Rozwody

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Slub koscielny rozwodki w 1849 r ?

Post autor: Kuba64 »

Witam,
Szukając informacji o mojej praprababci Maryanny Tyll natknąłem się na następujący akt ślubu prawdopodobnie jej siostry Anny:
1849, akt 31, Franciszek Leon Budziszewski, Anna Wołłowicz, W-wa św. Andrzej
opublikowany na tym servisie.
Z tego dokumentu wynika ze Anna zawarła religijne małżeństwo będąc rozwiedziona od trzech lat :?: Znalazłem także akt jej pierwszego małżeństwa, również kościelnego:
1842, akt 74, Ludwik Hipolit Wołłowicz, Anna Teresa Thill, W-wa św. Andrzej
Jej pierwszy mąż (Wołłowicz Hipolit) umarł czasowo po drugim ślubie Anny jak wynika ze spisu zmarłych na stronie:
http://www.nekrologi-baza.pl

Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić jak osoba rozwiedziona mogła zabrać ślub religijny ? W samym akcie nie ma żadnej specyficznej wzmiance o tym fakcie.

Dziękuję,
Kuba
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Slub koscielny rozwodki w 1849 r ????

Post autor: DorotaK »

Ja też spotkałam się z takim aktem z roku: 1888 w akcie ślubu podano powód rozwodu: impotenta relativa, rozwodu udzielił: Apostolski Sąd drugiej instancji we władzach Warszawskiej Archidiecezji.

Pozdrawiam
Dorota
Aleksandra_Matczak

Sympatyk

Slub koscielny rozwodki w 1849 r ????

Post autor: Aleksandra_Matczak »

Tak,jeśli otrzymała rozwód kościelny,to nie było przeszkód do zawarcia kolejnego związku małżeńskiego.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Slub koscielny rozwodki w 1849 r ?

Post autor: Kuba64 »

Moja wątpliwość tkwi w fakcie ze na akcie ślubu o którym rozważamy:
http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/19/str/1/22/#tab2 - 211.jpg
nie ma żadnej wzmiance jakiejkolwiek procedurze unieważnienia małżeństwa, jest podana tylko i wyłącznie data od kiedy Anna jest "rozwiedziona".
Spodziewałem się wymienienia numeru jakiegoś aktu kościelnego dotyczącego pozwolenia na "wtórne" małżeństwo, czy coś w tym rodzaju !

Dziękuję wszystkim za udział,
Kuba
JanuszBa

Sympatyk

Rozwody

Post autor: JanuszBa »

Proszę o infomację gdzie mogą być przechowywane dokumenty rozwodowe z okresu ok 1870 r. Nie mam żadnego doświadczenia w tym zakresie poza przekonaniem, że rozwody w tym okresie miały trudny przebieg i były nieczęste. Ślub odbył się w 1864 r we Wrześni a rozwód przebiegł w okresie j.w. rejon - Dominowo, Tulce (Wielkopolska). ale to tylko spekulacje na podstawie posiadanych innych dokumentów. pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Rozwody

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Księgi rozwodowe w archiwach państwowych:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Pozdrawiam
AK
Sawicki_Julian

Sympatyk

Rozwody

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, w moim przypadka jak otrzymałem mailem dzięki pomocy dobrym ludziom metrykę ślubu z parafii w Warszawie z 1919 r. , ale już była w Archiwum, to na marginesie tej metryki ze ślubu było opisane że rozwód przez sąd, którego dnia ( lata zaraz po II wojnie ) i że żona zostaje przy nazwisku po mężu, była taka długa adnotacja ; pozdrawiam - Julian
JanuszBa

Sympatyk

Rozwody

Post autor: JanuszBa »

dziękuję, w moim przypadku, tak mnie poinformowano, w tym czasie jeszcze nie było rozwodów przez sąd lecz unieważnienie małżeństwa prze adm kościelną
genpol_gm

Sympatyk

Rozwody

Post autor: genpol_gm »

Ja przepraszam, ale w ramach gorliwości neofity, pozwolę sobe zapytać Państwa, o występowanie jeszcze jednego zdarzenia, wśród indeksacji nie znalazłem o tym informacji, jak często spotykacie się Państwo z zapisami w księgach dotyczących rozwodów przed XX wiekiem?

Ja znalazłem jeden:

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,138034,31

i czy tylko szlachta, czy zdarzały się wsród innych warstw społecznych?

Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Rozwody

Post autor: dorocik133 »

Ja się gdzieś raz spotkałam, ale już nie kojarzę okoliczności. Też warstwa nie najuboższa i w wyroku były mąż miał zakaz wstąpienia w powtórny związek małżeński bodaj przez 5 lat.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Rozwody

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam serdecznie,

w przyszłym miesiącu będę przeglądać zachowane księgi rozwodowe cyrkułów warszawskich w AP w Warszawie, do 1818 roku włącznie (poszukuję swojego przodka Malinowskiego: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml )

Mogę zwrócić uwagę na Waszych krewnych, jeśli poszukujecie konkretnych osób oraz wykonać zdjęcia.

Pozdrawiam,
Aneta
filip_em

Sympatyk

Rozwody

Post autor: filip_em »

Dodaję pytanie tutaj, bo nie chcę mnożyć wątków.

Poszukuję potwierdzenia unieważnienia małżeństwa, stało się to prawdopodobnie w 1920 albo 1921 roku w Warszawie. Niestety nie dotarłem jeszcze do metryki małżeństwa (gdzie mogłaby się znaleźć adnotacja o jego unieważnieniu). Wg bazy Pradziad nie ma akt rozwodowych z tego okresu w zasobie archiwów państwowych. Można prosić o sugestie, gdzie szukać?
Ola19844

Rozwody

Post autor: Ola19844 »

Proszę o informację, czy jeśli w akcie małżeństwa z 1937 roku nie ma żadnej adnotacji o rozwodzie, to znaczy że tego rozwodu nie było? Czy możliwe jest że małżonkowie rozwiedli się, ale nie zostało to odnotowane w akcie ich małżeństwa?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Rozwody

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wyznanie tego M z 1937?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Re: Rozwody

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:wyznanie tego M z 1937?
Przeanalizowaliśmy niedawno sprawę rozwiązania małżeństwa pomiędzy hrabią Poletyło a hrabianką Miączyńską w 1918 r. Okazuje się, że do ksiąg kościelnych (Warszawa) wpisywano potocznie "rozwód" w przypadku unieważnienia związku przed Sądem Biskupim! Formalnie, jak wiemy w KK rozwodów nie ma, a są jedynie stwierdzenia nieważności małżeństwa (anulacje). Nie bawiono się jednak w nazywanie rzeczy tak, jak wynikałoby to z litery prawa kanonicznego, a pisano potocznie "rozwód". Oczywiście wpisywano również "małżeństwo unieważnione wyrokiem ...". Mam na myśli wzmianki w a.s.c., bo formalne dokumenty wydane przez Sąd Biskupi brzmiały zgodnie z literą prawa kanonicznego. Dlatego czasem odczytanie w XIX-XX w. aktach słowa "rozwód" może być mylące, co do istoty rozwiązania małżeństwa w przypadku gdy obydwie strony były wyznania katolickiego i w grę nie wchodził akt cywilny (np. zawarty pod rygorem prawa pruskiego). Pozdrawiam TL
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”