GRO - Anglia i Walia, Rejestr zgonów

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

GrzegorzGen

Sympatyk

GRO - Anglia i Walia, Rejestr zgonów

Post autor: GrzegorzGen »

Dzień dobry - interesują mnie dane GRO dla Romuald Gendźwiłło ur 05.05.1882 zgon 1975 -11-05
Akurat 1975 nie ujęty jest w rejestrze bo jest jakaś "obszerna dziura wieloletnia?
https://www.gro.gov.uk/gro/content/cert ... search.asp
Co robić?
Grzegorz
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Problem z GRO

Post autor: sbasiacz »

kliknij w swój link i zobacz, ja nic nie widzę
pozdrawiam
BasiaS
GrzegorzGen

Sympatyk

Problem z GRO

sbasiacz pisze:kliknij w swój link i zobacz, ja nic nie widzę
Trzeba zrobić konto i się zalogować - ale potem widać, że nie da się wybrać lat pomiędzy bodaj 1957 a 1983??
Podałem link by było wiadomo gdzie się logowałem, bo może jakieś inne rejestry są??
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Co to jest GRO (cytat z posta):

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -210.phtml

1.Anglia i Walia, Rejestr zgonów, 1837 - 2005
87 011 461 rekordów
Zbiór ten jest cywilnym rejestrem zgonów w Anglii i Walii w latach 1837 - 2005. Zbiór zawiera kopie stron rejestru dla lat 1837 - 1983. Od 1984 roku nie ma już stron indeksowych, gdyż General Registration Office (GRO) przyjął elektroniczny sposób rejestracji i udostępnił najnowszą część indeksu cyfrowo. Indeksy są uporządkowane latami i kwartałami dat wydarzeń, a następnie alfabetyczne według nazwisk.

2.Zgony z Anglii i Wielkiej Brytanii, Indeksy GRO, 1969 - 2007
22 048 852 rekordów
Rejestr zgonów w Anglii i Walii w latach 1969 - 2007, raportowany kwartalnie do Biura Rejestru Ogólnego (GRO) w Londynie
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
GrzegorzGen

Sympatyk

Ależ to już wiem. Proszę spróbować znaleźć zgon z roku 1975 - wg tego co opisałem. Nie wiem dlaczego jest dziura od 1983 bodaj??
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

GrzegorzGen pisze:Ależ to już wiem.
Ale inni pewnie nie wiedza co to jest.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
cstas
Podziękował: 1 time

Post autor: cstas »

Jest Romuald Gedzwillo, data urodzenia nieznana, zmarł w 1975,district Fulham (czyli w Londynie), księga z października, listopada, grudnia 1975, tom 12, str 0892.

Te informacje można znaleźć wpisując dane na stronie:
https://www.freebmd.org.uk/cgi/search.pl

Nie znając jak dokładnie się pisze nazwisko, wpisałam tylko imię Romuald i rok zgonu 1975.
O ile dobrze rozumiem, żeby zdobyć więcej informacji to trzeba zamówić kopię aktu zgonu (płatne)

Stasia
GrzegorzGen

Sympatyk

Dziękuję bardzo , czyli mamy mur. Ja mam nawet datę urodzenia z innych rejestrów i cmentarza ale.. dane rodzinne to zagadka.
PawelKoss

Sympatyk

Post autor: PawelKoss »

GrzegorzGen pisze:Dziękuję bardzo , czyli mamy mur. Ja mam nawet datę urodzenia z innych rejestrów i cmentarza ale.. dane rodzinne to zagadka.
A czego konkretnie szukasz? Rodziny w Anglii, w Polsce czy danych dotyczących śmierci?
Skąd masz dane dotyczące urodzenia? Na findagrave 5.11.1975 w Anglii zmarł Romuald Gędźwiłło urodzony 18 sierpnia 1892 roku. To inna osoba?

Romuald Gendźwiłło urodzony w 1892 roku w Wilnie (jest kilka dni w zależności od dokumentów - w rejestrze urodzeń jest wpisany dzień 23 lipca, w fiszce o odznaczeniu Krzyżem Niepodległości 8 sierpnia). Rodzice Zygmunt Klemens i Jadwiga Antonina (ślub w Wilnie 1887 on 27 lat, ona 20), brat Wacław urodzony w 1900.
W Warszawie prawdopodobnie w 1931 mieszkał przy Nowowiejskiej 11 w mieszkaniu W. Gołębiowskiego.

Pozdrawiam
Paweł
GrzegorzGen

Sympatyk

" w fiszce o odznaczeniu Krzyżem Niepodległości 8 sierpnia" - To jest nowa istotna inf. Coś więcej o tym?
Dane o śmierci i losach w Anglii mam z "niebieskiej eskadry" https://niebieskaeskadra.pl/
Wcześniej z Alfabetycznego Spisu Oficerów Rezerwy rok 1922 potwierdzam ur 08.08:
W Trokach (Wilnie?)
ur. 8.8.1892 Gendzwiłło Romuald p.por. 76 p p., (syn Zygmunta Klemensa i Jadwigi Antoniny Kruszyńskiej oboje szlachetni - ślub w Wilnie u św. Jana w roku 1887) [(LVIA, zesp. 604, inw. 20,vol. 216, s. 24, nr 1; vol. 243, s. 694, nr 278). ] » zmarł w Anglii polski: por.of.techn. brytyjski: P/O
Data zgonu 1975-11-05 Londyn
Gunnersbury Ave - Kensington Cemetery (Gunnersbury)

ale mamy też reklamę z 1939 Wilno ul Portowa 19 inż. R.Gendźwiłło

"Romuald Gendźwiłło urodzony w 1892 roku w Wilnie (jest kilka dni w zależności od dokumentów - w rejestrze urodzeń jest wpisany dzień 23 lipca, w fiszce o odznaczeniu Krzyżem Niepodległości 8 sierpnia). Rodzice Zygmunt Klemens i Jadwiga Antonina (ślub w Wilnie 1887 on 27 lat, ona 20), brat Wacław urodzony w 1900. "
Brat się zgadza.
Jest jeszcze 1894 Jan Gendźwiłło – ślub z Józefa Żebertowicz

I teraz - mam wypisy z rej. LVIA dot rodziny o tej nazwie ale szukam wstecz - ile się da - bo rodzina Gendźwiłł gdzieś musi się stykać z ..łło.
To z resztą nie koniec bo dalej to Korklany i Kroże jakieś 50km od Taurogów gdzie mamy w księgach >Giedwiłł od XVII w
Tymczasem Gendźwiłł w Rajgrodzie w zapisach dopiero od początków XVIII w w Trokach Wilnie od końca XIX w.
Szukam wspólnego mianownika
PawelKoss

Sympatyk

Post autor: PawelKoss »

GrzegorzGen pisze:" w fiszce o odznaczeniu Krzyżem Niepodległości 8 sierpnia" - To jest nowa istotna inf. Coś więcej o tym?
Skan fiszki jest w Archiwum w Rembertowie.

https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... =GERT-GIER

Zarządzenie o nadaniu krzyża w ISAP

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 320296.pdf

Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”