Ledwoń Brzezinka/Rajsko/Oświęcim
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ledwoń Brzezinka/Rajsko/Oświęcim
Poszukuję rodziny Ledwoń prawdopodobnie z Brzezinki.
pradziadek to Jan Ledwoń ur 1887-07-25 zmarł 1955-06-13 Rajsko
wdowiec, ożenił się z Karoliną Chlebek z Rajska.
szukam jego krewnych. Może ktoś ma skan ksiąg parafialnych z tych lat?
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Jakich krewnych?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Re: Ledwoń Brzezinka/Rajsko/Oświęcim
Ogarnąłe/aś (bo nie wiem z kim piszę) kim dla niego byli Mączewscy?wer03 pisze:Poszukuję rodziny Ledwoń prawdopodobnie z Brzezinki.
Pozdrawiam
Paweł
Czyli wiesz więcej ale nie napiszesz, zagadka wtedy jest trudniejsza. Dobrze rozkminiłem?wer03 pisze:zięćszukam wcześniejszych krewnych
Generalnie, jeśli oczekujesz jakiejkolwiek pomocy, to podstawą jest napisanie wszystkiego co wiesz, dodanie materiałów, które masz.
Pozdrawiam
Paweł
linia w dół mnie nie interesuje, nie szukam bo znam.
materiałów żadnych nie mam. Tylko wiem że "ojcowizna" była w Brzezince
podczas wojny byli wysiedleni do Grojca potem chyba pracował na kolei.
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Ostatnio zmieniony śr 29 sty 2025, 00:06 przez wer03, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mateusz_Grojec

A z ciekawości, jeśli można zapytać, czy do Grojca byli wysiedleni do rodziny? Albo może na Czajki (wówczas Skidzin) lub na Górę Grojecką?wer03 pisze:linia w dół mnie nie interesuje.
A odnośnie Brzezinki, tu najlepiej bezpośrednio w księgach parafialnych szukać. Sam akt urodzenia będzie jeszcze w księdze, która jest na parafii w Oświęcimiu, bo urodzenia w Brzezince są od 1896. Mój dziadek się urodził w Brzezince, i jego mama (moja prababka) też i jej ojciec, a mój prapradziadek również, stąd się orientuję. A moja babcia, żona ów dziadka z Brzezinki urodziła się i mieszka w Grojcu, stąd to pytanie na początku.
Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz
Wysiedleni byli do obcych dostali przydział, rodzina nazywała się Starzec babcia zawsze mówiła że do Grojca, okolice kościoła w Grojcu - dom stał przy głównej drodze.
może orientujesz się gdzie albo znasz rodzinę ? Też jestem ciekawa ich losów.
pradziadek urodził się w 1887, mówisz że księgi w Oświęcimiu z Brzezinki są od 1896 ? czyli lepiej szukać w archiwach Archidiecezji Krakowskiej?
czy ksiądz w parafialnym w Oświęcimiu chętnie udostępnia księgi ?
A nie kojarzysz nazwiska Ledwoń z Brzezinki ?
pradziadek urodził się w 1887, mówisz że księgi w Oświęcimiu z Brzezinki są od 1896 ? czyli lepiej szukać w archiwach Archidiecezji Krakowskiej?
Pozdrawiam,
Weronika
Weronika
- Mateusz_Grojec

Nie, dokładnie nie znam tej rodziny, ale faktycznie jest taka w Grojcu. Samo nazwisko Ledwoń jest dość typowe dla Brzezinki i okolic, więc kojarzę, ale dokładnie żadnej rodziny nie znam. Archiwum kurii metropolitalnej w Krakowie zostało zamknięte i nic nie wskazuje, by miało się szybko otworzyć.wer03 pisze:Wysiedleni byli do obcych dostali przydział, rodzina nazywała się Starzec babcia zawsze mówiła że do Grojca, okolice kościoła w Grojcu - dom stał przy głównej drodze.
Odnośnie ksiąg, w Oświęcimiu urodzenia dla Brzezinki są do 1896. Jak jeszcze jest kancelistka na parafii w Oświęcimiu to w godzinach urzędowania wgląd da do ksiąg.
Pozdrawiam,
Dzięki w takim razie jak będę w Oświęcimiu spróbuje tam.
Gdyby ktoś miał zdjęcia ksiąg z 1887 z kościoła parafialnego w Oświęcimiu i zechciał się podzielić byłabym wdzięczna
Gdyby ktoś miał zdjęcia ksiąg z 1887 z kościoła parafialnego w Oświęcimiu i zechciał się podzielić byłabym wdzięczna
Pozdrawiam,
Weronika
Weronika
LUDWIKA, ZOFIA ur.1839 w Karwinie córka Ludwika Srzednickiego h.Pomian i Marianny z Jerzmanowskich h Dołęga
Mąż Jan Sas Ledwon ur. 25 XII 1834 r.w Babicach ; zm. 16 IX 1880 w Krakowie.Nauczyciel.
slub w Karwine parafii Poborwice
1862
3
Jan
Ledwon
Michał, Marianna Sas
Ludwika Zofia
Srzednicka
Ludwik, Marianna Jerzmanowska
Dobranowice-Poborowice
Stefan
Mąż Jan Sas Ledwon ur. 25 XII 1834 r.w Babicach ; zm. 16 IX 1880 w Krakowie.Nauczyciel.
slub w Karwine parafii Poborwice
1862
3
Jan
Ledwon
Michał, Marianna Sas
Ludwika Zofia
Srzednicka
Ludwik, Marianna Jerzmanowska
Dobranowice-Poborowice
Stefan
dzięki, ale daty się nie zgadzają. Mój pradziadek urodził się w 1887 więc to nawet nie może być jego ojciec. Utknęłam w poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Weronika
Weronika