Szaładziński, Woluszewska - okolice Bydgoszczy i Torunia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

grzeszala

Sympatyk

Szaładziński, Woluszewska - okolice Bydgoszczy i Torunia

Post autor: grzeszala »

Szukam informacji na temat małżeństwa Antoniego Szaładzińskiego i Katarzymy Woluszewskiej, którzy w 1909r. mieszkali w okolicach Bydgoszczy i Torunia, prawdopodobnie w miejscowości Bągart.
Grzegorz Szaładziński
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Grzegorzu.
Posiadam w zbiorze jedną osobę:
- Szaładzińska Maryanna , ur.1834 w "rejonie" Bydgoszczy. Jej mąż to Jan Śmigielski , ur.1820 w jak wyżej.
Dzieci:
- Jan Śmigielski ,ur. 7.02.1858, Poręby , Radziki - bydgoskie
- Franciszka Śmigielska, ur. maj 1871, Unisław, bydgoskie
Tadeusz
grzeszala

Sympatyk

Faktycznie taką osobę można znaleźć np. w archiwach amerykańskich, ale potem przez kilkadziesiąt lat nie można znaleźć żadnych informacji o Szaładzińskich i pojawiają się dopiero w 1908 r. w książce adresowej Torunia.
G.Sz.
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Grzegorzu.
W naszej "zabawie" genealogicznej wiele rzeczy jest niełatwych. I to ma swój urok.
Nie wiem czy Twój Antoni ma związek z podaną przeze mnie Maryanną.
Nie wiem też jakie są twoje zamierzenia w tej sprawie.
Maryanna Szaładzińska była druga żoną Jana. Jego pierwszą żoną była Anna Pietruszyńska i ten ślub odbył się w 1843 roku w m.Trzebcz k/ Grzybna. Koło Grzybna są dwie miejscowości Trzebcz Królewski i Szlachecki.Ale te wioski są na rzut beretem od Unisławia. A przecież w Unisławiu Maryanna rodzi swoje drugie dziecko Franciszkę.
A więc można spróbować dojść do akt Unisławia i okolic i rozpisać w/w osoby.A jak się uda dojść do okresu lat 1900 to wtedy ewentualnie się ustali czy to ta linia. Chyba , że to już ustalałeś ?
Tadeusz
grzeszala

Sympatyk

Do tego, że nie jest łatwo zdążyłem się już przyzwyczaić Na pewno będę szukał dalej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”