Projekt DNA Malinowski

Genealogia genetyczna, badanie DNA

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

tomaszi pisze: btw. wileńskiego Malinowskiego już u siebie mamy (w części amerykańskiej projektu) - 442931 ;)
Tomku i Mikołaju, mam do Was pytanie dotyczące tej konkretnej linii. Czy jest ona reprezentowana na drzewie YFull przez próbkę YF05205? Czy wiecie skąd pochodzą próbki z "sąsiedniej" gałązki R-Y14063? Skąd pochodzą najbliżej spokrewnione haplotypy STR na liście "matchów" w FTDNA, i jak daleko są spokrewnione z tą linią Malinowskich (tzn. mniej więcej ile lat dzieli ich od wspólnego przodka)?

Ciekawią mnie wszystkie polskie linie Y-DNA, które mogą być ewentualnymi pozostałościami po przebywających na naszych ziemiach Germanach Wschodnich (Gotach, Wandalach, itp.), choć jak na razie ich odróżnienie od linii wywodzących się z późniejszych (chociażby średniowiecznych) "germańskich" migracji na tereny polskie nie jest łatwe. Zależy mi więc na znalezieniu w obrębie jakiejkolwiek większej gałęzi germańskiej lub germańsko-celtyckiej jakiejś charakterystycznej niemal wyłącznie dla Polaków gałązki (czyli praktycznie nieobecnej u Niemców i innych narodów pólnocno-zachodnich), której najbliższy wspólny przodek żył ponad 1500 lat temu (a jeszcze lepiej ponad 2000 lat temu). Widziałem dotąd wiele polskich linii z typowo germańskich lub ewentualnie germańsko-celtyckich gałęzi (w obrębie haplogrup R1b, I1a czy I2a2), które nie mają bliskich wspólnych krewnych w Europie Zachodniej (a więc mogą teoretycznie przebywać na ziemiach polskich od bardzo dawna), ale brak mi takich typowo polskich linii, które wywodzą się od najbliższego wspólnego przodka żyjącego przynajmniej 1500-2000 lat temu.

Pozdrawiam,
Michał

PS 1. Zaraz wyślę maila do #166354 z sugestią przyłączenia się do projektu Malinowskich.

PS 2. Czy te aszkenazyjskie trafienia w teście autosomalnym dotyczyły tylko obecności osób o takim pochodzeniu na liście potencjalnych trafień, czy także wyraźnego sygnału aszkenazyjskiego w analizie myOrigins? To drugie byłoby dużo bardziej miarodajne.
mikmal

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: mikmal »

Michale,

to jestem ja. Tak, to jest moj wynik na yfull. Co do sasiednich probek, na yfull, kiedys z nimi pisalem, oni chyba wszyscy sa rowniez w projekcie U198 - etnicznie z pochodzenia Brytyjczycy (Anglicy).

Prosze zerknij na projekt U198: https://www.familytreedna.com/public/U1 ... e=yresults ("14 14 group" - S15627 > Y14069)

Czesc z nich sie pozniej z mojej haplogrupy odlaczyla. Zobacz: http://meekdna.com/U198dna/P6_Y14069.html

Pokrewienstwo do nich jest bardzo dalekie. Nie mam ich blisko w trafieniach na Y-dna. Najblizej jest 7 zmian na Y-67 (ta osoba byla kiedys w tej samej grupie co ja, a nastepnie przeszla do R-JFS0217). Jest jeszcze jeden z 2 zmianami na 67, ale ma nisko zbadana grupe (R-M269). Najblizej mam do jednego Polaka (przypuszczamy pare set lat).

Tutaj jest troche informacji na temat U198: http://meekdna.com/U198dna/S29_5.html
Pozdrawiam serdecznie
Mikolaj
Zapraszam do Malinowski DNA Surname Project na FTDNA
michalmilewski

Sympatyk

mikmal pisze:Jest jeszcze jeden z 2 zmianami na 67, ale ma nisko zbadana grupe (R-M269).
Rozumiem, że to też ktoś z Zachodu. Czy jest w projekcie U198? Znasz jego numer w FTDNA? Dwie zmiany na 67 - to wygląda całkiem blisko.

mikmal pisze:Najblizej mam do jednego Polaka (przypuszczamy pare set lat).
Przymierza się do Big Y, czy raczej nie?

