Kleban/Fost/FÖst
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Kleban/Fost/FÖst
Cześć,
przyszedł taki czas w moim życiu, że zaczełam rozmyślać o moich pradziadkach od strony dziadka, który przez cięzką historię wojenną, nie chciał za dużo opowiadać. Ale coś wiem, tylko, że szukam więcej infromacji.
Magda Fost/FÖst z domu Kleban urodzona 24.06.1921 - nie wiem gdzie? prawdopodobnie Królewiec/Königsberg. Brak daty śmierci, wiadomo jedynie że 1945 z okolic Dobrego Miasta została wraz z matką wygnana na wysiedlenie za Ural? to też niepewne, ale słuch o niej zaginął, więc szukam jej różnych możliwych dokumentów. Matka Anna Kleban lub Kowanow/Kowanof?
mąż Magdy- Willi Föst urodzony 17.11.1919 w Herringen, zginął na froncie w bitwie w Woroneżu 8.08.1942 r
Nie wiem kiedy wzieli ślub, prawdopodobnie 19 w Hamm (Niemcy). Z związku mieli jedno dziecko Hartmund Föst urodzony 25.05.1941 - dokładny rok nie znany ale +/- 2 lata. Miejsce urodzenia oraz chrztu nie znane. Bardzo ciekawą sytuacją związaną z dziadkiem jest to, że po wysiedleniu matki, dziadek po jakimś czasie został wzięty do sierocińca w okolicy Moraga jeżeli dobrze kojarzę, może z tego miejsca też są jakieś dokumenty?
przepraszam, jeżeli chaotycznie, robię to pierwszy raz, szukam, myślę, chciałabym też ulżyć dziadkowi w tych ostatnich latach gdzie tak dużo myśli o swojej matce, bo nie wie co się z nią stało, a ona na odejście kazała mu zostać w Dobrym Mieście bo go znajdzie i czeka do dzisiaj.
Będę wdzięczna nawet za wskazanie drogi, którą mogłabym podążyć by znaleźć jakieś dodatkowe informacje/dokumenty.
Pozdrawiam,
Zuza Kowalska
przyszedł taki czas w moim życiu, że zaczełam rozmyślać o moich pradziadkach od strony dziadka, który przez cięzką historię wojenną, nie chciał za dużo opowiadać. Ale coś wiem, tylko, że szukam więcej infromacji.
Magda Fost/FÖst z domu Kleban urodzona 24.06.1921 - nie wiem gdzie? prawdopodobnie Królewiec/Königsberg. Brak daty śmierci, wiadomo jedynie że 1945 z okolic Dobrego Miasta została wraz z matką wygnana na wysiedlenie za Ural? to też niepewne, ale słuch o niej zaginął, więc szukam jej różnych możliwych dokumentów. Matka Anna Kleban lub Kowanow/Kowanof?
mąż Magdy- Willi Föst urodzony 17.11.1919 w Herringen, zginął na froncie w bitwie w Woroneżu 8.08.1942 r
Nie wiem kiedy wzieli ślub, prawdopodobnie 19 w Hamm (Niemcy). Z związku mieli jedno dziecko Hartmund Föst urodzony 25.05.1941 - dokładny rok nie znany ale +/- 2 lata. Miejsce urodzenia oraz chrztu nie znane. Bardzo ciekawą sytuacją związaną z dziadkiem jest to, że po wysiedleniu matki, dziadek po jakimś czasie został wzięty do sierocińca w okolicy Moraga jeżeli dobrze kojarzę, może z tego miejsca też są jakieś dokumenty?
przepraszam, jeżeli chaotycznie, robię to pierwszy raz, szukam, myślę, chciałabym też ulżyć dziadkowi w tych ostatnich latach gdzie tak dużo myśli o swojej matce, bo nie wie co się z nią stało, a ona na odejście kazała mu zostać w Dobrym Mieście bo go znajdzie i czeka do dzisiaj.
Będę wdzięczna nawet za wskazanie drogi, którą mogłabym podążyć by znaleźć jakieś dodatkowe informacje/dokumenty.
