Nazwisko: Krasnodębski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=41807&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
EmiliaMalinowska

Post autor: EmiliaMalinowska »

Witam, mam w drzewie Wawrzyńca Krasnodębskiego, który w 1798 r. razem z braćmi nabył część Stranów Wielkich (Duzych) od Anieli Soszyńskiej.
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Lech_Niepiekło »

Krasnodębscy i Soszyńscy licznie występują w dziejach parafii Suchożebry. Obecnie pracuję nad książką "Parafia Suchożebry i jej mieszkańcy", ale gotowa będzie nie wcześniej niż za 2 lata. Jeśli wykażesz się cierpliwością to znajdziesz informacje sięgające XV wieku i wypisy z ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam
Lech
Kornaś_Maciek

Sympatyk

Post autor: Kornaś_Maciek »

Parafia Suchożebry to parafia moich przodków.
Trzymam kciuki, żeby wszystko się powiodło i udało się Panu wydać kolejną monografię.

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję kolejnego projektu genealogicznego,
Maciej Kornaś
erem83

Sympatyk

Re: Nazwisko: Krasnodębski

Post autor: erem83 »

Lech_Niepiekło pisze:Krasnodębscy i Soszyńscy licznie występują w dziejach parafii Suchożebry. Obecnie pracuję nad książką "Parafia Suchożebry i jej mieszkańcy", ale gotowa będzie nie wcześniej niż za 2 lata. Jeśli wykażesz się cierpliwością to znajdziesz informacje sięgające XV wieku i wypisy z ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam
Lech
Panie Lechu, znalazłem ten wątek niemal dwa lata po Pańskiej wiadomości. Czy prace poszły zgodnie z przewidywaniami i możemy już odliczać dni do wydania monografii? Praca o Kosowie Lackim jest naprawdę monumentalna i z niecierpiwością oczekuję na podobne opracowanie dla Suchożebrów.

Robert
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Książkę "Parafia Suchożebry i jej mieszkańcy" ukończyłem miesiąc temu. Trochę się opóźniłem, bo dłuższy czas musiałem się starać o zgodę na fotografowanie metryk. "Suchożebry", podobnie jak "Kosów" i "Skibniew", składa się z dwóch tomów - historia i wypisy z metryk.
Nie wiem natomiast kiedy uda się wydać. Jak zwykle problemem jest wyłożenie pieniędzy na druk, a później zorganizowanie dystrybucji. Jeśli to uda się załatwić, to zawiadomię na forum.
Obecnie rozpocząłem pracę nad "Mokobodami". Zapewne znowu dwa lata.
Lech
pawel_po

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawel_po »

Świetne wiadomości! Skibniew, Kosów i Miedznę już mam i z niecierpliwością czekam na Suchożebry!

Paweł
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Post autor: Adrian_1606 »

Miło mi to słyszeć. Nie mogę się doczekać, aż powstanie książka na temat parafii Jadów (powiat wołomiński), Stara Wieś (koło Węgrowa) czy parafia Pniewnik.
erem83

Sympatyk

Post autor: erem83 »

Świetna wiadomość! Z niecierpliwością oczekuję zatem na komunikat o wydaniu Suchożebrów oraz na kolejne publikacje.

Robert
Robert
Awatar użytkownika
Ciemnoc

Sympatyk

Post autor: Ciemnoc »

Lech_Niepiekło pisze: Obecnie rozpocząłem pracę nad "Mokobodami". Zapewne znowu dwa lata.
Lech
Dzień dobry, moi przodkowie Brzozowscy pochodzą z Męczyna w parafii Mokobodzkiej. Czy miałby Pan może jakieś ciekawe informacje na ich temat do podzielenia się? Na razie udało mi się dotrzeć tylko do Jana Brzozowskiego, "Syna niegdy Wojciecha i Franciszki Brzozowskich ślubnych Małżonków obumarłych na swey fortunie w Męczynie Parafii Mokobrodzkiey w Powiecie i Obwodzie Siedleckim", urodzonego ok. 1791 r.

Pozdrawiam serdecznie,

Sympatyk

Na razie mam tylko jednego Brzozowskiego w 1659 roku. Ale dopiero zacząłem pracę. Proszę się zgłosić za dwa lata.
Lech
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Dzień dobry,

też mam Krasnodębskich, ale z parafii Kożuchówek i Sokołów Podlaski.

