Nazwisko: Krasnodębski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Re: Nazwisko: Krasnodębski

Post autor: Adrian_1606 »

A przy okazji, ile na temat na tych Krasnodębskich jest w tej książce w przeliczeniu na strony? Bo chyba każde nazwisko jest chyba w kolejności alfabetycznej z określoną ilością stron.
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Adrian_1606 pisze:A przy okazji, ile na temat na tych Krasnodębskich jest w tej książce w przeliczeniu na strony? Bo chyba każde nazwisko jest chyba w kolejności alfabetycznej z określoną ilością stron.
Dzień dobry,

Monografia jest podzielona na miejscowości, a nie nazwiska.

Pozdrawiam
Monika
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

A przy okazji, oprócz strony 248, czy są jeszcze w tej książce inne strony, gdzie są wzmiankowani osoby o nazwisku Krasnodębski i Błoński?
pawel_po

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawel_po »

Adrian_1606 pisze:A przy okazji, oprócz strony 248, czy są jeszcze w tej książce inne strony, gdzie są wzmiankowani osoby o nazwisku Krasnodębski i Błoński?
Są opisane m.in. Błonie Małe, Błonie Duże, Krasnodęby Rafały - tak więc Krasnodębskich i Błońskich jest olbrzymia ilość w tych wsiach i dodatkowo praktycznie we wszystkich okolicznych.

Paweł
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

A dużo w tej książce jest osób o nazwisku Nojszewski? Wiem, że np. we wsi Patrykozy było ich trochę, konkretnie dzieci Antoniego i Marianny z Matuszewskich
pawel_po

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawel_po »

Adrian_1606 pisze:A dużo w tej książce jest osób o nazwisku Nojszewski? Wiem, że np. we wsi Patrykozy było ich trochę, konkretnie dzieci Antoniego i Marianny z Matuszewskich
Nojszewskich widzę tylko jedną rodzinę. Dzieci Antoniego i Marianny to:
- Norbert Antoni *4.6.1828 +4.1.1832
- Teofila Pulcharia *7.7.1830
- Walenty Julian *11.2.1833
- Aleksander Antoni *4.6.1835
- Tekla *8.4.1838

Chyba stamtąd wyjechali bo nie ma większości dat zgonów czy informacji o założonych rodzinach

Paweł
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Zgadza się, wyjechali, mieli jeszcze 2 wcześniejszych dzieci, który urodzili się odpowiednio we wsi Młyn Papiernia i Cisie, ale to były inne parafie. Walenty Julian (mój bezpośredni przodek), Teofila Pulcharia i Tekla założyli rodziny.
W ten sposób odkryłem nieznanych 2 braci. Nie wiem, co działo się z tym Aleksandrem Antonim, nie znalazłem go w Genetece, ale najpewniej też założył rodzinę.
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Po lekturze książki Zbigniewa Wąsowskiego "Monografia parafii Kożuchówek na Podlasiu" oto czego się dowiedziałem.
Dla zainteresowanych, co mają tych przodków w rodzinie.
Walenty Krasnodębski urodził się 6 lutego 1764 r. we wsi Błonie Małe, a zmarł 22 lipca 1823 r. we wsi Błonie Małe. Ożenił się z Anastazją Błońską w parafii Jabłonna Lacka 4 listopada 1798 r..
Walenty Krasnodębski był synem Piotra i Zuzanny z Kożuchowskich. Udało mi się znaleźć rodzeństwo Walentego i ich potomstwo, ale to już do zobaczenia dla zainteresowanych w książce.
Piotr Krasnodębski urodził się najpewniej w parafii Kożuchówek około 1724 r., a zmarł 7 listopada 1794 r. we ws i Błonie Małe. Według podymnego z 1791 r. był synem Jana. Niestety metryki z tej parafii dalej się kończą, ale być może dałoby się w księgach sądowych, itp. znaleźć dalszych przodków, skoro o najstarszych Krasnodębskich z tej parafii jest mowa już pod koniec XV w.
Zuzanna Kożuchowska urodziła się około 1734 r. w parafii Kożuchówek, a zmarła 27 lutego 1794 r. we wsi Błonie Małe. Niestety nie wiadomo nic o jej dalszych przodkach z dostępnych metryk. Być może z ksiąg sądowych itp., można by coś jeszcze znaleźć.
Anastazja Błońska miała na pewno brata (szczegóły w książce). Sama urodziła się w 1773 r.. we wsi Bujały Gniewosze, a zmarła 29 grudnia 1830 r. we wsi Blonie Małe. Jej ojcem był Franciszek Błoński, a jej matką Agnieszka z Bujalskich, ich ślub odbył się 14 lutego 1768 r. w parafii Jabłonna Lacka. Agnieszka Bujalska urodziła się 2 stycznia 1754 r. we wsi Bujały Gniewosze i była córką Macieja i Antoniny z Bujalskich, których ślub miał się odbyć w 1753 r. w parafii Jabłonna Lacka.
Dokładnej daty urodzin Anastazji Błońskiej, daty śmierci jej matki Agnieszki Bujalskiej jeszcze nie znam, tak samo jak przodków Franciszka Błońskiego oraz dokładniejszych danych na temat Macieja Bujalskiego i Antoniny z Bujalskich (długości ich życia i ich przodków) oraz miejsce i długości jego życia nie znam jeszcze. Biorąc pod uwagę jednak, że najpewniej wszyscy, a przynajmniej znaczna większość z nich mogła pochodzić z parafii Jabłonna Lacka, których metryk zaczynają się roku 1698 (chrzty) 1655 (małżeństwa) i 1693 (zgony) są starsze od metryk z parafii Kożuchówek (1767 - chrzty, 1758 - śluby, 1798 - zgony), to zapewne udałoby się takie dane z ksiąg parafialnych albo z ksiąg sądowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”