Tomku i Mikołaju, mam do Was pytanie dotyczące tej konkretnej linii. Czy jest ona reprezentowana na drzewie YFull przez próbkę YF05205? Czy wiecie skąd pochodzą próbki z "sąsiedniej" gałązki R-Y14063? Skąd pochodzą najbliżej spokrewnione haplotypy STR na liście "matchów" w FTDNA, i jak daleko są spokrewnione z tą linią Malinowskich (tzn. mniej więcej ile lat dzieli ich od wspólnego przodka)?tomaszi pisze: btw. wileńskiego Malinowskiego już u siebie mamy (w części amerykańskiej projektu) - 442931![]()
Ciekawią mnie wszystkie polskie linie Y-DNA, które mogą być ewentualnymi pozostałościami po przebywających na naszych ziemiach Germanach Wschodnich (Gotach, Wandalach, itp.), choć jak na razie ich odróżnienie od linii wywodzących się z późniejszych (chociażby średniowiecznych) "germańskich" migracji na tereny polskie nie jest łatwe. Zależy mi więc na znalezieniu w obrębie jakiejkolwiek większej gałęzi germańskiej lub germańsko-celtyckiej jakiejś charakterystycznej niemal wyłącznie dla Polaków gałązki (czyli praktycznie nieobecnej u Niemców i innych narodów pólnocno-zachodnich), której najbliższy wspólny przodek żył ponad 1500 lat temu (a jeszcze lepiej ponad 2000 lat temu). Widziałem dotąd wiele polskich linii z typowo germańskich lub ewentualnie germańsko-celtyckich gałęzi (w obrębie haplogrup R1b, I1a czy I2a2), które nie mają bliskich wspólnych krewnych w Europie Zachodniej (a więc mogą teoretycznie przebywać na ziemiach polskich od bardzo dawna), ale brak mi takich typowo polskich linii, które wywodzą się od najbliższego wspólnego przodka żyjącego przynajmniej 1500-2000 lat temu.
Pozdrawiam,
Michał
PS 1. Zaraz wyślę maila do #166354 z sugestią przyłączenia się do projektu Malinowskich.
PS 2. Czy te aszkenazyjskie trafienia w teście autosomalnym dotyczyły tylko obecności osób o takim pochodzeniu na liście potencjalnych trafień, czy także wyraźnego sygnału aszkenazyjskiego w analizie myOrigins? To drugie byłoby dużo bardziej miarodajne.