Powrót żołnierzy 2 KP z Włoch do Polski

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Powrót żołnierzy 2 KP z Włoch do Polski

Post autor: kasiek »

Czy ktos posiada listy repatriantow II korpusu?
Chodzi mi o tych, ktorzy nie przechodzili przez obozy w Anglii ale statkami wracali do kraju prosto z Egiptu albo Wloch.
Interesuja mnie nazwy statkow i daty wplyniecia do portu w Gdyni(?).
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam
Nie rozumiem, jaki wspólny wątek tematyczny ma zmieszczenie zapytania w podforum : Indeksacja metryk (http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-17.phtml ) :wink:
Post został przesunięty do podforum : Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko.. - http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-60.phtml
Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Pani Mario, bo ja sie gubie czasami jeszcze :cry: przepraszam
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
paw.adamowiczpiotr

Post autor: paw.adamowiczpiotr »

Droga Pani"Kasiek"

Wikipedia - Rozformowanie korpusu i dalsze losy jego żołnierzy- „…Po zakończeniu działań wojennych żołnierzy korpusu, którzy zadeklarowali powrót do kraju skierowano do obozów repatriacyjnych w Cervinara i Paolisi koło Neapolu (około 5,5 tysiąca żołnierzy) i w San Domenico (około 800 żołnierzy). Obozy pozostawały pod opieką władz brytyjskich, które organizowały transporty do Polski. Transporty kierowano koleją przez Mediolan, Brenner, Pilzno, Pragę do Zebrzydowic lub drogą morską z Neapolu do Gdańska…. W okresie od 3 do 25 grudnia 1945 do Polski, w 13 transportach kolejowych, przybyło z Włoch łącznie 12 305 żołnierzy II KP i Jednostek Wojskowych na Środkowym Wschodzie. … Punkty repatriacyjne zostały zorganizowane na podstawie rozkazu nr 325/org. Naczelnego Dowódcy WP z dnia 27 listopada 1945 r. … Zorganizowana akcja powrotu żołnierzy PSZ trwała do polowy 1951 r. 20 września 1951 r. w Gdyni zlikwidowano Remigracyjny Punkt Specjalny Państwowego Biura Podróży "Orbis". … ”
więcej informacji …. http://pl.wikipedia.org/wiki/2_Korpus_Polski_%28PSZ%29

„… Samym przyjęciem zajmowały się cztery komisje rejestracyjne, w skład których wchodzili oficerowie Departamentu Poboru i Uzupełnień MON, Głównego Zarządu Polityczno – Wychowawczego WP, Głównego Zarządu Informacji WP i Departamentu Personalnego MON….”
http://www.monte-cassino-1944.com/a/II- ... olski.html

Informacje „ powrotu żołnierzy”, „komisje rejestracyjne” szukać w Archiwum CAW
http://www.caw.wp.mil.pl/udostepnianie/index_korz.htm

Uszanowanie Paweł Piotr Adamowicz
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam Kasiu :)

Dodam też..

Centralne Archiwum Wojskowe - http://www.caw.wp.mil.pl/sygnatury/index-syg.htm
np.: Kolekcja akt żołnierzy polskich powracających z Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie

Instytut Józefa Piłsudskiego w Ameryce – Inwentarz- Drugi Korpushttp://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... y_id=99341
Archiwum -Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego - http://pism.co.uk/archiwum/Badania-Rodzinne.html

Spis Zespołów Archiwum Akt Nowych - www.aan.gov.pl/zespoly/zespoly.html
Nr zespołu :347 ; nazwa zespołu: Polskie Biuro Podróży ORBIS. Biuro Repatriacyjno-Reemigracyjne w Warszawie ; daty [1950] 1951 ; Ogólem j.a. : 45 ; Ogółem mb.: 0,49 ; kat. A

Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

a ja Panu i Pani serdecznie dziekuje za pomoc...tylko, ze ja juz wszedzie dzwonilam i pisalam i nic dalej nie wiem...wikipedia zawsze na pierwszy rzut idzie :), polska sekcja przy Ministerstwie Obrony Anglii nie ma zadnych dokumentow na temat tych zolnierzy, ktorzy nie przechodzili przez obozy, a o takich mi chodzi; wszyscy inni sa w rejestrach..i tu pozwole sobie zanotowac ze pracuje tam przemila Pani Malgosia, ktora zawsze sluzy pomoca i rada- wielkie DZIEKUJE na ogolnopolskim forum sie nalezy...
a wracajac do moich zolnierzy, list napisany do CAW z prosba o zerkniecie do w/w przez Pania Marie kolekcji pozostal bez odpowiedzi...czekam (nie)cierpliwie, ze moze jednak sie zlituja i odpisza..
myslalam, ze moze ktos ma taka liste na ten przyklad z Gdyni...
statki z osobami cywilnymi mialy listy pasazerow, te z zolnierzami juz nie; dostalam adres to marynarki wojennej Angli, moze tam cos pomoge...a w miedzyczasie wszystkie dodatkowe informacje mile widziane

dziekuje jeszcze raz

zapomnialam powiedziec, ze chodzi mi o tych, ktorzy powrocili w 1946 roku...
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Awatar użytkownika
Waleria_kowalewska

Sympatyk

Post autor: Waleria_kowalewska »

hmm od 2011 troche czasu uplynelo ale napisze tylko tyle ,ze ja rozniez jestem zaintersowana tym tematem. Moj dziadek wrocil do Polski w grudniu 1946 przez punkt etapowy w Dziedzicach i choc mam duzo informacji na temat PUR to dokumentow dziadka nie moge znalezc . A Pani udalo sie?

W
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Odnalazłem kiedyś spisy powracających do Polski oficerów 2 KP. Wszyscy byli rejestrowani na granicy, a następnie zbiorcze listy trafiały do MBP. Czy tak samo postępowano z żołnierzami? Być może, ale tego nie analizowałem dokładniej w IPN. Pozdrawiam T.L.
Awatar użytkownika
Waleria_kowalewska

Sympatyk

Dziekuje Tomasz

Dziadek wrócił do Polski w grudniu 1946 przez specjalny punkt Etapowy w Dziedzicach, stworzony do przyjęć dla repatriantów i reemigrantów powracających z Zachodu i Południa. Niedaleko znajdował się także Etapowy PUR w Zebrzydowicach służył jako placówka odżywczo-sanitarno-transportowa repatriantom i reemigrantom w czasie postoju transportów na stacji granicznej Zebrzydowice. Przez te dwie miejscowości do Polski dotarło wielu żołnierzy II korpusu. Tak wiec chyba musze do IPN napisac.
Goscha

Sympatyk

Post autor: Goscha »

Dzień dobry,

długo mnie tu nie było, gdyż w poszukiwaniach mojego dziadka "stanęłam w martwym punkcie". Musiałam zostawić temat na kilka tygodni, aby odsapnąć, jednak wracam z kolejnymi pytaniami, jakie mi się nasunęły, dlatego też zmieniłąm wątek.

Pszukuję informacji na temat mojego dziadka Jana Zalewskiego urodzonego 26.03.1903 w miejscowości Lniano, w obecnym województwie kujawsko-pomorskim. Zmarł 31.01.1979 roku także w miejscowości Lniano. Moje aktualne informacje:

- wiemy tyle, że był pod Monte Cassino, ale nie wiemy czy walczył
- z MoD dostałam inforamcję, że: był w 172 kompani II KP
- od 17.06.1945 przebywał w obozie przejściowym
- a 17.08.1945 został przekazany do brytyjskiej strefy do obozu Cervinara
załączam link do zdjęc tych dokumentów
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... ZIVmhFSVZn

Interesują mnie dwie rzeczy: czy sa na forum forumowicze, którzy mają bliższe informacje o osobach, przebywających w obozie w Cervinara? Może to ważne, ale z dużym przekonaniem myslimy, że mój dziadek został wcielony do Wehrmachtu, a gdzieś, na jakimś etapie na Zachodzie dostał się do armii Andersa. Szczegółów jeszcze się nie doszukaliśmy. Dotarła do mnie informacja, że być mozę mój dziadek wrócił z pierwszym transportem do kraju.

