Pochodzenie nazwisk (cz.5)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sorbian_Roman

Sympatyk

Post autor: Sorbian_Roman »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Co do nazwiska Sorbian to kiedyś spotkała mnie taka historia. Podczas studiów na UŁ - Administracja(ok.1995r.) wypożyczałem książki w bibliotece. Pani bibliotekarka, gdy usłyszała moje nazwisko powiedziała, że mam nazwisko pochodzenia ormiańskiego. Do dzisiaj pamiętam tą scenę. Chyba coś prawdy w tym jest. Kiedyś Polska grała z Armenią w piłkę nożną - zdarzenie sprzed kilku lat. Wszystkie nazwiska piłkarzy z Armenii kończyły się na -ian lub -jan. Kiedyś, zanim genealogia mnie wciągnęła spotkałem się w starych dokumentach z pisownią Sorbjan. Wtedy uważałem to za błąd ortograficzny.
Inna wersja. Hrabia Jan Nałęcz Małachowski w XVIIIw. sprowadził Ormian(górali prześladowanych u siebie) do Polski i osiedlił na terenie obecnego województwa świętokrzyskiego. Wg tej wersji w języku ormiańskim góral to znaczyło sorbian.
Będę szukał dalej.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Merchut - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego marcha ‘trup ludzki lub zwierzęcy’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

"A zastanawia się Pan nad zastosowaniem w przyszłości metody genealogii molekularnej (DNA)? "
Pewnie, tylko że DNA patrzy na krew a nie na nazwisko :D. Dobrze, że jest jeszcze mitochondrialne DNA po matce. Zatem powinna być możliwość ustalenia drogi męskiej i żeńskiej. Z tym że przy ilości przodków rzędu tysięcy może być problem ze stwierdzeniem kim się jest. Mieszańcem to rzecz oczywista.
Naukowcy obiecują spadek cen na poziom 10 zł nawet. No, ale oczywiście każdy będzie chciał zarobić, ale myślę że cena zejdzie poniżej 50 zł.

Przy okazji jeszcze bym zapytał o nazwisko Miłosz i Zachariasz-to drugie pewnie od imienia biblijnego, no ale zawsze może jeszcze coś ciekawego się dowiem.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Miłosz 1136 - w grupie nazwisk pochodzących od miły, też od imion złożonych typu Miłobor, Miłosław.

Zachariasz - od imienia Zachariasz, pochodzenia biblijnego, od Zeakharejahu ‘Jahwe pamięta’. W Polsce imię to notowane jest od XII wieku jako Zachryasz i Zacharz.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: aniaosin »

Witam serdecznie .
Chciałabym dowiedziec sie jakie sa zrodla nazwiska Delban -wystepowało ono w wieku XVII,XVIII i XIX w parafii Miechów /malopolska
pozdrawiam
Ania Bernat
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwiska nie znalazłam w swoich źródłach. Jest rzadkie, obecnie nie występuje.
Może pochodzić od dyl, ze staropolskiego del ‘gruba deska, bal’, ale raczej optowałabym za pochodzeniem germańskim.
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: aniaosin »

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Jest prawdopodobne ,ze nazwisko nie pochodzi z terenow Polski.
Tym bardziej jest to dla mnie interesujacy watek dotyczacy przodkow.
pozdrawiam
Ania Bernat

parafie:
Miechów,Łopuszno,Czaple Wielkie,Mnin,Czermno,Reczno,Skotniki,Jelonki,Ostrow Maz.,Jasienica,Gradzanowo,Jezowe,Bieliny,Gorno
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Dziękuję, jeszcze tylko zapytałbym o takie nazwisko jak Juszczakiewicz. Skąd pochodzi? Jak powstało, czy nie powstało przypadkiem na zasadzie Juszczakiewicz- syn Juszczaka?
lukasz.zon

Post autor: lukasz.zon »

Witam :)
Bardzo proszę o znaczenie nazwisk Zoń i Kotapka
bardzo dziękuję i pozdrawiam
Sylwia_Socha

Sympatyk

Post autor: Sylwia_Socha »

WITAM
PROSZĘ O INFORMACJE NA TEMAT NAZWISKA PASCHKE
POZDRAWIAM
SYLWIA
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Juszczakiewicz - od imienia Just, to od łacińskiego Justus, pochodzącego od iustus ‘sprawiedliwy, prawy’. W średniowieczu też od Jodocus, Judocus pochodzenia celtyckiego.

Nazwisko może mieć charakter patronimiczny, jak słusznie zauważyłeś.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Kotapka - w grupie nazwisk pochodzącychod kocierba, ze staropolskiego kocierpka ‘czeremcha’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Zoń - od imion na Za-, typu Zachariasz. Nazwiska na Zan- występowały głównie na Kresach Wschodnich.

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Paschke - od imion na Pa-, typu Paweł, Pakosław lub od apelatywów typu pasza (zniemczona końcówka - ke).

Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Sznober_Barbara »

Witam,

interesuje mnie pochodzenie nazwisk : CZAPLIŃSKA i SCHNOBER.

Pozdrawiam. Barbara
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”