AD Tarnów - digitalizacja zasobu

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Mamy to! Dziś dotarł do nas pierwszy z dwóch dysków z FamilySearch ze skanami metryk z AD Tarnów! A na nim ponad pół miliona skanów, które nie są dostępne on-line. :D
Są to skany oryginałów (unikatów) ksiąg metrykalnych, zmikrofilmowanych w 1997 r. Księgi były i są przechowywane na parafiach, a tylko na mikrofilmowanie zostały sprowadzone do AD Tarnów (dlatego na FS mają wskazane w opisie jako miejsce mikrofilmowania – nie przechowywania! - Archiwum Diecezjalne w Tarnowie). Na kolejnym dysku będą kopie ksiąg metrykalnych przechowywane w AD, do 1870 r. (to te, które na FS mają wskazane jako miejsce mikrofilmowania AP Warszawa).
Zabieramy się za obróbkę skanów. Pierwsza parafia już w Skanotece. Chorzelów – dla Ciebie Marcinie :wink:

To jest naprawdę historyczna chwila. Po raz pierwszy skany z FamilySearch zostały opublikowane w Polsce w innym serwisie. Oficjalnie, otrzymane od FS, za zgodą dysponenta materiału archiwalnego, z poszanowaniem umów i zasad udostępniania skanów określonych przez ich dysponenta. Wszystko to dzięki współpracy PTG z Stowarzyszeniem Polskich Profesjonalnych Genealogów, Diecezją Tarnowską i FamilySearch.
Ostatnio zmieniony pt 31 sty 2025, 01:52 przez Michał_Zieliński, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Świetna wiadomość! Czekam niecierpliwie na udostępnienie
micheldeda

Post autor: micheldeda »

Michał_Zieliński pisze:
wow, to świetnie.
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Gratuluję :)
Ryszard Drąg
Subhagia

Członek PTG
Adept

Post autor: Subhagia »

Rewelacyjna wiadomość. Pozostaje tylko czekać :D

Patryk
erzet

Sympatyk

Post autor: erzet »

Gratuluję i dziękuję!

Czy będą podobne akcje z innymi diecezjami, na przykład z łomżyńską, gdzie nie ma dostępów do mikrofilmów na Familysearch?
Pozdrawiam

Ryszard
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

R E W E L A C J A !!! :k: :k: :k:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Giemza_Karol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Giemza_Karol »

Czy możliwość publikacji skanów FS w Metrykach dotyczy tylko umowy z AD Tarnów?
Mam ściągnięte kilka ksiąg staropolskich i austriackich z terenu AD Radom.

No i pytanie dodatkowe - czy FS udostępni te skany (AD Tarnów) na swojej stronie?
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Skany dotyczą tylko parafii z Diecezji Tarnowskiej / z zasobu AD Tarnów.
Nie będą publikowane (odblokowane) na stronie FS - w otwartym dostępie będą tylko u nas.
Pozdrawiam,
Michał
Kosciuk_Joanna

Sympatyk

Post autor: Kosciuk_Joanna »

rewelacyjna informacja. podziękowania i gratulacje dla wszystkich zaangażowanych!

pzdr
Joanna
malgorzata_d
Legenda

Post autor: malgorzata_d »

Wspaniała wiadomość! Podziękowania dla wszystkich zaangażowanych.

I przy okazji pytanie w temacie:
Michał_Zieliński pisze: Potem chcemy zeskanować te oryginały, których Mormoni nie zrobili.
Czy istnieje jakaś lista oryginałów ksiąg, których nie sfilmowali Mormoni, żeby wiedzieć, co warto zeskanować w przyszłości, jeśli będzie taka możliwość?

Pytam, bo wiem o jednym przypadku, który warto by było wpisać na taką listę:
parafia Błonie koło Szczepanowic. Została wydzielona z parafii Szczepanowice (dawniej Jodłówka) w XX wieku. Na FS brakuje oryginałów urodzeń z miejscowości Błonie i Isep po 1847 r. oraz w ogóle oryginałów małżeństw i zgonów. (Są tylko duplikaty UMZ z lat 1809-70).
MateuszCiochon

Post autor: MateuszCiochon »

Świetna wiadomość, no nic pozostaje tylko poczekać. Może uda mi się połączyć moje nazwisko z większa liczbą przodków oraz żyjących :)
kowalczyk

Sympatyk

Post autor: kowalczyk »

Panie Michale a czy do skanoteki będą również dodane metryki parafii św.Mateusza w Mielcu /dawny Wojsław/ a jeśli tak to od którego roku zaczynają się te metryki? Pozdrawiam -Grzegorz
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

To ja odważę się zapytać o parafię Ostrowy Tuszowskie. Szafę pełną starych ksiąg widziałam i .. tylko tyle. Niedostępna, a pełna skarbów. Mam nadzieję, bo okolice już się pojawiają i trzymam kciuki (żeby ta parafia pojawiła się też).

Łucja
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Ale po co się pytać jak można samodzielnie to sprawdzić - wszystkie informacje są n stronie FS.
Tak jak pisałem na tym dysku co otrzymaliśmy są skany oryginałów, przechowywanych na parafiach, a na czas mikrofilmowania przewiezionych do AD Tarnów (i taki mają opis na FS, w przeciwieństwie do kopii przechowywanych w AD Tarnów, które były mikrofilmowane w AP Warszawa i taki mają opis na FS). Nalezy na FS w wyszukiwarce wpisać nazwę miejscowości i zobaczyć jakie mikrofilmy tam są, gdzie były robione, to będziecie wiedzieli co już mamy (1 dysk ze skanami oryginałów), co będziemy mieli w niedalekiej przyszłości (2 dysk ze skanami kopii do 1870 r., od 1870 robiliśmy sami w AD Tarnów), a czego nie będziemy mieć (oryginały, które nie zostały zwiezione z parafii do zmikrofilmowania, jak np. Ostrowy Tuszowskie, skąd są tylko mikrofilmy z kopii).
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”