AD Tarnów - digitalizacja zasobu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- MalgorzataKurek

- Podziękował: 1 time
-
micheldeda
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 53 times
-
Giemza_Karol

- Podziękował: 7 times
- Otrzymał podziękowania: 3 times
- Michał_Zieliński

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 87 times
-
Kosciuk_Joanna

-
malgorzata_d
Wspaniała wiadomość! Podziękowania dla wszystkich zaangażowanych.
I przy okazji pytanie w temacie:
Pytam, bo wiem o jednym przypadku, który warto by było wpisać na taką listę:
parafia Błonie koło Szczepanowic. Została wydzielona z parafii Szczepanowice (dawniej Jodłówka) w XX wieku. Na FS brakuje oryginałów urodzeń z miejscowości Błonie i Isep po 1847 r. oraz w ogóle oryginałów małżeństw i zgonów. (Są tylko duplikaty UMZ z lat 1809-70).
I przy okazji pytanie w temacie:
Czy istnieje jakaś lista oryginałów ksiąg, których nie sfilmowali Mormoni, żeby wiedzieć, co warto zeskanować w przyszłości, jeśli będzie taka możliwość?Michał_Zieliński pisze: Potem chcemy zeskanować te oryginały, których Mormoni nie zrobili.
Pytam, bo wiem o jednym przypadku, który warto by było wpisać na taką listę:
parafia Błonie koło Szczepanowic. Została wydzielona z parafii Szczepanowice (dawniej Jodłówka) w XX wieku. Na FS brakuje oryginałów urodzeń z miejscowości Błonie i Isep po 1847 r. oraz w ogóle oryginałów małżeństw i zgonów. (Są tylko duplikaty UMZ z lat 1809-70).
-
MateuszCiochon
- Michał_Zieliński

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 87 times
Ale po co się pytać jak można samodzielnie to sprawdzić - wszystkie informacje są n stronie FS.
Tak jak pisałem na tym dysku co otrzymaliśmy są skany oryginałów, przechowywanych na parafiach, a na czas mikrofilmowania przewiezionych do AD Tarnów (i taki mają opis na FS, w przeciwieństwie do kopii przechowywanych w AD Tarnów, które były mikrofilmowane w AP Warszawa i taki mają opis na FS). Nalezy na FS w wyszukiwarce wpisać nazwę miejscowości i zobaczyć jakie mikrofilmy tam są, gdzie były robione, to będziecie wiedzieli co już mamy (1 dysk ze skanami oryginałów), co będziemy mieli w niedalekiej przyszłości (2 dysk ze skanami kopii do 1870 r., od 1870 robiliśmy sami w AD Tarnów), a czego nie będziemy mieć (oryginały, które nie zostały zwiezione z parafii do zmikrofilmowania, jak np. Ostrowy Tuszowskie, skąd są tylko mikrofilmy z kopii).
Tak jak pisałem na tym dysku co otrzymaliśmy są skany oryginałów, przechowywanych na parafiach, a na czas mikrofilmowania przewiezionych do AD Tarnów (i taki mają opis na FS, w przeciwieństwie do kopii przechowywanych w AD Tarnów, które były mikrofilmowane w AP Warszawa i taki mają opis na FS). Nalezy na FS w wyszukiwarce wpisać nazwę miejscowości i zobaczyć jakie mikrofilmy tam są, gdzie były robione, to będziecie wiedzieli co już mamy (1 dysk ze skanami oryginałów), co będziemy mieli w niedalekiej przyszłości (2 dysk ze skanami kopii do 1870 r., od 1870 robiliśmy sami w AD Tarnów), a czego nie będziemy mieć (oryginały, które nie zostały zwiezione z parafii do zmikrofilmowania, jak np. Ostrowy Tuszowskie, skąd są tylko mikrofilmy z kopii).
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Czy jest szansa na kolejne pozycje z AD Tarnów, ponad te dwa dyski?
Interesuje mnie parafia Żabno, której skany wg FS wykonane były w AD Tarnów, ale w 1995r, a nie 1997r.
https://www.familysearch.org/pl/search/catalog/740719
Interesuje mnie parafia Żabno, której skany wg FS wykonane były w AD Tarnów, ale w 1995r, a nie 1997r.
https://www.familysearch.org/pl/search/catalog/740719
pozdrawiam, Piotr