Pozdrawiam
Monika
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Mam pytanie. Moim 4xpradziadkiem był Maciej Krasnodębski (urodzony 22 lutego 1811 r. we wsi Błonie Małe, parafia Kożuchówek, zmarły w 1874 r. we wsi Trawy, parafia Pniewnik, dokładnej daty jeszcze nie znam, będę zamawiał skan jego akt zgonu z Archiwum Diecezji Warszawsko - Praskiej). Ożenił się z Heleną Krasnodębską 23 października 1831 r. we wsi Kożuchówek tejże parafii, która zmarła 24 grudnia 1889 r. we wsi Wiśniew tejże parafii.
Maciej Krasnodębski był synem Walentego Krasnodębskiego i Anastazji Krasnodębskiej z domu Błońska, którzy ożenili się w parafii Jabłonna Lacka w 1798 r. (nie wiem, kiedy dokładnie, ani w jakiej miejscowości). Maciej Krasnodębski miał też brata Pawła (urodzonego w 1808 r. we wsi Błonie Małe) i siostrę Antoninę (urodzoną w 1802 r. we wsi Błonie) i Mariannę (urodzoną w 1800 r. we wsi Błonie Małe). Niestety nie wiem nic więcej o losach jego rodzeństwa, ani czy miał jeszcze jakieś inne rodzeństwo.
Nie wiadomo też, kiedy i gdzie zmarli rodzice naszego Macieja, czyli Walenty Krasnodębski i Anastazja Krasnodębska z domu Błońska, ani też kim byli ich przodkowie. Może ktoś wie coś więcej na ten temat?
pawel_po

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawel_po »

Adrian_1606 pisze:Mam pytanie. Moim 4xpradziadkiem był Maciej Krasnodębski (urodzony 22 lutego 1811 r. we wsi Błonie Małe, parafia Kożuchówek, zmarły w 1874 r. we wsi Trawy, parafia Pniewnik, dokładnej daty jeszcze nie znam, będę zamawiał skan jego akt zgonu z Archiwum Diecezji Warszawsko - Praskiej). Ożenił się z Heleną Krasnodębską 23 października 1831 r. we wsi Kożuchówek tejże parafii, która zmarła 24 grudnia 1889 r. we wsi Wiśniew tejże parafii.
Maciej Krasnodębski był synem Walentego Krasnodębskiego i Anastazji Krasnodębskiej z domu Błońska, którzy ożenili się w parafii Jabłonna Lacka w 1798 r. (nie wiem, kiedy dokładnie, ani w jakiej miejscowości). Maciej Krasnodębski miał też brata Pawła (urodzonego w 1808 r. we wsi Błonie Małe) i siostrę Antoninę (urodzoną w 1802 r. we wsi Błonie) i Mariannę (urodzoną w 1800 r. we wsi Błonie Małe). Niestety nie wiem nic więcej o losach jego rodzeństwa, ani czy miał jeszcze jakieś inne rodzeństwo.
Nie wiadomo też, kiedy i gdzie zmarli rodzice naszego Macieja, czyli Walenty Krasnodębski i Anastazja Krasnodębska z domu Błońska, ani też kim byli ich przodkowie. Może ktoś wie coś więcej na ten temat?
Większość danych dotyczących tej rodziny jest w książce Zbigniewa Wąsowskiego "Monografia parafii Kożuchówek na Podlasiu", s. 248.
Są daty ślubu, zgonów i rodzice Walentego i Anastazji, ósemka ich dzieci (Marianna, Antonina, Anna, Teresa Jadwiga, Katarzyna, Paweł, Maciej i Katarzyna). Antonina, Maciej i Katarzyna założyli rodziny. Inne dzieci zmarły we wczesnym wieku lub brak dokładniejszych danych (Teresa Jadwiga).

Paweł
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Bardzo dziękuję. Wiedziałem o istnieniu 4 dzieci Walentego i Anastazji Z Błońskich, mojego Macieja oraz Pawła, Antoniny i Marianny, nie wiedziałem, że było ich aż 8 (bazowałem na danych z ProjektPodlasie dla parafii Kożuchówek), ciekawe jak daleko oba rody (przodkowie Walentego Krasnodębskiego i Anastazji Błońskiej) ta książka opisuje. Książka jest w Bibliotece Narodowej w Warszawie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”