Pozdrawiam,
Zuza Kowalska
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Kleban/Fost/FÖst
Trudno doradzic co dalej, same niewiadome ?
Dziadek urodzil sie w 1941 w 1945 mial moze lat 4 wiec raczej nie pamieta wiele.
Z jakiego dokumentu pochodzi dokladna data ur. matki, jej nazwisko rodowe, itd...
Willego dane masz z Volksbund i to wszystko.
W zadnych bazach nie ma tego nazwiska: ani na https://lists.memo.ru/ jesli byly zabrane
przez Rosjan, brak na stratach.pl.
Dziwne, ze nie szukala dziadka zadna rodzina, tak z jednej jak i z drgiej strony.
Jesli dziadek urodzil sie w Hamm to tam pisz do USC o akt urodzenia.
AM tez tam moze byc.
https://serviceportal.hamm.de/suche/-/e ... g/682/show
Powodzenia
Grazyna
Dziadek urodzil sie w 1941 w 1945 mial moze lat 4 wiec raczej nie pamieta wiele.
Z jakiego dokumentu pochodzi dokladna data ur. matki, jej nazwisko rodowe, itd...
Willego dane masz z Volksbund i to wszystko.
W zadnych bazach nie ma tego nazwiska: ani na https://lists.memo.ru/ jesli byly zabrane
Dziwne, ze nie szukala dziadka zadna rodzina, tak z jednej jak i z drgiej strony.
Jesli dziadek urodzil sie w Hamm to tam pisz do USC o akt urodzenia.
AM tez tam moze byc.
https://serviceportal.hamm.de/suche/-/e ... g/682/show
Powodzenia
Grazyna
Re: Kleban/Fost/FÖst
Uściślij może bardziej jakich poszukujesz informacji. Interesują cię przede wszystkim losy Magdy Kleban na zesłaniu? Poznanie dokładnej daty i miejsca urodzenia Hartmunda Fösta? Hartmund to twój dziadek? Posługuje się tym nazwiskiem i podaną przez ciebie datą urodzenia? Na jakiej podstawie? Ma jakąś metrykę? Skąd znasz datę urodzenia Magdy i prawdopodobne nazwisko jej matki? Skąd informacje o Willim? Hartmund po jakimś czasie od rozstania z matką trafił do sierocińca. Po jakim czasie i gdzie przebywał w międzyczasie? Ktoś się nim zajmował? Krewni, znajomi? Jak trafili do Dobrego Miasta? Może analiza tych danych pozwoli ci znaleźć jakiś punkt zaczepienia.zuzkow pisze:Cześć,
Pozdrawiam,
Zuza Kowalska
EwaFra
-
PawelKoss

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Na stratach nie ma, bo tam są ofiary okupacji niemieckiej, a ci, którzy trafili do Związku, to raczej na indeksrepresjonowanych.pl ale tam też nie ma. Z tym, że gdy Rosjanie wywozili w 1945 w głąb Rosji Mazurów i Niemców, to wielu nie trafiło do żadnego rejestru i sporo zmarło w pociągach. Może nie być żadnej informacji.Grazyna_Gabi pisze: jesli byly zabrane
Pozdrawiam
Paweł
Ewafra pisze:Uściślij może bardziej jakich poszukujesz informacji. Interesują cię przede wszystkim losy Magdy Kleban na zesłaniu? Poznanie dokładnej daty i miejsca urodzenia Hartmunda Fösta? Hartmund to twój dziadek? Posługuje się tym nazwiskiem i podaną przez ciebie datą urodzenia? Na jakiej podstawie? Ma jakąś metrykę? Skąd znasz datę urodzenia Magdy i prawdopodobne nazwisko jej matki? Skąd informacje o Willim? Hartmund po jakimś czasie od rozstania z matką trafił do sierocińca. Po jakim czasie i gdzie przebywał w międzyczasie? Ktoś się nim zajmował? Krewni, znajomi? Jak trafili do Dobrego Miasta? Może analiza tych danych pozwoli ci znaleźć jakiś punkt zaczepienia.zuzkow pisze:Cześć,
Pozdrawiam,
Zuza Kowalska
EwaFra
Przez to, że dziadek niewiele mówił, do dzisiaj nie bardzo chce o tym opowiadać, a jednak po tylu latach wiele wspomnień się zatarło, to mimo wszystko są moi przodkowie i chciałabym sobie usystematyzować wiedzę, której nie mam za dużej na ich temat. A też pewnie dokumenty, które uda mi się znaleźć przyniosą ulgę dziadkowi, który mocniej to przeżywa niż lata temu. Nazwiska i daty znam bo dziadek je pamięta, daty swoich urodzin, a dokładnie roku nie jest pewny, ze względy na to, że w 45r Armia Czerwona zabrała jego matkę i babkę (Annę Kowanow), a ojciec zginął w 42r więc był mały, a żadnej metryki nie mamy. Po zabraniu matki i babki z tego co opowiadał tułał się po polach, potem został zabrany przez Polski Czerwony Krzyż do sierocińca gdzie dyrektorką była z opowiadam dziadka Elizabeth Schroeder, a potem jego przenieśli do sierocińca do Biskupca. Znalazła go babka (nie wiem dokładnie w którym roku), która została wypuszczona z dalszego transportu na Ural przez rosyjskiego żołnierza.