Pozdrawiam,
Michał
mikmal

Sympatyk
Kontakt:

Nie, nie ma go w projekcie, bo nie ma wymaganego testu aby dolaczyc. Podaje on, ze ostatni znany jego przodek mieszkal na Prusach - wiec pasuje na polnocny wschod. Jest blisko, ale chyba nie zamierza juz robic dalszych testow.

Jeszcze jest w projekcie 805039, z nim jest 3 na 37, ale on ma tylko 37, dobrze sie zapowiada, ale chyba rowniez nie bedzie robil testow.

Polak (w zasadzie Amerykanin) jest wlasnie w trakcie robienia Big Y, to moze byc bardzo ciekawy wynik (za okolo 2 miesiace).

P.S. prosze zerknij na gore, chyba przeoczyles moj komentarz co do Twojej pierwszej wypowiedzi na temat R1a.
Pozdrawiam serdecznie
Mikolaj
michalmilewski

Sympatyk

mikmal pisze: P.S. prosze zerknij na gore, chyba przeoczyles moj komentarz co do Twojej pierwszej wypowiedzi na temat R1a.
Jeśli chodzi o Twój post z godz. 14.12, to odniosłem się do niego w PS do mojego postu z godz. 14.16. Już wysłałem maila do osoby zarządzającej kontem tego Malinowskiego, a żadnych innych Malinowskich (tzn. takich którzy nie przyłączyli się dotąd do Twojego projektu) w projekcie R1a nie ma. Zadałem też dodatkowe pytanie dotyczące wyników autosomalnych dla #363144, ale nie wiem, czy je zauważyłeś.

Pozdrawiam,
Michał
mikmal

Sympatyk
Kontakt:

Wybacz, to ja nie zauwazylem, dziekuje bardzo :-)

To dotyczy potencjalnych trafien. Wedlug analizy ok. 6% (JTest).
Na podstawie gedmatch, do wynikow FF nie mam wzgladu (to chyba zalezy od uprawnien?).
Pozdrawiam serdecznie
Mikolaj
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

mikmal pisze:Swietnie, jeszcze probka kogos z Kalnicy by sie przydala. Bardzo mnie ciekawi ile ostatecznie bedzie linii.

Fajnie gdyby tego typu projekty powstawaly rowniez dla innych czesci Polski.

Ja rowniez Wam bardzo kibicuje :-)
Projekt yDNA potomków szlachty https://dna.projektpodlasie.pl dotyczy szlachty gniazdowej ze wszystkich ziem wchodzących w skład I RP.
Oprócz najliczniej reprezentowanych próbek z ziem Mazowsza i Podlasia w projekcie są rodziny z ziemi łęczyckiej, dobrzyńskiej, łukowskiej a niebawem dołączą rodziny z Wielkopolski.
mikmal

Sympatyk
Kontakt:

Tomku,

czy jest u Was na stronie lista z wszystkimi rodami i zbadana haplogrupa? Znalazlem tylko jedna grafike, ale bez podanych grup.
Pozdrawiam serdecznie
Mikolaj
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

mikmal pisze:Tomku,

czy jest u Was na stronie lista z wszystkimi rodami i zbadana haplogrupa? Znalazlem tylko jedna grafike, ale bez podanych grup.
RODO (w tym szczegółowe zapisy dot. DNA) skutecznie wykosiły wszelkie tabele z wynikami badań z europejskiej sieci... wyniki są widoczne wyłącznie dla uczestników projektu
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Chyba można RODO obejść pomijając publiczną prezentację (przy wynikach testu)”wrażliwych” danych osobowych osoby testowanej a wpisując w to miejsce historyczne dane biograficzne nieżyjącego przodka (na wszelki wypadek zmarłego przed 80 laty). Odmienna interpretacja - moim zdaniem - byłaby równoznaczna z zakazem publicznej prezentacji badań genealogicznych
Inny wariant(moim zdaniem genealogicznie gorszy) to prezentacja przy wyniku testu wyłącznie samego nazwiska. Nazwisko to chyba (jeszcze?) nie są dane wrażliwe, a prezentacja badań statystycznych nie jest (bodaj?) przez RODO zakazana.
mikmal

Sympatyk
Kontakt:

Mamy min. 5 linii (Polska, Litwa, Ukraina, Bialorus, Czechy) - zapraszam wszystkich Malinowskich do zrobienia testu.

Wyniki: https://www.familytreedna.com/public/Ma ... s-overview
Pozdrawiam serdecznie
Mikolaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia genetyczna”