PiotrPieniazek pisze:Dzięki za tę informację! A co oznaczają inne warianty z tej księgi, a zwłaszcza ten z konkretnej metryki?
Już to napisałem, ale powtórzę: w tej konkretnej metryce napisano coniugum lettorum, gdzie drugie słowo to skrót od legitimorum. Bez skrótu: coniugum legitimorum (ślubnych małżonków).
Czy ktoś mógłby powiedzieć co znaczy "lanitoris uxor" ?
żona kogo ?
Przy chrzcie dziecka z Końskowoli z XVIII w. pierwsza żona mojego przodka była tak podpisana...
Wyjaśnienie słowa "lanitoris" rzuciłoby to trochę światła na to czym zajmował się mój przodek z zawodu
z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Pozdrawiam,
Jagoda
*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych
Witam, potrzebuję pomocy w przetłumaczeniu i przede wszystkim odczytaniu co może być napisane u mojego krewnego w metryce. Nie potrafię sobie w żaden sposób poradzić
Czy mógłbym prosić o tłumaczenie zawodu pana młodego z metryki numer 6?
Komórka z jego imieniem i danymi rodziców na samym dole ma coś w stylu "stabilites dimi(...) miles" czyli urlopowany żołnierz?
W ostatnich trzech kolumnach jest adnotacja coś o kapitanie milicji(?) z Tarnowa i data 20 listopada 1894 r., czyli dzień przed ślubem. Kapitan udzielił pozwolenia na urlop w celu ślubu? 5 lat później ten żołnierz był już w USA
00lsen pisze:Komórka z jego imieniem i danymi rodziców na samym dole ma coś w stylu "stabilites dimi(...) miles" czyli urlopowany żołnierz?
Tamten wpis jest skreślony, czyli się nie liczy (było: żołnierz na stałe zwolniony ze służby wojskowej).
00lsen pisze:W ostatnich trzech kolumnach jest adnotacja coś o kapitanie milicji(?) z Tarnowa i data 20 listopada 1894 r., czyli dzień przed ślubem. Kapitan udzielił pozwolenia na urlop w celu ślubu? 5 lat później ten żołnierz był już w USA
Zaświadczenie z c.k. starostwa dla narzeczonego, że nie ma przeszkody ze strony spełnienia obowiązku wojskowego, Tarnów, 20/11 1894, nr 1037.
Poniżej przesyłam link ze stroną z księgi chrztów, z lewej strony jest status parentum, czy mogę prosić o przetłumaczenie czym się zajmowali rodzice chrzczonych dzieci po kolei od 1 do 19...np. 1. ogrodnik, 2 .rolnik 3.....