Co oznacza "fabrykant"?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Co oznacza "fabrykant"?
Dzień dobry,
przeglądając metryki natrafilem na przodków którzy z zawodu byli fabrykantami. Co prawda fabrykant kojarzy się z wpływową osobą która zarządza ludźmi, jednak wydaje mi się, że miało to inne znaczenie. Akty urodzenia dzieci tych ludzi określały ich jako niepiśmiennych, a co to za przemysłowiec który nie umie nawet się podpisać, co nie? Czy w zaborze rosyjskim "fabrykant" oznaczał po prostu pracownika produkcji?
przeglądając metryki natrafilem na przodków którzy z zawodu byli fabrykantami. Co prawda fabrykant kojarzy się z wpływową osobą która zarządza ludźmi, jednak wydaje mi się, że miało to inne znaczenie. Akty urodzenia dzieci tych ludzi określały ich jako niepiśmiennych, a co to za przemysłowiec który nie umie nawet się podpisać, co nie? Czy w zaborze rosyjskim "fabrykant" oznaczał po prostu pracownika produkcji?

Co oznacza "fabrykant"?
[...]
linkuj kopie dokumentów, pokazuj je, nie opowiadaj
1780? 1910? gdzie? w zaborze rosyjskim ale po polsku?
szukasz znaczenie polskiego słowa? rosyjskiego? tłumaczenia z rosyjskiego? znaczenia zapisu? lokalnego użycia w X w roku Y?
linkuj kopie dokumentów, pokazuj je, nie opowiadaj
1780? 1910? gdzie? w zaborze rosyjskim ale po polsku?
szukasz znaczenie polskiego słowa? rosyjskiego? tłumaczenia z rosyjskiego? znaczenia zapisu? lokalnego użycia w X w roku Y?
Ostatnio zmieniony czw 06 mar 2025, 10:28 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
dzika_jagoda

Co oznacza "fabrykant"?
nie jestem na sto pro pewna ,ale wydaje mi się ,że fabrykant to chyba właściciel fabryki (?)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fabrykant
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fabrykant
Pozdrawiam,
Jagoda
*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych
Jagoda
*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych
Re: Co oznacza "fabrykant"?
To było dawniej w języku polskim główne znaczenie słowa „fabrykant”.Yameleoo pisze:Czy w zaborze rosyjskim "fabrykant" oznaczał po prostu pracownika produkcji?
Fabrykant, a, lm. ci, m. 1) rękodzielnik, wyrabiający co na fabryce. Fabrykant wyrobów jedwabnych, bawełnianych i t. p. Fabrykant powozów, ob. Karetnik. 2) = niek. zam. zawiadowca lub właścicieli fabryki. 3) = fig. wymyślacz. Fabrykant kłamstw, plotek. Nieudolny fabrykant nowych wyrazów. 4) = fałszerz, podrabiacz. Sądzono go jako fabrykanta monety.
https://eswil.ijp.pan.pl/index.php
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Fabrykant miał np. fabrykę drewnianych łyżek mieszczącą się w kącie izby. Nakupił deseczek , wystrugał łyżki , sprzedał.
Nie każdy był Scheiblerem.
Pozdrawiam
Janusz
Nie każdy był Scheiblerem.
Pozdrawiam
Janusz
[/u][/quote]Yameleoo pisze:Dzień dobry,
Określenie fabrykant oznacza osobę zajmującą się fabrykowaniem czyli produkcją, wytwarzaniem. Może to być zarówno właściciel dużego zakładu produkcyjnego, zatrudniający kilkunastu czy kilkudziesięciu robotników jak i rzemieślnik, wytwarzający własnoręcznie mydłow przydomowym warsztacie. Co się tyczy piśmienności to nie była ona koniecznia do robienia interesów. Bardziej się liczył tzw. łeb na karku.
EwaFra
W aktach zaboru rosyjskiego wszyscy byli niepiśmienni.
...................
Od ciekawostka bratanek księdza rejestrował dziecko i był oczywiście niepiśmienny.
Ale za 1 rok umiera proboszcz i jego zgon zgłasza ów Bratanek i jako świadek podpisuje się w raz z wikarym p/o proboszcza.
Dodajmy bratanek mieszkał na plebani co jest logiczne, że zgłasza zgon.
W czym rzecz proboszcz sporządzała tzw. akty USC po czasie.
siadał sobie w pokoiku i pisał kto się np. urodził.
Tylko obok niego nie było świadków chrztu więc proboszcz pisał jako że świadkowie niepiśmienni i stawiał Krzyżyki.
...............
Ale to tylko w zaborze Rosyjskimi w Aktach USC
W Królestwie Galicji w księgach świadkowie podpisywali się pięknymi autografami
Zatem nie wierz w zapisy aktów USC.
Jan
Jan
...................
Od ciekawostka bratanek księdza rejestrował dziecko i był oczywiście niepiśmienny.
Ale za 1 rok umiera proboszcz i jego zgon zgłasza ów Bratanek i jako świadek podpisuje się w raz z wikarym p/o proboszcza.
Dodajmy bratanek mieszkał na plebani co jest logiczne, że zgłasza zgon.
W czym rzecz proboszcz sporządzała tzw. akty USC po czasie.
siadał sobie w pokoiku i pisał kto się np. urodził.
Tylko obok niego nie było świadków chrztu więc proboszcz pisał jako że świadkowie niepiśmienni i stawiał Krzyżyki.
...............
Ale to tylko w zaborze Rosyjskimi w Aktach USC
W Królestwie Galicji w księgach świadkowie podpisywali się pięknymi autografami
Zatem nie wierz w zapisy aktów USC.
Jan
Jan
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
- Jan.Ejzert

