Nazwisko: Wołk Karaczewski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=32780&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
r.jaworski
Dzień dobry.
Mam prośbę. Widziałem Pana rózne odpowiedzi z przed kilku lat na forach na temat rodu szlecheckiego WOŁK-KARACZEWSKI.
Czy mógłbym prosić o pomoc w całej genealogii od początku rodu do aktualnego? (o ile to możliwe).
Mój pradziadek Bolesław Wołk-Karaczewski pochodzenie z Lidy, Grodno przeniósł się w XX wieku do Polski, Ciechanów, potem okolice Aleksandrowa Łódzkiego, gdzie osiedlił się a ja otrzymałem po nim w spadku ziemie we wsi Księstwo, gm. Aleksandrów Łódzki. Mam jego stare listy jak pisał do rodziny i rodzeństwa których było jedenaścioro w Lidzie. Widziałem jego legitymację ułana i wiem, ze pochodzi z Lidy, ponieważ zachowałem listy z początku XX wieku.
Czy może Pan pomóc w poszukiwaniach genealogii rodu? i który dokładnie jest jego herb, ponieważ chciałbym go kontynuować będąc wizytówką w polskim zakonie. Byłem z nim bardzo zżyty i piękne wspomnienia. Chciałbym to odnaleźć.
pozdrawiam serdecznie
Rafael Jaworski
r.jaworski@graalinvestment.pl
696 451 151
Mam prośbę. Widziałem Pana rózne odpowiedzi z przed kilku lat na forach na temat rodu szlecheckiego WOŁK-KARACZEWSKI.
Czy mógłbym prosić o pomoc w całej genealogii od początku rodu do aktualnego? (o ile to możliwe).
Mój pradziadek Bolesław Wołk-Karaczewski pochodzenie z Lidy, Grodno przeniósł się w XX wieku do Polski, Ciechanów, potem okolice Aleksandrowa Łódzkiego, gdzie osiedlił się a ja otrzymałem po nim w spadku ziemie we wsi Księstwo, gm. Aleksandrów Łódzki. Mam jego stare listy jak pisał do rodziny i rodzeństwa których było jedenaścioro w Lidzie. Widziałem jego legitymację ułana i wiem, ze pochodzi z Lidy, ponieważ zachowałem listy z początku XX wieku.
Czy może Pan pomóc w poszukiwaniach genealogii rodu? i który dokładnie jest jego herb, ponieważ chciałbym go kontynuować będąc wizytówką w polskim zakonie. Byłem z nim bardzo zżyty i piękne wspomnienia. Chciałbym to odnaleźć.
pozdrawiam serdecznie
Rafael Jaworski
r.jaworski@graalinvestment.pl
696 451 151
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Proszę zobaczyć w dostępnym F. 1343 RGIA ileż rodzin tegoż nazwiska legitymowało swoje szlachectwo Rosji w różnych guberniach. Nie polecam natomiast działającego swego czasu w Polsce obywatela francuskiego używającego nazwiska „Prince Wołk Karaczewski”. Drukiem ma Pan już wydaną legitymację jednej rodziny Wołk Karaczewskich w guberni mińskiej. Moźe to wystarczy? https://lyczkowski.net/pl/herbarz/szlac ... re-center3
To oczywiście legitymacja urzędowa. Nie zawsze legitymację urzędowe pokrywają się z genealogią historyczną.
To oczywiście legitymacja urzędowa. Nie zawsze legitymację urzędowe pokrywają się z genealogią historyczną.
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 4 times
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Karaczewski wydaje się być przydomkiem jednej z rodziny Wołków. Herb pierwotny nieznany. Na ten temat powinien wypowiedzieć się Wladzislaw Viarovkin Szeluto ze Związku Szlachty Białoruskiej. Nawiązanie do książąt Karaczewskich oczywiście fantazja.
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Wsrod roznych Karaczewskich-Wolkow byli tez te, ktore mieszkali w pow. Lidzkim. Jak oficjalnie korzystali podwojnym nazwiskem, mozemy pomyslac, ze byli zatwerdzone w dworzanstwie (szlachectwie) rossyjskim. To znaczy, ze bedzie prosciej ich wyszukiwac wsrod roznych licznych Wolkow.
Jeszcze zauwazylem, ze przydomki tez sobie wymyslali i dodawali. Nie zawsze rod z przydomkem naprawde pochodzil od dawnego historycznego rodu z identycznym przydomkem.
Jeszcze zauwazylem, ze przydomki tez sobie wymyslali i dodawali. Nie zawsze rod z przydomkem naprawde pochodzil od dawnego historycznego rodu z identycznym przydomkem.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/