Po 1,5-rocznym okresie poszukiwań, ku mojemu niemałemu zaskoczeniu, natrafiłem najprawdopodobniej na szlacheckie ślady w mojej rodzinie.
Rozgryzając i sięgając coraz dalej w zapisach ksiąg parafialnych rodziny mojej Mamy dokopałem się do dwóch następujących dokumentów:
1. akt urodzenia mojej 5*prababci Anny z Szobskich o takiej treści, z ksiąg kościelnych parafii w Chodczu (tłumaczenie z łaciny):
43. Gole
Dnia 29 lipca [1781r] ja jak wyżej Ochrzciłem Dziecię Imieniem Anna Córkę Szlachetnych Rodziców [Generosorum Parentum] Pawła i Jadwigi Szobskich Prawnych Małżonków Rodzicami Chrzestnymi byli Józef Witoń [?] z Zieleniewa i Salomea Chędzińska żona [nie jestem w stanie przetłumaczyć]
2. akt małżeństwa moich 5*pradziadków Grzegorza Kluszczyńskiego i Anny z Szopskich, z ksiąg kościelnych parafii w Chodczu (tłumaczenie z łaciny):
13. Chodecz
Roku tego samego [1801r] dnia 2 Lutego Ja jak wyżej Komisarz trzema Zapowiedziami pojedynczymi w dni powszednie [?] wobec ludu na mszy zgromadzonymi żadnej przeszkody Kanonicznej nie wykrywszy Pobłogosławiłem Małżeństwo pomiędzy Ucziwym [Honestum] Grzegorzem Kluszczyńskim wdowcem i Szlachetną [Generosam] Anną z Szopskich. Świadkami byli Walenty Lenczewski Jakub Laskoski Szymon Kluszczyński i [?] z Chodcza
Po początkowym zaskoczeniu z niespodziewanych szlachetnych w mojej rodzinie, do tej pory w 95% wypełnionej różnej maści chłopami, gospodarzami i rolnikami, szybko nadeszły pierwsze refleksje i pytania. Gdzie szukać dalej jakichś informacji o tych Szobskich (w innych dokumentach Szubskich, Szupskich bądź Szopskich), jaki mieli herb, skąd przybyli, gdzie jest ich gniazdo rodzinne i wiele innych.
Szybkie przejrzenie Internetu i trafiam na takie informacje:
1. Szubski - 1386 od nazwy miejscowej Szubsk (płockie, gmina Krośniewice)
2. Pytanie na innym forum i dowiaduję się jaka parafia obejmuje Szubsk (parafia Nowe)
3. Odszukanie na mapie poszukiwanej wsi - znajduje się ok. 30km od Chodcza
4. Przeczytanie informacji zawartych w "Słowniku geograficznym Królestwa" dot. miejscowości Szubsk, mianowicie: Według reg. pob. pow. łęczyckiego z r. 1576 Elźbieta Szubska miała tu 1 łan, 12 osad., a we wsi Sz. minor 7 1/2 łan. pustych (Pawiński, Wielkp. II, 84)
5. Przejrzenie indeksów z geneteki dla parafii Nowe - albo brak jakichkolwiek dokumentów z Szubskimi (lata 1692/1774 - 1810), albo źle szukałem.
6. Znalezione herby dla nazwiska "Szubski" - Ogończyk i Prawdzic (za "Herbarzem Polskim" Tadeusza Gajla)
7. Kolejne dwa pytania na innym forum i dowiaduję się, że brak tego nazwiska w "Materiały genealogiczne, nobilitacje, indygenaty w zbiorach Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie", ale za to pojawia się podobne w "Regestrze diecezjów 1783-1784" wpisem Fałki części 2 Szopski 1; parafia Borzęcin wieś z należącymi w w. mazowieck., p. warszawskiey, p. błońskim; dekanat błoński, diecezja poznańska.
Następnie zasiadłem do dokumentów, które odszukałem w parafii w Chodczu, a zatem:
- akt urodzenia Szymona Kluszczyńskiego z 1801r, syna sławetnych [Fame] Grzegorza i Anny z domu Szopska Kluszczyńskich; ojcem chrzestnym jest nobilis
- akt zgonu Jadwigi Szobskiej z 1808r, lat 50 mającej; brak informacji o mężu oraz o panieńskim nazwisku
- akt zgonu Grzegorza Kluszczyńskiego z 1826r, pozostawił owdowiałą Annę z Szopskich
- akt małżeństwa Franciszka Płucińskiego i Anny z Szopskich Kluszczyńskiej lat czterdzieści, urodzoną w Golach córką niegdy Pawła Szopskiego i Jadwigi z Markowskich, wdową po (...) Grzegorzu Kluszczyńskim
- akt zgonu Szymona Kluszczyńskiego z 1848r, syn niegdy Grzegorza i pozostałej Anny z Szupskich drugiego małżeństwa Lewandowskiej
- akt zgonu Anny Lewandowskiej z 1852r, pierwszego ślubu Kluszczyńska (...) lat siedemdziesiąt licząca (...) córka małżonków Szopskich z imion stawającym niewiadomych zostawiwszy owdowiałego męża Franciszka
Braki:
- akt małżeństwa Pawła Szobskiego i Jadwigi z Markowskich
- akt zgonu Pawła Szobskiego
- akt zgonu drugiego męża Anny z Szobskich, Franciszka Płucińskiego
- akt małżeństwa Anny z Szobskich z Franciszkiem Lewandowskim
No to chyba tyle - troszkę się rozpisałem, ale tylko w celu właściwego i jak najpełniejszego naświetlenia mojej sprawy
Będę wdzięczny za jakieś sugestie, naprowadzenia, może wskazanie jakichś źródeł bądź osób, które mogłyby mi jakoś pomóc... A może ktoś jakąś własną wiedzę, gdyż szukał w tych rejonach i natrafił na to nazwisko?
Z góry dziękuję!
PS. Linki do bliźniaczych tematów na innych forach:
http://www.forum.szlachta.org.pl/index.php?topic=6288.0
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=10235