"Fabrykantem nazywano początkowo każdego posiadacza środków produkcji,
choćby to był warsztat tkacki lub magiel, a od 1837 r. we włókiennictwie tkacza
opłacającego kanon, samodzielnego lub pracującego dla nakładcy. W połowie
XIX w. „fabrykantami” byli nie tylko ci, co utrzymali warsztat i samodzielność,
ale także najemni robotnicy przy produkcji. Początkowo termin ten pokrywał się z terminem robotnik. W latach trzydziestych XIX w. pojawiło się najpierw określenie „ludność robocza”, zaś w połowie XIX w. rozpowszechniło się słowo „robotnik” używane zamiennie z „fabrykantem” (a więc także dla oznaczenia właściciela środków produkcji)"
Podaję za: Elżbieta Kaczyńska, DZIEJE ROBOTNIKÓW PRZEMYSŁOWYCH W POLSCE POD ZABORAMI
Pozdrawiam
Piotr
choćby to był warsztat tkacki lub magiel, a od 1837 r. we włókiennictwie tkacza
opłacającego kanon, samodzielnego lub pracującego dla nakładcy. W połowie
XIX w. „fabrykantami” byli nie tylko ci, co utrzymali warsztat i samodzielność,
ale także najemni robotnicy przy produkcji. Początkowo termin ten pokrywał się z terminem robotnik. W latach trzydziestych XIX w. pojawiło się najpierw określenie „ludność robocza”, zaś w połowie XIX w. rozpowszechniło się słowo „robotnik” używane zamiennie z „fabrykantem” (a więc także dla oznaczenia właściciela środków produkcji)"
Podaję za: Elżbieta Kaczyńska, DZIEJE ROBOTNIKÓW PRZEMYSŁOWYCH W POLSCE POD ZABORAMI
Pozdrawiam
Piotr
Zabór rosyjski - lubelskie.jan2024 pisze:W aktach zaboru rosyjskiego wszyscy byli niepiśmienni.
Po przejrzeniu kilkudziesięciu tysięcy metryk z tego regionu i czasu mogę postawić trzy wnioski:
1. Bardzo rzadko chłop był piśmienny.
2. Bardzo często szlachcic był niepiśmienny.
3. Fabrykant w większości przypadków był piśmienny.
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Indeksowałam parafię na której terenie znajdowały się dwie kopalnie węgla kamiennego oraz jedna fabryka urządzeń górniczych.
Zawody ojca i światków, to górnik, robotnik, kamienicznik oraz fabrykant.
Zawody ojca i światków, to górnik, robotnik, kamienicznik oraz fabrykant.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Mój rejon poszukiwań to Staropolski Okręg Przemysłowy. W XIX-wiecznych metrykach pochodzących z jego obszaru, głównie z połowy wieku (choć nie tylko), można często spotkać się z określeniem „fabrykant” w odniesieniu do najemnych robotników przemysłowych. Nazwa to była stosowana wymiennie z określeniem „robotnik”, które dopiero w późniejszym czasie stało się dominujące, nabierając też trochę bardziej szerokiego znaczenia. Potwierdza to, przytoczony przeze mnie powyżej fragment pracy prof. E. Kaczyńskiej „ Dzieje robotników przemysłowych w Polsce pod zaborami” PWN 1970,
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr