co można znaleźć w księgach w parafii Słupia z Archiwum Diecezjalnego (a Umińskich z Mańkowa jest tam bardzo dużo)
To tak na początek w wielkim skrócie
Michał
UBOOT czy móglbyś coś bliżej napisać o swoich Umińskich? kim byli rodzice itp.? również szukam Umińskich więc , może wspólnie coś uda się ustalić
wygląda na to, że Umińscy zamieszkiwali w powiecie sierpeckim dość licznie bo w moich poszukiwaniach pojawia się Anielewo, Kruszyny, Grzywno oraz Proboszczewice. Co do Umińskich to spotkać ich można również w Wielkopolsce wygląda więc na to, że przemieszczali się w zależności prawdopodobnie od sytuacji majątkowej lub politycznej o czym świadczy znaleziony grób mojego prapradziadka Erazma Umińskiego w Płazie. Przeszukując ostatnio zasoby Geneteki znalazłam sporo Umińskich w Kujawsko-Pomorskim w Chodeczu.Czy w swoich materiałach posiadasz tylko Umińskich z Mańkowa?
pozdrawiam
Zofia
pozdrawiam
Zofia
Temat zaczęty wpisem 1.10.2010 r. rozrósł się i obrósł w "literaturę". Natchnęło mnie to do pisania opowiastki genealogicznej, oto link:
http://gcl.bloog.pl/
O co chodzi? W miarę pisania (wciąż pisaniej jest w trakcie) pomysł się rozrastał, ale generalnie chodzi o to, że ślub rodziców pisarza Władysława Umińskiego dostarcza pierwszorzędnej informacji, naprawdę można za jego pośrednictwem odważyć się na głęboko wstecz. Okazuje się, że przodkowie pisarza mieszkali w miejscu, które 1000 lat temu było bardzo historyczne, a potem juz szybko nie, a oni wciąż tam mieszkali. Czyżby Umińscy lubili takie mało atrakcyjne okolice, zabagnione łąki i raj dla wilków i ptactwa (jak pisał Oskar Kolberg), ale nie dla ludzi? Czy może ... mieszkali tam od dawna, od bardzo dawna, od czasów, kiedy ta okolica była do zamieszkania rzeczywiście prestiżowa?
Umińskim i fanom Umińskich polecam ten tekst z jednoczesną prośbą o wyrozumiałość za "literaturę", proszę skrzętnie omijać fragmenty, które wydają się mało zrozumiałe (pierwszy rozdział należy zdecydowanie sobie darować). Ale ręczę, że bez tych fragmentów tak bym tego nie wymyśliła, coś za coś.
I bardzo proszę o merytoryczne opinie - jak widzicie gęstość zamieszkania Umińskich w rejonie kanału Bachorze? Bo mi się wydaje, że jest ona tam dość duża. Także rozprysk z tej okolicy, bo w miarę jak kanał tracił znaczenie musieli się gdzieś przeprowadzać.
.
Nawet jak z Umińskimi teoria okaże się mało trafiona, to ciekawym tropem może być sama konstatacja w sprawie kanału. Że mógł bardzo dawno temu już powstać, że te stwierdzone przez badaczy masowe wyręby lasów na terenie obecnej Wielkopolski i Kujaw na 100 lat przed chrztem Polski, mało zrozumiałe dla historyków, mogły mieć związek nie tyle z budową grodów Państwa Polan, jak się chyba uważa, ale i z kanałem, umacnianiem kanału (Warta-Wisła). Przodkowie Władysława Umińskiego mieszkali w miejscu dla kanału najważniejszym na całym jego przebiegu, a więc?
Pozdrawiam
Łucja
http://gcl.bloog.pl/
O co chodzi? W miarę pisania (wciąż pisaniej jest w trakcie) pomysł się rozrastał, ale generalnie chodzi o to, że ślub rodziców pisarza Władysława Umińskiego dostarcza pierwszorzędnej informacji, naprawdę można za jego pośrednictwem odważyć się na głęboko wstecz. Okazuje się, że przodkowie pisarza mieszkali w miejscu, które 1000 lat temu było bardzo historyczne, a potem juz szybko nie, a oni wciąż tam mieszkali. Czyżby Umińscy lubili takie mało atrakcyjne okolice, zabagnione łąki i raj dla wilków i ptactwa (jak pisał Oskar Kolberg), ale nie dla ludzi? Czy może ... mieszkali tam od dawna, od bardzo dawna, od czasów, kiedy ta okolica była do zamieszkania rzeczywiście prestiżowa?
Umińskim i fanom Umińskich polecam ten tekst z jednoczesną prośbą o wyrozumiałość za "literaturę", proszę skrzętnie omijać fragmenty, które wydają się mało zrozumiałe (pierwszy rozdział należy zdecydowanie sobie darować). Ale ręczę, że bez tych fragmentów tak bym tego nie wymyśliła, coś za coś.
