Archidiecezja Lwowska (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
chodorekanna

Sympatyk

Post autor: chodorekanna »

Witaj Ewo.
Dziękuję za odzew.
To fantastyczna wiadomość,że za miesiąc testowanie .
Tak,Moja Kochana Ewo - Cała moja Rodzina pochodzi ze Wsi - SIWOROGI.
Wyobraż sobie,że jeszcze, stoi Rodzinny dom Mojej Mamy w którym mieszkają Ukraińcy.
Byłam tam kilkakrotnie z moją Rodziną .
Osiemnaście lat mija, jak Mama odwiedziła pierwszy raz po wojnie Rodzinne strony.
Przepraszam,ale pisząc wzruszam się,bo przypomina mi się smutna Historia Rodziców.
Ewo,jeśli tylko podałam to mogę w tym temacie służyć pomocą.
Ja mam dużo czasu,jestem na Świadczeniu Przedemerytalnym i już mam dorosłe dzieci.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Ania Chodorek.Tychy
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Kaminska_Ewa »

Witajcie,
W zeszłym roku odwiedziłam miejscowość, w której urodziła się moja babcia, Chodorów - 60 km od Lwowa.
Przed wojną było to prężnie rozwijające się miasteczko. Mam w swoich zbiorach sporo kartek pocztowych z przedwojennego Chodorowa. Chciałam wysłać kartki z wizyty w tym miasteczku do rodziny w Polsce, na poczcie pani w okienku stwierdziła - "a kto by chciał z Chodorowa pocztówki wysyłać" nie było żadnych pocztówek.
W domu moich dziadków i pradziadków mieszka kila rodzin i znajduje się sklep meblowy. A nowoczesność dotarła o tyle, że ze studni wodę czerpią plastikową butelką.
Minie jeszcze sporo lat, kiedy tam mieszkający ludzie poczują się tak na prawdę jak gospodarze, to podobne podejście jak u nas na tzw. ziemiach odzyskanych. Miejmy tylko nadzieję, że na tamtych ziemiach do takich czasów pozostaną jeszcze ślady naszych przodków.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa Kamińska
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Ruszyła już pierwsza testowa wersja bazy MIEJSCOWOŚCI KRESOWE. :D
Na dziś znajduje się w niej około 6000 miejscowości z województw lwowskiego, stanisławowskiego, tarnopolskiego oraz części krakowskiego (zasięg diecezji przemyskiej).
Obecnie można przeszukiwać bazę pod kątem przynależności miejscowości do gminy, powiatu, województwa oraz parafii, dekanatu i diecezji rzymskokatolickiej.
Wnet następna wersja z większą ilością informacji o parafiach rzymskokatolickich. Pojawią się również parafie greckokatolickie.
Czekam na opinię i uwagi.

Ewa

:arrow: http://www.kami.net.pl/kresy/
Awatar użytkownika
chodorekanna

Sympatyk

Post autor: chodorekanna »

WITAJ EWUNIU.

05.12.2007,godzina 23:32 piszę komentarz.

SERDECZNE GRATULACJE DLA CIEBIE. :D

Kochane SIWOROGI, moich Rodziców,Dziadków i Pradziadków pojawiły się w Internecie dzięki TOBIE.
Do tej pory nie było nigdzie wzmianki o SIWOROGACH.
Ale ta WIOSKA jest Polska i od zarania dziejów istnieje,tak jak Nasza Historia.

Jeszcze raz dziękuję z całego serca.
Anna Chodorek ( Woronka).
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Pamiętam jak Stasiu Pieniążek oznajmił pomysł stworzenia katalogu zasobów metrykalnych na liście dyskusyjnej Polgen. Genpol - Polgen - jakie to podobne. Zawsze mi się te nazwy mylą.
Ile było dyskucji na temat sensu tworzenia takiej bazy informacyjnej. Przecież to wszystko już jest - mówiono.
Stasiu jednak był stanowczy no i dzisiaj mamy Katalog, do którego odsyła się często uczestników angielsko języcznych list dyskusyjnych. Jest to stała pozycja znana i ceniona nie tylko w Polsce.
Czasy się zmieniają. Niewielu obchodzi realizacja podobnego projektu dla terenów dawnych Kresów. Jest inaczej ale też i podobnie. Znowu pojedyńczy zapaleniec porywa się na ogromny projekt.
Pierwsza faza jest już gotowa i trzeba pogratulować Ewie i pewnie małżonkowi za tak doskonałą realizację. Przedsięwzięcie jest zaiste przeogromne i pracy pewnie starczyło by dla wielu. Teraz dojdą informację o samych zasobach.
Ewo, dyskusji za dużo to nie ma ale Ty wiesz i ja wiem i inni wiedzą, że będzie Twoja praca tak samo jak KZM stałą pozycją tak oczywistą jak słońce na niebie i będzie z niej korzystało całe zastępy genealogów kresowych
Dziękuję Ci za to co już dokonałaś.
Możesz zawsze liczyć na moją skromną pomoc.
Przemek
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Miło mi zawiadomić zainteresowanych bazą MIEJSCOWOŚCI KRESOWE, że dziś doszły rozszerzone informacje o parafiach rzymskokatolickich z Archidiecezji Lwowskiej: wezwanie i data erygowania kościoła oraz od kiedy dana parafia prowadziła księgi metrykalne.
Następnym etapem będzie opis dla parafii rzymskokatolickich z Diecezji Przemyskiej.

