Nazwisko: Krasnodębski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=41807&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
EmiliaMalinowska
Witam, mam w drzewie Wawrzyńca Krasnodębskiego, który w 1798 r. razem z braćmi nabył część Stranów Wielkich (Duzych) od Anieli Soszyńskiej.
-
Lech_Niepiekło

Krasnodębscy i Soszyńscy licznie występują w dziejach parafii Suchożebry. Obecnie pracuję nad książką "Parafia Suchożebry i jej mieszkańcy", ale gotowa będzie nie wcześniej niż za 2 lata. Jeśli wykażesz się cierpliwością to znajdziesz informacje sięgające XV wieku i wypisy z ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam
Lech
Pozdrawiam
Lech
-
Kornaś_Maciek

Parafia Suchożebry to parafia moich przodków.
Trzymam kciuki, żeby wszystko się powiodło i udało się Panu wydać kolejną monografię.
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję kolejnego projektu genealogicznego,
Maciej Kornaś
Trzymam kciuki, żeby wszystko się powiodło i udało się Panu wydać kolejną monografię.
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję kolejnego projektu genealogicznego,
Maciej Kornaś
Re: Nazwisko: Krasnodębski
Panie Lechu, znalazłem ten wątek niemal dwa lata po Pańskiej wiadomości. Czy prace poszły zgodnie z przewidywaniami i możemy już odliczać dni do wydania monografii? Praca o Kosowie Lackim jest naprawdę monumentalna i z niecierpiwością oczekuję na podobne opracowanie dla Suchożebrów.Lech_Niepiekło pisze:Krasnodębscy i Soszyńscy licznie występują w dziejach parafii Suchożebry. Obecnie pracuję nad książką "Parafia Suchożebry i jej mieszkańcy", ale gotowa będzie nie wcześniej niż za 2 lata. Jeśli wykażesz się cierpliwością to znajdziesz informacje sięgające XV wieku i wypisy z ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam
Lech
Robert
-
Lech_Niepiekło

Książkę "Parafia Suchożebry i jej mieszkańcy" ukończyłem miesiąc temu. Trochę się opóźniłem, bo dłuższy czas musiałem się starać o zgodę na fotografowanie metryk. "Suchożebry", podobnie jak "Kosów" i "Skibniew", składa się z dwóch tomów - historia i wypisy z metryk.
Nie wiem natomiast kiedy uda się wydać. Jak zwykle problemem jest wyłożenie pieniędzy na druk, a później zorganizowanie dystrybucji. Jeśli to uda się załatwić, to zawiadomię na forum.
Obecnie rozpocząłem pracę nad "Mokobodami". Zapewne znowu dwa lata.
Lech
Nie wiem natomiast kiedy uda się wydać. Jak zwykle problemem jest wyłożenie pieniędzy na druk, a później zorganizowanie dystrybucji. Jeśli to uda się załatwić, to zawiadomię na forum.
Obecnie rozpocząłem pracę nad "Mokobodami". Zapewne znowu dwa lata.
Lech
Świetne wiadomości! Skibniew, Kosów i Miedznę już mam i z niecierpliwością czekam na Suchożebry!
Paweł
Paweł
-
Adrian_1606

Miło mi to słyszeć. Nie mogę się doczekać, aż powstanie książka na temat parafii Jadów (powiat wołomiński), Stara Wieś (koło Węgrowa) czy parafia Pniewnik.
Świetna wiadomość! Z niecierpliwością oczekuję zatem na komunikat o wydaniu Suchożebrów oraz na kolejne publikacje.
Robert
Robert
Robert
Dzień dobry, moi przodkowie Brzozowscy pochodzą z Męczyna w parafii Mokobodzkiej. Czy miałby Pan może jakieś ciekawe informacje na ich temat do podzielenia się? Na razie udało mi się dotrzeć tylko do Jana Brzozowskiego, "Syna niegdy Wojciecha i Franciszki Brzozowskich ślubnych Małżonków obumarłych na swey fortunie w Męczynie Parafii Mokobrodzkiey w Powiecie i Obwodzie Siedleckim", urodzonego ok. 1791 r.Lech_Niepiekło pisze: Obecnie rozpocząłem pracę nad "Mokobodami". Zapewne znowu dwa lata.
Lech
Pozdrawiam serdecznie,

