Dowód osobisty - powód wyrobienia

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AdamKolacz

Sympatyk

Dowód osobisty - powód wyrobienia

Post autor: AdamKolacz »

https://i.imgur.com/68t7LhW.jpeg

Z tej krótkiej notatki dołączonej do akt zbiorczych do aktu zgonu mojej praprababci wynika, że wyrabiała dowód osobisty na komendzie milicji w Otwocku, latem 1956 roku - a więc 4 lata po wprowadzeniu obowiązku. Miała wówczas 67 lat - z tego co mi wiadomo, ludzie starsi często nie wyrabiali wcale dowodu jeśli nie był im potrzebny.

Skoro jednak praprababcia ów dowód wyrobiła w takim wieku i w tamtym roku to zapewne zaszła taka potrzeba. I stąd moje pytanie - jaka ta potrzeba mogła być?

Dodam, że praprababcia zmarła 6 lat później w zupełnie innym powiecie, a wiem że trochę tam mieszkała przed śmiercią.

Adam
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Potrzeba to była ponieważ Dekret z 22-10-1951 nakazywał każdemu kto skończył 18 lat posiadać DO. Za jego brak były kary.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 510382.pdf
Ryszard Drąg
AdamKolacz

Sympatyk

Proszę czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że wyrobiła dowód 4 lata po wprowadzeniu obowiązku
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Widocznie dłużej nie mogła bezkarnie unikać jego braku.
Krzysztof Wasyluk
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Ponieważ to był długotrwały proces, więc niektóre osoby dostały później.
Ryszard Drąg
Awatar użytkownika
Irek_Bartkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Dowód osobisty - powód wyrobienia

Post autor: Irek_Bartkowski »

AdamKolacz pisze:https://i.imgur.com/68t7LhW.jpeg

Z tej krótkiej notatki dołączonej do akt zbiorczych do aktu zgonu mojej praprababci wynika, że wyrabiała dowód osobisty na komendzie milicji w Otwocku, latem 1956 roku - a więc 4 lata po wprowadzeniu obowiązku. Miała wówczas 67 lat - z tego co mi wiadomo, ludzie starsi często nie wyrabiali wcale dowodu jeśli nie był im potrzebny.

Skoro jednak praprababcia ów dowód wyrobiła w takim wieku i w tamtym roku to zapewne zaszła taka potrzeba. I stąd moje pytanie - jaka ta potrzeba mogła być?

Dodam, że praprababcia zmarła 6 lat później w zupełnie innym powiecie, a wiem że trochę tam mieszkała przed śmiercią.

Adam

Może wyrobiła bo miała zamiar się przeprowadzić a do zameldowania musiała mieć dokument tożsamości
Pozdrawiam
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
AdamKolacz

Sympatyk

Re: Dowód osobisty - powód wyrobienia

Irek_Bartkowski pisze:

Może wyrobiła bo miała zamiar się przeprowadzić a do zameldowania musiała mieć dokument tożsamości
Też tak podejrzewam, skoro później mieszkała w zupełnie innym mieście w innym powiecie. Ale być może był jeszcze inny powód.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”