I bardzo proszę o merytoryczne opinie - jak widzicie gęstość zamieszkania Umińskich w rejonie kanału Bachorze? Bo mi się wydaje, że jest ona tam dość duża. Także rozprysk z tej okolicy, bo w miarę jak kanał tracił znaczenie musieli się gdzieś przeprowadzać.
.
Nawet jak z Umińskimi teoria okaże się mało trafiona, to ciekawym tropem może być sama konstatacja w sprawie kanału. Że mógł bardzo dawno temu już powstać, że te stwierdzone przez badaczy masowe wyręby lasów na terenie obecnej Wielkopolski i Kujaw na 100 lat przed chrztem Polski, mało zrozumiałe dla historyków, mogły mieć związek nie tyle z budową grodów Państwa Polan, jak się chyba uważa, ale i z kanałem, umacnianiem kanału (Warta-Wisła). Przodkowie Władysława Umińskiego mieszkali w miejscu dla kanału najważniejszym na całym jego przebiegu, a więc?
Pozdrawiam
Łucja
-
klijanienko

Dzien dobry - tutaj zwracam sie specjalnie do Lucji i UBOOTa
Pisaliscie o Ruszkach o Krotoszynie par Kosciol
Czy ktos prowadzi jakies notatki o Uminskich z tych okolic? Czy ktos z Forumowiczow stara sie odtworzyc drzewo wg podanych informacji?
Rozalia Uminska, corka Konstatyna byla moja pra...babka. Zamezna z Janem Morzyckim h Mora. Ich corka - Eufrazyna jest moja praprababka. Jak juz pisalem w poscie kilka lat temu i powyzej - dysponuje pewnymi informacjami poprzez poszukiwania w archiwach w Zytomierzu. Tam czesc Uminskich sie osiedlila i zyla bardzo dostatnio.
Jestem "bioracym" kazda informacje o dziedzicach Pocierzyna, Ruszek i¨Podwysocia poniewaz dotyczy to mojej rodziny po kadzieli.
Z mojej strony prosze skonsultowac portal http://pienkowski.skyrock.com
tam sa dane Uminskich ktorych sie dokopalem.
Pozostaje do dyspozycji
serdecznie pozdrawiam i zycze Wesolych swiat!
Jerzy
Pisaliscie o Ruszkach o Krotoszynie par Kosciol
Czy ktos prowadzi jakies notatki o Uminskich z tych okolic? Czy ktos z Forumowiczow stara sie odtworzyc drzewo wg podanych informacji?
Rozalia Uminska, corka Konstatyna byla moja pra...babka. Zamezna z Janem Morzyckim h Mora. Ich corka - Eufrazyna jest moja praprababka. Jak juz pisalem w poscie kilka lat temu i powyzej - dysponuje pewnymi informacjami poprzez poszukiwania w archiwach w Zytomierzu. Tam czesc Uminskich sie osiedlila i zyla bardzo dostatnio.
Jestem "bioracym" kazda informacje o dziedzicach Pocierzyna, Ruszek i¨Podwysocia poniewaz dotyczy to mojej rodziny po kadzieli.
Z mojej strony prosze skonsultowac portal http://pienkowski.skyrock.com
tam sa dane Uminskich ktorych sie dokopalem.
Pozostaje do dyspozycji
serdecznie pozdrawiam i zycze Wesolych swiat!
Jerzy
I całkiem sporo ich dalej w Żytomierzu mieszka, 99 osób sama męska forma nazwiska:
http://www.nomer.org/allukraina/
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_1.html
A w całej Ukrainie ponad 200 osób (męska forma).
Czyli to by byli potomkowie kogo? Kiedy na tę Ukrainę się udali? Z Twojej strony wynika, że to byli synowie czy wnukowie Kazimierza Umińskiego, tego, który wystawił kaplicę pw. Św. Trójcy w Ruszkach (wg Słownika geograficznego), czyli poł. XVIII w.
A to ciekawe czy też potomek Kazimierza, Aleksy Umiński, tym razem Moskwa:
http://www.youtube.com/watch?v=Kdcxdl-TX3w
notka o nim w Wikipedii:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0% ... 0%B8%D1%87
a to jego cerkiew pw. Św. Trójcy (..):
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0% ... 0%B0%D1%85
Łucja
http://www.nomer.org/allukraina/
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_1.html
A w całej Ukrainie ponad 200 osób (męska forma).
Czyli to by byli potomkowie kogo? Kiedy na tę Ukrainę się udali? Z Twojej strony wynika, że to byli synowie czy wnukowie Kazimierza Umińskiego, tego, który wystawił kaplicę pw. Św. Trójcy w Ruszkach (wg Słownika geograficznego), czyli poł. XVIII w.
A to ciekawe czy też potomek Kazimierza, Aleksy Umiński, tym razem Moskwa:
http://www.youtube.com/watch?v=Kdcxdl-TX3w
notka o nim w Wikipedii:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0% ... 0%B8%D1%87
a to jego cerkiew pw. Św. Trójcy (..):
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0% ... 0%B0%D1%85
Łucja