http://www.kami.net.pl/kresy/
Awatar użytkownika
andrzejlazar

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: andrzejlazar »

Ewusiu gratuluje ogromu pracy włożonej w tą stronę.
Pełen zachwytu Andrzej z Gródkowa
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Witam! Zajrzałam nie tylko do wykazu miejscowości kresowych (baza imponująca), ale weszłam na wasza stronę i ....pobuszowałam w projekcie "Polacy represjonowni w pólnocno-zachodniej Rosji".Jestem pełna podziwu dla wykonanej przez was pracy. Informację o waszej stronie przekazałam do wszystkich znanych mi środowisk kresowych.Sądze,że wielu kresowiaków skorzysta z przekazanych przez was informacji. Serdecznie pozdrawiam Iwona.
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Witajcie!
Na Nowy Rok z najlepszymi życzeniami dla wszystkich kresowiaków i nie tylko wchodzi nowa wersja bazy Kresowe Miejscowości.
Wzbogacona jest o zasoby ksiąg metrykalnych dla wyznania rzymskokatolickiego znajdujące się w Archiwum Historycznego we Lwowie, ul. Stryjska 5.
Spis dla tego zasobu sporządzony jest w języku ukraińskim, tłumaczyłam go w oparciu o już funkcjonującą bazę Kresowe Miejscowości. Jednak zawsze mogą się tam znaleźć nieścisłości. Będę wdzięczna, za korektę, jeśli ktoś miał do czynienia z tymi zasobami.
W AHL jest to sygnatura 618/2, jednocześnie przy każdej pozycji jest informacja o numerze mikrofilmu w FamilySearch Library dla każdej pozycji z sygnatury 618/2 w AHL.
Serdecznie pozdrawiam
Ewa Kamińska
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Ewo, zrobiliście (jako rodzina przecież) świetną robotę.
Gratulacje i podziękowania.
Mam nadzieję, że będę się mógł podłączyć z Litwą i Białorusią.
Przemek
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Witam serdecznie Kresowiaków i nie tylko.
Minął niecały miesiąc od uruchomienia strony http://www.kami.net.pl/kresy/
Zanotowaliśmy ponad 1000 wejść na stronę.
Cieszę się bo to dowodzi, że taka baza ma sens i pomaga nam w realizowaniu naszych zainteresowań.
Mamy szansę w najbliższym czasie rozszerzyć bazę o województwo wołyńskie i wileńskie.
Mam nadzieję, że rok 2008 przyniesie kolejne ułatwienia w poszukiwaniu swoich przodków na Kresach

serdecznie pozdrawiam
Ewa Kamińska
Lipińska_Halina

Post autor: Lipińska_Halina »

A ja jak narazie bezskutecznie poszukuję śladów pobytu mojej rodzinki Minowskich w woj. lwowskim lub wileńskim, a konkretnie chodzi mi o m.Krasne, ale jak się doszukałam aż tylu miejscowości o tej nazwie to zwątpiłam, czy kiedykolwiek dotrę do czegoś. Coś mi jednak mówi, że chyba powinnam poszukiwać na ter. b. woj.lwowskiego. Podziwiam Pani cierpliwość i zaangażowanie i jak wiele innych osób oczekuję na efekty Pani pracy. Powodzenia.
dutchman

Sympatyk

Post autor: dutchman »

Droga Ewo,

Wspaniala praca !. Kiedys zaczalem spisywac miejscowosci Galicji ze starych map austriackich, ale nie starczylo czasu na dokonczenie listy.
Zastanawialem sie jak zaliczac miejscowosci do dabnej parafii, kiedy w pewnym momencie tworzona nowa parafie w obszarze poprzedniej. Tak bylo w parafii Zbaraz, kiedy to bodajze w 1903 roku wydzielono parafie Stryjowka.
Jesli chodzi o miejscowosci w starej parafii Zbaraz, to mam dosc dokladne informacje na ten temat i widze ze sporo miejscowosci jeszcze brakuje.
Pozbieram dane ktore mam i podziele sie nimi.
Drobniutka uwaga: w gminie Zbaraz i parafii Zbaraz widnieje miejscowosc Kretkowce. Otoz to sa Kretowce, nie KretKowce.

Serdecznbie pozdrawiam !
jan lukasiewicz
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Witam,
W tamtym rejonie, czyli zaborze austriackim istniała w zasadzie taka reguła, że księgi metrykalne były prowadzone dla konkretnej miejscowości, czyli jak miejscowość zmieniała przynależność w ramach parafii, diecezji, księgi wędrowały do nowej parafii, często występujące jako tzw. filie parafii.
Bardzo mnie interesują doświadczenia i wiedza na ten temat osób, które szukały metrykaliów w tym rejonie.
Moim, a w zasadzie naszym, bo i mojego męża Adama zamysłem jest stworzenie bazy miejscowości "w czasie", czyli zmian, powstawania, wchłaniania się miejscowości tak pod względem administracyjnym, jak i przynależności do parafii różnych wyznań. Ale to jest na etapie koncepcyjnych przygotowań. Aktualna baza stara się pokazać stan z lat 30-tych.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na wszelkie uwagi
Ewa Kamińska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”