Na razie mam tylko jednego Brzozowskiego w 1659 roku. Ale dopiero zacząłem pracę. Proszę się zgłosić za dwa lata.
Lech
Lech
Dzień dobry,
też mam Krasnodębskich, ale z parafii Kożuchówek i Sokołów Podlaski.
Pozdrawiam
Monika
też mam Krasnodębskich, ale z parafii Kożuchówek i Sokołów Podlaski.
Pozdrawiam
Monika
-
Adrian_1606

Mam pytanie. Moim 4xpradziadkiem był Maciej Krasnodębski (urodzony 22 lutego 1811 r. we wsi Błonie Małe, parafia Kożuchówek, zmarły w 1874 r. we wsi Trawy, parafia Pniewnik, dokładnej daty jeszcze nie znam, będę zamawiał skan jego akt zgonu z Archiwum Diecezji Warszawsko - Praskiej). Ożenił się z Heleną Krasnodębską 23 października 1831 r. we wsi Kożuchówek tejże parafii, która zmarła 24 grudnia 1889 r. we wsi Wiśniew tejże parafii.
Maciej Krasnodębski był synem Walentego Krasnodębskiego i Anastazji Krasnodębskiej z domu Błońska, którzy ożenili się w parafii Jabłonna Lacka w 1798 r. (nie wiem, kiedy dokładnie, ani w jakiej miejscowości). Maciej Krasnodębski miał też brata Pawła (urodzonego w 1808 r. we wsi Błonie Małe) i siostrę Antoninę (urodzoną w 1802 r. we wsi Błonie) i Mariannę (urodzoną w 1800 r. we wsi Błonie Małe). Niestety nie wiem nic więcej o losach jego rodzeństwa, ani czy miał jeszcze jakieś inne rodzeństwo.
Nie wiadomo też, kiedy i gdzie zmarli rodzice naszego Macieja, czyli Walenty Krasnodębski i Anastazja Krasnodębska z domu Błońska, ani też kim byli ich przodkowie. Może ktoś wie coś więcej na ten temat?
Maciej Krasnodębski był synem Walentego Krasnodębskiego i Anastazji Krasnodębskiej z domu Błońska, którzy ożenili się w parafii Jabłonna Lacka w 1798 r. (nie wiem, kiedy dokładnie, ani w jakiej miejscowości). Maciej Krasnodębski miał też brata Pawła (urodzonego w 1808 r. we wsi Błonie Małe) i siostrę Antoninę (urodzoną w 1802 r. we wsi Błonie) i Mariannę (urodzoną w 1800 r. we wsi Błonie Małe). Niestety nie wiem nic więcej o losach jego rodzeństwa, ani czy miał jeszcze jakieś inne rodzeństwo.
Nie wiadomo też, kiedy i gdzie zmarli rodzice naszego Macieja, czyli Walenty Krasnodębski i Anastazja Krasnodębska z domu Błońska, ani też kim byli ich przodkowie. Może ktoś wie coś więcej na ten temat?
Większość danych dotyczących tej rodziny jest w książce Zbigniewa Wąsowskiego "Monografia parafii Kożuchówek na Podlasiu", s. 248.Adrian_1606 pisze:Mam pytanie. Moim 4xpradziadkiem był Maciej Krasnodębski (urodzony 22 lutego 1811 r. we wsi Błonie Małe, parafia Kożuchówek, zmarły w 1874 r. we wsi Trawy, parafia Pniewnik, dokładnej daty jeszcze nie znam, będę zamawiał skan jego akt zgonu z Archiwum Diecezji Warszawsko - Praskiej). Ożenił się z Heleną Krasnodębską 23 października 1831 r. we wsi Kożuchówek tejże parafii, która zmarła 24 grudnia 1889 r. we wsi Wiśniew tejże parafii.
Są daty ślubu, zgonów i rodzice Walentego i Anastazji, ósemka ich dzieci (Marianna, Antonina, Anna, Teresa Jadwiga, Katarzyna, Paweł, Maciej i Katarzyna). Antonina, Maciej i Katarzyna założyli rodziny. Inne dzieci zmarły we wczesnym wieku lub brak dokładniejszych danych (Teresa Jadwiga).
Paweł
-
Adrian_1606

Bardzo dziękuję. Wiedziałem o istnieniu 4 dzieci Walentego i Anastazji Z Błońskich, mojego Macieja oraz Pawła, Antoniny i Marianny, nie wiedziałem, że było ich aż 8 (bazowałem na danych z ProjektPodlasie dla parafii Kożuchówek), ciekawe jak daleko oba rody (przodkowie Walentego Krasnodębskiego i Anastazji Błońskiej) ta książka opisuje. Książka jest w Bibliotece Narodowej w Warszawie.