Książeczka wojskowa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kekoe

Sympatyk

Książeczka wojskowa

Post autor: kekoe »

Czy jest jakaś szansa na uzyskanie książeczki wojskowej mojego pradziadka bądź informacji z niej pochodzących (poza WBH)? Był powstańcem wielkopolskim. Niestety nie posiadamy jego zdjęcia a także fizycznej książeczki wojskowej. Wiem, że została wydana przez Powiatową Komendę Uzupełnień w 1923 roku. Znam też numer główny księgi ewidencyjnej.
Pozdrawiam
Marek
mbeelas

Sympatyk

Re: Książeczka wojskowa

Post autor: mbeelas »

kekoe pisze:Czy jest jakaś szansa na uzyskanie książeczki wojskowej mojego pradziadka bądź informacji z niej pochodzących (poza WBH)? Był powstańcem wielkopolskim. Niestety nie posiadamy jego zdjęcia a także fizycznej książeczki wojskowej. Wiem, że została wydana przez Powiatową Komendę Uzupełnień w 1923 roku. Znam też numer główny księgi ewidencyjnej.
Małe szanse. W kopertach dowodowych są czasem wpisy dotyczące służby wojskowej, ale malutko. Najwięcej informacji jest w dokumentach ze ZBOWIdu, jeżeli należał. Poza tym widzialem na szukajwarchiwach, skany dokumentów powstańców Wielkopolskich, z ich zdjęciami. Może się tam trafi.
Marcin
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

W WBH znajduje się Kolekcja Akt Powstańców Wielkopolskich zindeksowana w bazach danych. Przeglądałem kilku powstańców. To są osoby zweryfikowane przed wojną i członkowie związku kombatanckiego.
kekoe

Sympatyk

Post autor: kekoe »

mbeelas pisze:Małe szanse. W kopertach dowodowych są czasem wpisy dotyczące służby wojskowej, ale malutko. Najwięcej informacji jest w dokumentach ze ZBOWIdu, jeżeli należał. Poza tym widzialem na szukajwarchiwach, skany dokumentów powstańców Wielkopolskich, z ich zdjęciami. Może się tam trafi.

Mój pradziadek zmarł w 1950, więc raczej koperty dowodowej nie ma. Skoro zmarł tak wcześnie, to raczej do ZBOWiD-u nie należał, ale jeszcze przedzwonię i upewnię się. Pamięta Pan może nazwę zespołu, bądź posiada Pan link do SZWA?
Tomasz_Lenczewski pisze:W WBH znajduje się Kolekcja Akt Powstańców Wielkopolskich zindeksowana w bazach danych. Przeglądałem kilku powstańców. To są osoby zweryfikowane przed wojną i członkowie związku kombatanckiego.
Akta mojego pradziadka z WBH posiadam, lecz nie było tam skanów książeczki wojskowej i zdjęcia. Były to wnioski o odznaczenie medalem i życiorys.
Pozdrawiam
Marek
mbeelas

Sympatyk

Post autor: mbeelas »

kekoe pisze:
mbeelas pisze:Małe szanse. W kopertach dowodowych są czasem wpisy dotyczące służby wojskowej, ale malutko. Najwięcej informacji jest w dokumentach ze ZBOWIdu, jeżeli należał. Poza tym widzialem na szukajwarchiwach, skany dokumentów powstańców Wielkopolskich, z ich zdjęciami. Może się tam trafi.

Mój pradziadek zmarł w 1950, więc raczej koperty dowodowej nie ma. Skoro zmarł tak wcześnie, to raczej do ZBOWiD-u nie należał, ale jeszcze przedzwonię i upewnię się. Pamięta Pan może nazwę zespołu, bądź posiada Pan link do SZWA?
Tomasz_Lenczewski pisze:W WBH znajduje się Kolekcja Akt Powstańców Wielkopolskich zindeksowana w bazach danych. Przeglądałem kilku powstańców. To są osoby zweryfikowane przed wojną i członkowie związku kombatanckiego.
Akta mojego pradziadka z WBH posiadam, lecz nie było tam skanów książeczki wojskowej i zdjęcia. Były to wnioski o odznaczenie medalem i życiorys.
Nie
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”