Archiwa PCK i ITS w Bad Arolsen

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

VegannaFilistin

Sympatyk

Obóz pracy

Post autor: VegannaFilistin »

olenka777 pisze:Tak wiem, że czeka się bardzo długo, wpisałam nazwiska, które mnie interesują, niby coś jest....ale to nie do końca chyba osoba, której poszukuję...;(
Ola
W międzyczasie możesz nam podać nam personalia cioci - nazwisko, rodziców i rodzeństwo, data i miejsce urodzenia, to może damy radę coś wyszukać
Pozdrawiam serdecznie,
Anna (Annuszka G) Veganova
olenka777

Sympatyk

Obóz pracy

Post autor: olenka777 »

Ojej bardzo dziękuję, ciocia nazywała się Cecylia Różańska córka Konstantego Różańskiego i Marianny Banasiak. Data urodzenia 11.09.1925 Żyrardów. Tak jak pisałam zdjęcie jest z 1941 roku podpisane Bremen.
Rodzeństwo Stanisława, Genowefa, Józef, Jerzy, Irena, Władysław. Jerzy i Władysław umarli jako bardzo małe dzieci.
Bardzo dziękuję
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
VegannaFilistin

Sympatyk

Obóz pracy

Post autor: VegannaFilistin »

olenka777 pisze:Ojej bardzo dziękuję, ciocia nazywała się Cecylia Różańska córka Konstantego Różańskiego i Marianny Banasiak. Data urodzenia 11.09.1925 Żyrardów. Tak jak pisałam zdjęcie jest z 1941 roku podpisane Bremen.
Rodzeństwo Stanisława, Genowefa, Józef, Jerzy, Irena, Władysław. Jerzy i Władysław umarli jako bardzo małe dzieci.
Bardzo dziękuję
Ola
Bardzo dobrze. A znasz też może datę i miejsce śmierci cioci, oraz może miejsce zamieszkania po wojnie? I czy brała ślub z kimś czy emigrowała dokądś?
Przez wojnę, przesiedlenia i Holokaust trudno znaleźć takie szczegóły online, więc im więcej wiemy tym lepiej.
Pozdrawiam serdecznie,
Anna (Annuszka G) Veganova
PawelKoss

Sympatyk

Obóz pracy

Post autor: PawelKoss »

olenka777 pisze:Ojej bardzo dziękuję, ciocia nazywała się Cecylia Różańska córka Konstantego Różańskiego i Marianny Banasiak. Data urodzenia 11.09.1925 Żyrardów. Tak jak pisałam zdjęcie jest z 1941 roku podpisane Bremen.
Bardzo dziękuję
Ola
Zaczynamy od straty.pl
Ciocia prawdopodobnie wyszła za mąż. Na stratach jest zarejestrowana jako Wucow, pracowała w latach 41-45 w fabryce JUTE SPINNEREI UND WEBEREI.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Obóz pracy

Post autor: Grazyna_Gabi »

W Bad Arolsen jest tez.
indeks:
ROZANSKI
CELINA
Lyrazdow
08/15/1925
Brak online kart meldunkowych bo jest ich prawie 73 tys.
Znajduja sie w Bremen, Staatsarchiv - Signatur 10000338

Pozdrawiam
Grazyna
olenka777

Sympatyk

Obóz pracy

Tak ciocia wyszła za mąż za Lecha Wucow w 1948 roku. Mieszkała w Żyrardowie cały czas, umarła 23.04.2012 roku również w Żyrardowie. Bardzo Wam dziękuję...ja nic nie umiałam znaleźć...
Pawle gdzie znalazłeś tą informację...;)
Grażynko też bardzo dziękuję, rok urodzenia się zgadza reszta nie ale wiadomo mogli się pomylić.
Mam jeszcze pytanie chcę znaleźć jeszcze informację o braciach rodzonych mojej mamy ...czy mam otworzyć nowy temat? Oni też byli gdzieś na robotach w Niemczech ale nie wiem zupełnie gdzie...doradźcie proszę abym nie popełniła błędu
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Obóz pracy

Post autor: Grazyna_Gabi »

Olu, szukaj w:
Bad Arolsen
https://collections.arolsen-archives.org/de/search
i straty.pl
https://straty.pl/szukaj-osoby.php

Cecylia - data ur. inna, to bledy w odczytaniu. Archiwum robi akcje indeksacyjne
i wowczas kazdy chetny indeksuje online. Jak odczyta tak zapisze. Stad te bledy.
Lyrazdow to Zyrardow :D

Pozdrawiam
Grazyna
olenka777

Sympatyk

Obóz pracy

Bardzo dziękuję Grażynko ;)
Pozdrawiam
Aleksandra
PawelKoss

Sympatyk

Obóz pracy

Post autor: PawelKoss »

olenka777 pisze:.
Pawle gdzie znalazłeś tą informację...;)
Tak jak napisałem straty.pl

Pozdrawiam
Paweł
olenka777

Sympatyk

Wszystko mam bardzo dziękuję, jesteście kochani.
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Tom57

Sympatyk

Przymusowi robotnicy

Post autor: Tom57 »

T: przymusowi rob.

Witam.
Mam nietypowe pytanie. gdzie szukać w necie danych osobowych osób wywiezionych na roboty do Niemiec?
Tomek P.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

przymusowi rob.

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

typowe
było
i jest - z odpowiedzią
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Tom -
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -255.phtml

I jeszcze stare. może coś ci się skojarzy
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... rt-0.phtml
Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko.. - Robotnicy

Potrzebuję pomocy - Listy pracowników przymusowych

Poszukuję zasobów, informacji - Zesłanie na roboty do Niemiec - gdzie szukać informacji?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Tom57

Sympatyk

Post autor: Tom57 »

olenka777

Sympatyk

Akty urodzeń dzieci w Bremen

Kochani czy macie wiedzę na temat aktów urodzeń dzieci w obozie pracy w Bremen? Czy takowe gdzieś istnieją?
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”