więc czego szukam:
- metryki Hartmunda Fosta (tak się przedstawia do dzisiaj),
- dokumentów z sierocińca
- aktu małżenstwa Willego i Magdy
- losów Magdy po zabraniu
Dzięki za odzew!
- Grazyna_Gabi

Totez podalam link do strony rosyjskiego memorialu gdzie sa wykazani niePawelKoss pisze:Na stratach nie ma, bo tam są ofiary okupacji niemieckiej, a ci, którzy trafili do Związku, to raczej na indeksrepresjonowanych.pl ale tam też nie ma. Z tym, że gdy Rosjanie wywozili w 1945 w głąb Rosji Mazurów i Niemców, to wielu nie trafiło do żadnego rejestru i sporo zmarło w pociągach. Może nie być żadnej informacji.Grazyna_Gabi pisze: jesli byly zabrane
Pozdrawiam
Paweł
tylko Polacy lecz inne narodowosci w tym Niemcy. Na indeksrepresjonowanych.pl
sa tylko polskie ofiary.
.....W zadnych bazach nie ma tego nazwiska: ani na https://lists.memo.ru/ jesli byly zabrane przez Rosjan, brak na stratach.pl. ......
Masz racje mogly zginac w transporcie.
Pozdrawiam
Grazyna
Grazyna_Gabi pisze:Nie obie bo babka wróciła i zajęła się wnuczkiem.PawelKoss pisze:.....W zadnych bazach nie ma tego nazwiska: ani na https://lists.memo.ru/ jesli byly zabrane przez Rosjan, brak na stratach.pl. ......Grazyna_Gabi pisze: jesli byly zabrane
Masz racje mogly zginac w transporcie.
Pozdrawiam
Grazyna
A jakie miejsce urodzenia ma dziadek wpisane w dokumentach?
Jeśli w 1945 roku został sam i przez jakiś czas radził sobie biegając po polach to nie wydaje się prawdopodobne, żeby miał mniej niż 4 lata. Raczej nieco więcej.
EwaFra
- Grazyna_Gabi

Dane pradziadka pochodza z volksbund:
https://www.volksbund.de/erinnern-geden ... 13fe1f186e
Willi Föst
Geburtsdatum 17.11.1919
Geburtsort Herringen
Todes-/Vermisstendatum 08.08.1942
Todes-/Vermisstenort Woronesh
Dienstgrad Obergefreiter
O tym samym imieniu i nazwisku jest jeszcze czterech, dlaczego ten?
Grazyna
https://www.volksbund.de/erinnern-geden ... 13fe1f186e
Willi Föst
Geburtsdatum 17.11.1919
Geburtsort Herringen
Todes-/Vermisstendatum 08.08.1942
Todes-/Vermisstenort Woronesh
Dienstgrad Obergefreiter
O tym samym imieniu i nazwisku jest jeszcze czterech, dlaczego ten?
Grazyna