Nazwisko: Maliszewski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

czarek_74

Sympatyk

Post autor: czarek_74 »

deTaroni_Francois pisze:Witam Wszystkich,
Odkryłem waszą wymianę wiadomości. Jestem Francuzem. Jestem potomkiem pierwszego małżeństwa Bernarda TARONIEGO z Magdaleną ORZECHOWSKĄ poprzedzającego małżeństwo z Katarzyną STANIKOWSKĄ. Poszukuję przodków Bernarda TARONI i Magdaleny ORZECHOWSKIEJ, a także potomków z dwóch małżeństw Bernarda TARONI. Właściwie posiadam informację o potomku pary Tomasza Maliszewskiego i Józefy Franciszki Taronii. Może moglibyśmy wymienić się informacjami?
Pozdrawiam
François
Chętnie wymienię się informacjami, jeśli znajdziemy jakiś punkt wspólny ;)
Jaki przedział czasowy dotyczy Tomasza Maliszewskiego i skąd pochodzi?
mmiksz

Sympatyk

Post autor: mmiksz »

czarek_74 pisze:
Odkryłem waszą wymianę wiadomości. Jestem Francuzem. Jestem potomkiem pierwszego małżeństwa Bernarda TARONIEGO z Magdaleną ORZECHOWSKĄ poprzedzającego małżeństwo z Katarzyną STANIKOWSKĄ. Poszukuję przodków Bernarda TARONI i Magdaleny ORZECHOWSKIEJ, a także potomków z dwóch małżeństw Bernarda TARONI. Właściwie posiadam informację o potomku pary Tomasza Maliszewskiego i Józefy Franciszki Taronii. Może moglibyśmy wymienić się informacjami?
Pozdrawiam
François
Witaj Czarku,

Francios wspomnial Tomasza Maliszewskiego ur. ok. 1798 roku w miejscowosci Lencze, zm. 3 lipca 1865 roku w Krakowie. Syn Jana Maliszewskiego i Zofii Orlowskiej. Tomasz byl znanym w Krakowie cukiernikiem posiadajacym cukiernie przy ulicy Grodzkiej, ktora przeniesiono ok. 1835 roku na rynek glowny na ulice Bracka. Kilka oublikacji wspomina Go jako "Warszawskiego cukiernika". Niestety nie udalo mi sie ustalic zadnego zwiazku z Warszawa. Moze tam sie wychowal lub ksztalcil? Tomasz Maliszewski to nasz wspolny przodek moj i Francois. Jezeli jestes w posiadaniu jakichkolwiek informacji na Jego temat lub Jego rodziny, to bardzo prosze o kontakt.

Pozdrawiam

Marta
czarek_74

Sympatyk

mmiksz pisze:
czarek_74 pisze:
Pozdrawiam
François
Witaj Czarku,

Francios wspomnial Tomasza Maliszewskiego ur. ok. 1798 roku w miejscowosci Lencze, zm. 3 lipca 1865 roku w Krakowie. Syn Jana Maliszewskiego i Zofii Orlowskiej. Tomasz byl znanym w Krakowie cukiernikiem posiadajacym cukiernie przy ulicy Grodzkiej, ktora przeniesiono ok. 1835 roku na rynek glowny na ulice Bracka. Kilka oublikacji wspomina Go jako "Warszawskiego cukiernika". Niestety nie udalo mi sie ustalic zadnego zwiazku z Warszawa. Moze tam sie wychowal lub ksztalcil? Tomasz Maliszewski to nasz wspolny przodek moj i Francois. Jezeli jestes w posiadaniu jakichkolwiek informacji na Jego temat lub Jego rodziny, to bardzo prosze o kontakt.

Marta
Niestety, ale nie odkryłem żadnych powiązań mojej rodziny z Krakowem. Nie ma też śladów o Tomaszu z podanego przedziału czasowego.
Z pozdrowieniami Czarek M.
Andrzejczuk_Beata

Sympatyk

Re: Nazwisko: Maliszewski

Post autor: Andrzejczuk_Beata »

czarek_74 pisze:Dzień dobry.
Dotarłem w poszukiwaniach swoich przodków do Stanisława "Kraczek" Maleszewskiego prawdopodobnie urodzonego przed 1600 r.
Sprawdzając spisy z ksiąg parafialnych (Kosów Lacki) oraz te z genpodu zauważyłem, że w początkowym okresie nie zawsze w spisach jest nazwisko Maleszewski, ale wyłącznie przydomek "Kraczek", który stanowi główny identyfikator pochodzenia. Może to być błąd osób spisujących (niepełne dane), ale przyszła mi do głowy myśl, że przed ukształtowaniem się nazwiska odmiejscowego de Maleszewa - forma Kraczek stanowiła główną formę identyfikującą pochodzenie rodowe. To skłoniło mnie do rozważań skąd mogą pochodzić moi przodkowie, zanim znaleźli się w Maleszewie Starej. Nic istotnego nie znalazłem o genezie przydomka "Kraczek", co pozwoliłoby mi na ukierunkowanie moich poszukiwań. Może ktoś ma jakieś sugestie lub doświadczenie, które będzie pomocne przy moich dalszych próbach poszukiwania przodków?
Z pozdrowieniami Czarek Maliszewski
Witam - moja linia od Maleszewskich to Tarasek , przeglądając "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy" jest tam małżeństwo Kraczkówny z Taraskiem
czarek_74

Sympatyk

Chętnie poznam bliższe szczegóły. Mam tę monografię, ale może coś przeoczyłem, więc po bardziej szczegółowych danych mógłbym to zweryfikować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”