Andrzej75 pisze:marco122l pisze:Jak zweryfikować
Bardzo prosto: porównując (znane) daty urodzenia obu Janów (ojca Michała i jeńca wojennego w Rosji).
Wcześniej miałem jedynie do dyspozycji fragment skanu Wiedeńskiej gazety, z numerem listy, bez szczegółowych danych.
Ale znalazłem na
https://digi.landesbibliothek.at
I raczej nie ten (1893 do 1871) choć nie wykluczam, że to może rodzina (kuzynostwo) natomiast na tej liście tuż pod nim znajduje się:
Czyżowicz Josef
Stopień wojskowy: ErsResInfst. (Ersatz Reserve Infanterist – żołnierz piechoty rezerwy zapasowej)
Jednostka: IR Nr. 77 (77. Pułk Piechoty), 1. ErsKompanie (1. kompania zapasowa)
Miejsce pochodzenia: Galicja, Sambor, Brześciany
Rok urodzenia: 1881
Status: kriegsgef. (w niewoli)
Miejsce uwięzienia: Aszchabad, Lager Ak Tepe, Transkaspien (dzisiejszy Turkmenistan, wtedy Imperium Rosyjskie)
Czyżowicz Paul
Stopień wojskowy: ErsResInfst. (Ersatz Reserve Infanterist – żołnierz piechoty rezerwy zapasowej)
Jednostka: IR Nr. 77 (77. Pułk Piechoty), 1. Kompanie (1. kompania)
Miejsce pochodzenia: Galicja, Sambor, Rakowa
Rok urodzenia: 1888
Miejsce uwięzienia: Possejok Jenakiewo, Gubernia Jekaterinosław, Rosja (dzisiejsza Ukraina)
Czyżowicz Paweł
Stopień wojskowy: LstInfst. (Landsturm Infanterist – piechur Landsturmu, formacji rezerwowej)
Jednostka: IR Nr. 77 (77. Pułk Piechoty), 1. ErsKompanie (1. kompania zapasowa)
Miejsce pochodzenia: Galicja, Sambor, Czaple
Rok urodzenia: 1894
Miejsce uwięzienia: Aszchabad, Transkaspien, Rosja (dzisiejszy Turkmenistan)
Zwłaszcza Josef i Paul wydaje się być ciekawym odkryciem - z uwagi na urodzenie w Brześcianach i Rakowej, ale Czaple też były stosunkowo blisko.
Panie Andrzeju, czy mogę mieć do Pana prośbę? Jest Pan w stanie wyszukać jakieś metryki kościelne tej trójki? Zgaduję, że mogli być to bracia Jana Czyżowicza, ojca Michała Czyżowicza.