Druga rzecz, która budzi moje zainteresowanie: wpis na karcie imiennej: 190/871/W/III.
Domyślam się, zę to pewnie jakiś numer identyfikacyjny.
Pisałam do Centralnego Archwium Wojskowego, ale nie ma tam żadnych danych o moim dziadku.
(przynajmniej tak napisali). Czy komuś z was jest znana taka forma zapisu i wie czy istnieje gdzieś lista, po której mogę zidentyfikować dalsze losy mojego dziadka np. date powrotu do kraju.

Marzeneim byłyby zdjęcia z Włoch, ale to pewnie po takim czasie mało realne.

Od ponad pół roku czekam także na inrformacje z Niemiec, czy mój dziadek widnieje na listach Polaków wcielonych do Wehrmachtu. Mają około roczne czasy oczekiwania na odpowiedzi.

Gdyby ktoś był w stanie uzupełnić moje poszukiwania o kolejne szczegóły będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
Krzysztof_Polański

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Krzysztof_Polański »

Witam,

czy podana jest lista osób, które pozostały we Włoszech i nie wróciły do Polski, lecz wyemigrowały do Wielkiej Brytanii a następnie do Argentyny ?

Chodzi mi o Mariana Polańskiego, który walczył pod Monte Cassino i całym froncie włoskim.
Czy ktoś z Państwa posiada informacje o osobach, które nie wykazały chęci powrotu do ojczyzny ze względu na represje ówczesnych władz ?
Pozdrawiam
Krzysztof
Poszukuję Polańskich z okolic Kamieńca Podolskiego i Tynnej
Lila1603

Sympatyk

Post autor: Lila1603 »

Witam, prowadzę podobne do Pani poszukiwania, z tym, że u mnie dotyczy to pradziadka, Władysława Kuczawskiego. Mi także zależy na znalezieniu jakiejkolwiek informacji na temat żołnierzy przebywających w Brytyjskim Obozie w Cervinara i ich powrotu do Polski. Dodam, ze Instytut Sikorskiego w Londynie nie posiada takiej listy, cyt: " Nie posiadamy również akt Obozu Repatriacyjnego" Cervinara". Więcej napiszę do Pani w wiadomości prywatnej. Pozdrawiam. Dorota Mazur.
Lila1603

Sympatyk

Post autor: Lila1603 »

Do Goscha- napisałam jakiś czas temu do Pani odpowiedź. Wczoraj dostałam potwierdzenie z niemieckiego Wast, że jednak pradziadek nie służył u nich, zanim dostał się do Armii gen. Andersa. Podaję jeszcze raz e-mail, gdyby tamta wiadomość nie dotarła: dorka.mazur@onet.eu. Pozdrawiam. Dorota Mazur.
Awatar użytkownika
Waleria_kowalewska

Sympatyk

Witam ponownie ,
Ciekawy artykuł znalazłam na temat Repatriacji żołnierzy II Korpusu Polskiego z terenu Włoch i Wielkiej Brytanii do Polski po zakończeniu II wojny światowe
https://www.infolotnicze.pl/2013/05/07/ ... iatowej/3/
Goscha

Sympatyk

Post autor: Goscha »

Dzień dobry,
po prawie 3 latach dostałam w końcu informację z berlińskiego archiwum, że mój dziadek został wcielony do 2. Kompanie Bau-Pionier-Ersatz-und Ausbildungs-Bataillon 5. Dobrze wnioskuję, że był w jakiejś jednostce saperskiej? Potem był w 1.Kompanie Bau-Pionier-Bataillon 821. Nie wiem jak dostał się do obozu w Cervinara (był tam od czerwca do sierpnia 1945 roku). Wrócił do kraju pierwszym transportem, ale nadal nie mam pojęcia gdzie przekraczał granicę, a w żadnym archiwum państwowym nie ma danych o moim dziadku. .

1. Czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie stacjonowały wojska Wehrmachtu, te jednostki o których pisałam wyżej?
Znalazłam książkę, w której są wszystkie jednostki, ale nie potrafię zidentyfikować, gdzie w europie lub poza nią stacjonowały poszczególne jednostki.
2. Może ktoś z Państwa potrafi zidentyfikować numer na karcie imiennej z Cervinara 190/871/W/III, może czyjś członek rodziny też tam był?

Dziękuję
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”