Prośba o dalsze pokierowanie w poszukiwaniach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Hinz_Emilia

Sympatyk

Post autor: Hinz_Emilia »

Marcjanna / Marianna Grala z domu Sawicka (córka Józefa i Marianny Puławskiej)
od 1911 żona Stanisława Grala (syna Franciszka i Franciszki Popielarz)
Dzieci syn Józef urodzony w 1911
Córka Stanisława urodzona 1912 zmarła 1913
Wdowa od 20 maja 1919 roku
Nie wyszła ponownie za mąż po śmierci męża, w rodzinie zawsze było mówione że zajęła się wychowaniem jedynego syna i pracowała u księdza na plebanii. Nie wiem dokładnie w jakich latach mogłaby pracować na tej plebanii może dopiero po śmierci meża czyli po 1919, ale równie dobrze mogła już wcześniej. Ale wydaje mi się że najszybciej to po ślubie w 1911
Emilia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Może w tej parafii jakieś dokumenty się zachowały, może w kurii ..ja mam skrzywione spojrzenie (tzn praktyka "nie zachowały się") ale to może być kwestia warszawska i ogólnego niezachowania przedwojennych warszawskich, i choć zdaję sobie sprawę, że to niereprezentatywne to jednak przysłania i wpływa na postrzeganie.

Mało kto rusza (tzn w ogóle nie widziałem by ktoś badał) kasy chorych i inne (tu raczej nie ma związku) typu "związki służących chrześcijańskich"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Hinz_Emilia

Sympatyk

Dziękuję, taka mi myśl po prostu przyszła że może są jakieś właśnie takie zapiski gdzieś w jakiś dokumentach plebanii lub coś podobnego. Trochę się łudziłam że potwierdzę to sobie jakoś na 100% nie tylko z przekazu ustnego w rodzinie.
Dziękuję i pozdrawiam
Hinz_Emilia

Sympatyk

AD Łomża

Witam, czy znalezienie akt metrykalnych z AD w Łomży jest możliwe tylko przez to archiwum? czy może znajdę je w jakiejś bazie?
pozdrawiam Emilia
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”