Księgi metrykalne parafia Trzebinia po 1920 roku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

urbanska_karolina

Post autor: urbanska_karolina »

Witam,
Poszukuję ksiąg metrykalnych parafii św. app. Piotra i Pawła w Trzebini woj. małopolskie. Chodzi mi głównie o urodzenia w miejscowości Młoszowa po 1920 roku, konkretnie rok 1924. Czy ktoś ma może do nich dostęp, gdzie ich szukać? Bezpośrednio w parafii?
Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam,
Karolina Urbańska
SobczakGrzegorz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: SobczakGrzegorz »

Jak znam życie to jeszcze w z USC. Dopiero zakończył się okres ochrony ustawowej dla rocznika 1924 i raczej księgi nie zostały jeszcze przekazane do archiwum. Można zgłosić do USC wniosek o dostęp do tych ksiąg, zgodnie z prawem powinni udostępnić.
Pozdrawiam
Grzegorz Sobczak
urbanska_karolina

Dziękuję za odpowiedź, spróbuję w USC.

Pozdrawiam,
Karolina
Andrzej75

Sympatyk

Re: Księgi metrykalne parafia Trzebinia po 1920 roku

Post autor: Andrzej75 »

urbanska_karolina pisze:Poszukuję ksiąg metrykalnych parafii św. app. Piotra i Pawła w Trzebini woj. małopolskie. Chodzi mi głównie o urodzenia w miejscowości Młoszowa po 1920 roku, konkretnie rok 1924. Czy ktoś ma może do nich dostęp, gdzie ich szukać? Bezpośrednio w parafii?
Oryginały ksiąg metrykalnych urodzonych z tej wsi powinny być w parafii, ale nie w Trzebini, tylko w Młoszowej.
Natomiast kopie powinny być w USC i mogą być tam przechowywane dłużej niż do 2024 r., bo zwykle wiele roczników jest w jednym tomie, a księgę przekazuje się dopiero wtedy, kiedy minie 100 lat od ostatniego roku w księdze.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Scalak

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Scalak »

Dzień dobry.
Chodzi o przeskoczenie pokolenia - genealogia? Jeśli tak to czy może Pani podać więcej szczegółów? Kogo konkretnie szuka, rodzice, data zgonu, mąż, inne?

Pozdrawiam
Maciej

PS: ten konkretny akt - tylko parafia / USC.
urbanska_karolina

Chodzi mi o akt urodzenia babci- Heleny Motyl zd. Łukasik ur 03.09.1924 r. w Młoszowej. A konkretnie o szczegóły, które moglyby się w tym akcie znajdować, informacje o ojcu, który jak babcia utrzymywała był nieznany. Nie wiem czy to w ogóle jest do ruszenia, czy to już tajemnica, której nie zgłębie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”