Panie Bogdanie, dziękuję za chęć pomocy. Oto informacje, które posiadam.
Eugeniusz Adolf Żak ur. 16.04.1889 w Żyrardowie, zm. 08.09.1954 w Warszawie. Kobieta na zdjęciach to jego pierwsza żona Karolina Hintz. Ona była ciotką mojej Babci, Zenobii Hintz z którą Eugeniusz ożenił się po śmierci Karoliny. Pierwsza żona była od niego o 12 lat starsza, a druga o 16 lat młodsza
Rodzina Eugeniusza przyjechała do Żyrardowa z Warszawy, a wcześniej mieszkali w Mińsku Mazowieckim (co najmniej od ok. 1830 roku). Eugeniusz miał dwóch braci (Edmund Jan ur. 1884 i Paweł Karol ur. 1886 i dwie siostry (wszyscy urodzeni w Warszawie). Eugeniusz był najmłodszy i urodził się już w Żyrardowie.
Ja mam rozpracowane drzewo genealogiczne Żaków od ok. 1800 roku (Hintzów od 1700 roku).
Sam Eugeniusz jest postacią dość tajemniczą, rodzinne legendy głosiły, że był oficerem w armii carskiej, a po rewolucji musiał ukrywać ten fakt (palenie mundurów, zrywanie epoletów itp.).
Moje prywatne badania wskazują raczej, że pracował prawdopodobnie w carskiej służbie celnej, na pewno w latach 1930-tych - w Aleksandrowie Kujawskim, gdzie urodziła się moja Ciocia Elżbieta (1933) i mój Tata Włodzimierz (1935). Przy okazji - oboje byli spod znaku Panny
Eugeniusz stał się właścicielem dużego domu, właściwie pałacyku, w Aleksandrowie Kujawskim (tuż obok dworca kolejowego), skąd mam parę dosłownie zdjęć. Nie wiem w jaki sposób wszedł w jego posiadanie. Rodzinę wysiedlili Niemcy na początku II wojny do Warszawy, gdzie ja się urodziłem. Pałacyk jest obecnie opuszczony. Czasami określa się go jako "mniejszy" lub "drugi" pałacyk Trojanowskich (najsłynniejszy, duży pałac Trojanowskich stoi niecały 1 km dalej).
Ciekawostka: w pałacyku tym, dużo wcześniej bo w w 1879 roku, noc spędził car Aleksander II po spotkaniu z cesarzem Wilhelmem II.
Jeśli potrzeba więcej informacji, postaram się udzielić.
Pozdrawiam,
Andrzej