Metryki zgonów Chudykowce 1926 -gdzie?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

derdaa

Sympatyk

Post autor: derdaa »

Witam,
W Chudykowcach (dawne woj. tarnopolskie, pow. Borszczów) umarła w 1926 roku moja prababcia Regina Piwowarska zd. Stożek. Gdzie mogę znaleźć akta zgonów lub metryki parafialne z tego okresu? Zależy mi bardzo na tym, bo niestety nie wiem kiedy i gdzie się prababcia urodziła.

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Nie konkretnie na Twoje pytanie o rok 1926, ale o miejscu:
Chudykowce to parafia Mielnica (Podolska):
http://books.google.pl/books?id=Se8Gki6 ... ca&f=false

I tutaj coś takiego (może Ci to rozwiąże zagadkę o pochodzeniu prababci):
(cyt):
Po ustaleniu granic Polski na wschodzie, po wojnie 1920 r., hrabia Dunin-Borkowski mający dobra ziemskie w klinie między Zbruczem a Dniestrem - granicznymi rzekami RP - zdecydował spolonizować te obszary pogranicza sprzedając swe majątki chętnym (polskim ) nabywcom. Jedna z posiadłości hr. Borkowskiego przeznaczona do tej „parcelacji” położona na płaskowyżu podolskim, 1,5 km od miasteczka Mielnica Podolska (za „mielnickim lasem”) - została sprzedana w 1921 r. „Zagórzaninowi” Potaczkowi i jego bogatym wspólnikom - Musze i Kucharzakowi. Transakcja obejmowała: pałac, staw, park, zabudowania fornalskie, starożytny kamienny spichlerz (grubość ścian =1m), grunta orne, łąki i lasy. Wymienieni nabywcy dóbr rozgłosili z kolei „po świecie”, wśród swoich, o walorach tej ziemi (i jej urokach) i w ten sposób, przez wtórną sprzedaż działek - wyrosła nowa wieś o nazwie Kolonia Chudykowce. Dopiskiem : „Kolonia” odróżniała się od czysto rusińskiej wielkiej wsi położonej na dole przy dużym zakolu Dniestru zwanej Chudykowcami (Chudykiwci).
Tak w skrócie przedstawia się powstanie tu wsi „czysto polskiej”, a ściślej (co do etniczności kulturowej) –„wsi zagórzańskiej”. Jeżeli zaś odnieść ją do „krwi i rasy” - to już wyraźnie innej, bo odświerzanej przez małżeństwa Mszaniaków i Zagórzan z Rusinkami. Odwrotnego procesu w Kolonii Chudykowce nie zanotowano (w całym 20-leciu ani jednego przypadku), co można tłumaczyć rozmaicie"

http://webcache.googleusercontent.com/s ... le&ct=clnk

Nazwisko Stożek jest bardzo popularne w okolicach Limanowej:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 5BCek.html

Łucja
derdaa

Sympatyk

Post autor: derdaa »

Witam,
Ślicznie dziekuję:-) Bardzo mi Pani pomogła, bo z historii opisanej przez p.Łabuza wynika, że byli w tym samym czasie w Kolonii Chudykowce, a później zesłani na Sybir. Zaraz do niego napiszę - jeszcze raz wielkie dzięki.
A że Stożkowie pochodzą z ok. Limanowej to wiem, bo prawdopodobnie prababcia urodziła się w Kasince Małej.

Pozdrawiam serdecznie,
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”