Poszukuję informacji o Michale Wodzińskim lub Wodzyńskim (nazwiska pojawiają się wymiennie w metrykach) i o jego przodkach czy krewnych. Jest to jeden z moich najdalszych przodków i chętnie dowiedziałbym się o nim więcej.
Z informacji, które udało mi się uzyskać:
- Był osadnikiem we wsi Kolonia Borowo (obecnie Borowa obok Koluszek w woj. łodzkim)
- Jego żoną była Katarzyna (z domu najprawdopodobniej Kurm lub Kremon), jednak nie udało mi się ustalić daty ślubu (brak metryki)
- Miał dwójkę dzieci (być może więcej) - Andrzeja i Mariannę
- Zmarł 10.01.1858 w Kolonii Borowo
- W akcie zgonu podane zostało, że jego rodzicami byli Marcin Wodziński oraz Marianna (Krzysztoborska? - nieczytelne) oraz, że urodził się gdzieś w Kraju Pruskim
- Na podstawie aktu zgonu oraz aktów małżeństw jego dzieci obliczyłem, że urodził się około 1780 roku
Niestety to wszystko. Nie udało mi się ustalić nic więcej o jego przeszłości, dokładnym pochodzeniu, o jego rodzicach i ewentualnym rodzeństwie. Jeżeli ktoś w swoich poszukiwaniach natknął się na Michała i/lub jego przodków to uprzejmie proszę o podzielenie się informacjami
Wszystkim co ustaliłem w tym temacie podzieliłem się powyżej.
Otwieram nowy temat, gdyż inne które znalazłem o tym nazwisku nie doprowadziły mnie to nowych informacji i dotyczyły ludzi z innych rejonów Polski.