Grabowo, Księgi metrykalne 1629-1871

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mborawska

Sympatyk

Grabowo, Księgi metrykalne 1629-1871

Post autor: mborawska »

Dzień dobry

Czy ktoś ma może dostęp do ksiąg metrykalnych z lat 1629-1871 z parafii Grabowo, powiat koleński? Znalazłam coś na FamilySearch jednak nie wiem jak korzystać z tej strony ://

Podczas robienia drzewa genealogicznego napotkałam pewną przeszkodę. Najdalszym członkiem rodziny, którego udało mi się odszukać jest Fabian Borawski, urodzony najprawdopodobniej w Świdrach Podleśnych około 1719, zmarły 30.11.1788 (akt zgonu 2/1788 parafia Grabowo). Przeszukałam wszystkie znane mi archiwa i nigdzie nie mogę znaleźć jego aktu urodzenia aby odnaleźć jego datę urodzenia, a także jego rodziców, aby powiększyć jeszcze bardziej moje drzewo genealogiczne.

Poniżej zamieszczam link do FamilySearch. Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki :)

https://www.familysearch.org/pl/search/ ... C%20Polska

Pozdrawiam
Małgorzata
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Księgi metrykalne 1629-1871 parafia Grabowo

Post autor: Kazmierczak_Slawomir »

Dzień dobry,
wysłałem na priv.
Pozdrawiam,
Sławomir
piotrs1408

Sympatyk

Post autor: piotrs1408 »

Dzień dobry
Podłączę się pod wątek parafii Grabowo. W genetece widzę, że z lat 50/60 XIXw są tylko indeksy nazwisk małżonków - nie ma podłączonych skanów ani też podanych imion/nazwisk rodziców. Ja tymczasem utknąłem na ślubie z 1850r moich prawdopodobnych przodków Józefa i Marianny Świderskich. Czy może jest szansa gdzieś znaleźć ten skan?
Dziękuję
Pozdrawiam
Piotr Świątek
mborawska

Sympatyk

Post autor: mborawska »

Panie Piotrze, a z jakiej miejscowości pochodzili pańscy prawdopodobni przodkowie? W moim drzewie nazwisko Świderski/Świderska całkiem często się pojawia, są to osoby, które należały do parafii Grabowo.

Pozdrawiam
Małgorzata
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Re: Księgi metrykalne 1629-1871 parafia Grabowo

piotrs1408 pisze:Dzień dobry
Podłączę się pod wątek parafii Grabowo. W genetece widzę, że z lat 50/60 XIXw są tylko indeksy nazwisk małżonków - nie ma podłączonych skanów ani też podanych imion/nazwisk rodziców. Ja tymczasem utknąłem na ślubie z 1850r moich prawdopodobnych przodków Józefa i Marianny Świderskich. Czy może jest szansa gdzieś znaleźć ten skan?
Dziękuję
Pozdrawiam
Piotr Świątek
Wysłałem na priv.
Pozdrawiam,
Sławomir
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

To i ja się podłączę. Moi z Grabowa, to rodzina Bóbr. Interesują mnie metryki z lat 1750-1830.
Mozliwe też, że część metryk mogła być w Niedźwiadnej, a tej też nie mogę znaleźć.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Małgorzata_Kulwieć pisze:To i ja się podłączę. Moi z Grabowa, to rodzina Bóbr. Interesują mnie metryki z lat 1750-1830.
Mozliwe też, że część metryk mogła być w Niedźwiadnej, a tej też nie mogę znaleźć.
Wysłałem na priv.
Pozdrawiam,
Sławomir
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Dzięki Sławku.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
jozefswider

Sympatyk

Post autor: jozefswider »

Sławek , czy może odnalazłeś zaginione księgi urodzeń z Grabowa z lat 1655 - 1692 ?

Moi przodkowie pochodzą z Golanek , a wcześniej ze Świdrów Dobrzyca . Co prawda wywód moich przodków w linii prostej po mieczu wyprowadziłem za pomocą zródeł poza metrykalnych do roku 1400 , ale metryki z tych lat pozwoliły by powiązać ze sobą wielu innych Świderskich z tejże parafii .

Pozdrawiam Józek
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

jozefswider pisze:Sławek , czy może odnalazłeś zaginione księgi urodzeń z Grabowa z lat 1655 - 1692 ?

Moi przodkowie pochodzą z Golanek , a wcześniej ze Świdrów Dobrzyca . Co prawda wywód moich przodków w linii prostej po mieczu wyprowadziłem za pomocą zródeł poza metrykalnych do roku 1400 , ale metryki z tych lat pozwoliły by powiązać ze sobą wielu innych Świderskich z tejże parafii .

Pozdrawiam Józek
Niestety nie, na mikrofilmach nie ma urodzeń z tych lat.
Pozdrawiam,
Sławomir
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”