Skanoteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

natmarkow

Sympatyk
Mistrz

Post autor: natmarkow »

Jeszcze dzisiaj koło południa były do przeglądnięcia skany z USC Sieniawa - były ale ze skanoteki zniknęły...czy pojawią się znowu?

pozdrawiam,
Natalia
Natalia
Joniec_Henryk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Joniec_Henryk »

Nie USC tylko archiwum parafialne rzymsko-katolickiej parafii Wniebowzięcia NMP w Sieniawie.
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

W panelu administracyjnym Skanoteki administrator ma możliwość "ukrycia" widoku każdego zespołu. Korzystamy z tej funkcjonalności jak prowadzimy jakieś prace nad danym zespołem i nie chcemy żeby były widoczne na żywo dla użytkowników, co by nie powodować zbędnych pytań (dlaczego częśc skanów zniknęła, dlaczego takie dziwne nazwy etc.). Po zakończeniu prac widok przywracamy. to nowy zespół, ledwo co dodany, nad takimi najczęściej się coś poprawia tuż po dodaniu. Cierpliwości. Alarm proszę podnosić jak zespół zniknie na kilka dni, bo admin mógł zapomnieć go "odkryć", po zakończeniu prac.
Pozdrawiam,
Michał
natmarkow

Sympatyk
Mistrz

Post autor: natmarkow »

Jest to zespół, który mnie bardzo interesuję i dlatego zapytałam. Przed południem go przegladałam a kiedy chciałam przeglądnąć wieczorem to już go nie znalazłam i trochę się zmartwiłam. Bardzo dziekuję za wyjaśnienie jaka jest przyczyna "zniknięcia" teraz będę czekać na "odkrycie".

pozdrawiam
Natalia
łukasiewicz_robert

Sympatyk

Post autor: łukasiewicz_robert »

Witam,
Zauważyłem że w Skanotece w powiecie makowskim woj. mazowieckim znajdują się akta stanu cywilnego Okręgu Bóżniczego w Tłuszczu tj . zespół 0971.
Tłuszcz jest miastem i siedzibą gminy w powiecie wołomińskim i to chyba miejsce tego zespołu.

Pozdrawiam,
Robert
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Dodałem do Skanoteki trochę materiałów z APW Pułtusk z zespołu 43 Akta Gminy Obryte.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... pol/108984

Materiały tuż powojenne - uznania obywatelstwa, wykazy osób przesiedlonych na tzw. ziemie odzyskane. W jednostce 134 ciekawa tabela ze stanem zachowania ksiąg metrykalnych po 1945
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... ik=006.jpg

@natmarkow
Opis zespołu 971 poprawiłem.
Paweł
krzysztofbb

Sympatyk

Post autor: krzysztofbb »

Dzień dobry,
W genetece (województwo śląskie, parafia Kidów) zindeksowane są zgony z lat 1921-1938. Przy każdym indeksie jest link "SKAN" przenoszący do skanoteki, natomiast pojawia się informacja "Zawartość katalogu jest niedostępna". Z w/w lat dostępne są jedynie skany alegat do aktów małżeństwa.

Pozdrawiam, Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Publikacja zestawienia jakie księgi są przechowywane (tj przywrócenie) pozwoliłaby uniknąć zapytań jak ww - o "uzupełnienia" nieistniejącym zasobem
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-95843.phtml
jak widać nie cieszy się popularnością jako źródło informacji o zasobie metrykalnym
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Scowron

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Scowron »

krzysztofbb pisze:Dzień dobry,
W genetece (województwo śląskie, parafia Kidów) zindeksowane są zgony z lat 1921-1938. Przy każdym indeksie jest link "SKAN" przenoszący do skanoteki, natomiast pojawia się informacja "Zawartość katalogu jest niedostępna". Z w/w lat dostępne są jedynie skany alegat do aktów małżeństwa.

Pozdrawiam, Krzysztof
Witam
Dla mnie to dziwna sprawa bo skany oprócz tego co jest w Skanotece z większym zakresem lat były dostępne na indeksy.net. Niestety przy przenoszeniu do Genbazy zniknęły. Podobno brak zgody AD ale oficjalnego potwierdzenia nie widziałem.
Innymi słowy skany są tylko jest problem z ich ponownym upublicznieniem.
Liczę na to że znowu będą dostępne bo powiem szczerze nie wiem dlaczego nie mogą być ponownie udostępnione.

Może ktoś z forumowiczów z większa wiedzą się wypowie i doprecyzuje.

Piotrek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

AD Kielce może, ale nie musi . Podobnie (w zależności od umowy) fotografujący - mogą, ale nie muszą chcieć by skany/fotografie były w otwartym dostępie.
Scowron

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Scowron »

Najlepiej gdyby się wypowiedział ktoś kto wie jaka jest prawdziwa przyczyna...

Piotr
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Witam
Dlaczego chrzty z 1924 z p. Łęki Kościelne nie są udostępnione?
Andrzej
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

j.w.
Warszawa Leszno, Narodzenia urodzenia 1920 z USC ?
oprócz oczywiste kwestii dostępności dodatkowo:
są indeksy, prawdopodobnej poprawki nie ma jak zgłosić
Artsanon

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Artsanon »

Witam,
Dziękuję za umieszczenie w Skanotece metryk urodzeń z końca 19-go wieku dla parafii św. Mikołaja w Pcimiu. Jestem ciekawa, czy można tutaj lub pod innym tematem poprosić o sfotografowanie innych lat. Interesuje mnie okres 1830-1850 tej parafii. Gdyby skany z tych lat były udostępnione, chętnie dołączyłabym się do ich indeksacji.

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: merdigon »

Witam,
te skany zrobiłem w Archiwum Narodowym w Krakowie i tam nie ma wcześniejszych. Wcześniejsze są albo w Archiwum Diecezjalnym (obecnie zamknięte plus nie można tam skanować) lub na parafii. Skanowanie na parafii wymaga zgody proboszcza, a to jest dodatkowe jeżdżenie i przekonywanie, na które niestety nie znajdę obecnie czasu. Jeżeli ktoś przekonałby proboszcza to mogę pojechać i zeskanować metryki (tak zrobiłem w sąsiedniej Wiśniowej), ale na razie chętnych nie ma :)
Pozdrawiam,
Szymon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”