Temat: "Bolesław Taurogiński"*
Czcigodni.
Poszukuję jakiegokolwiek kontaktu z bliskimi Bolesława Taurogińskiego, męża Zofii Dobrzańskiej pochodzącej z Charłupi Małej, uczestniczki powstania warszawskiego. W związku z powstająca publikacją każda informacja będzie dla mnie cenna.
*moderacja tematu [Sianin_1948]
Taurogiński Bolesław
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Rataj_Maciej

- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Bolesław Taurogiński
Chodzi o http://encyklopedia.szczecin.pl/wiki/Bo ... i%C5%84ski?
Przypuszczam, że kilka lat temu jakieś materiały po Nim były wyprzedawane w antykwariacie warszawskim.
Pozdrawiam
Tomasz Lenczewski
Przypuszczam, że kilka lat temu jakieś materiały po Nim były wyprzedawane w antykwariacie warszawskim.
Pozdrawiam
Tomasz Lenczewski
-
Rataj_Maciej

- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Wydaje mi się, że były to jego publikacje na prawach rękopisu. Na Pana miejscu zwróciłbym się pisemnie do Archiwum w Szczecinie oraz do AGAD, gdzie wymieniony pracował. Powinni przynajmniej mieć jego powojenne zdjęcie. Najciekawsze byłoby dotarcie do rodziny Radziwiłłów i ustalenie czy zachowały się jakieś zdjęcia przedwojenne na których występuje wymieniony. Pozdrawiam Tomasz
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Przydomek Tuhan, to zruszczenie tatarskiego wyrazu „tugan”. Podobnie jak „Tuka[j]” było to imię-ranga, tytuł określający pozycję społeczną wśród Tatarów. Tuhan-Taurogińscy, podobnie jak Tuhan-Baranowscy pochodzili z Lipków.
Taurogińscy w 1876 roku i 1893 roku zostali zapisani do 1 Księgi Rodowodowej guberni mińskiej. W Polsce nosi je ponad 100 osób. Ciekaw jestem, jak popularne jest to nazwisko na Białorusi? Czy można postawić hipotezę, że wszyscy Taurogińscy, to jeden ród? Mnie interesują Taurogińscy z okolicy Baranowicz.
Taurogińscy w 1876 roku i 1893 roku zostali zapisani do 1 Księgi Rodowodowej guberni mińskiej. W Polsce nosi je ponad 100 osób. Ciekaw jestem, jak popularne jest to nazwisko na Białorusi? Czy można postawić hipotezę, że wszyscy Taurogińscy, to jeden ród? Mnie interesują Taurogińscy z okolicy Baranowicz.