Podhajce i pow. Ukraina

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

struslav

Sympatyk

Spisy ludności w Galicji - pytanie

Post autor: struslav »

Witam,

Z tego co wiem w monarchii austro-węgierskiej – w skład której wchodziła Galicja – powszechne spisy ludności przeprowadzano w latach: 1857, 1869, 1880, 1890, 1900, 1910 (Podhajce). Czy ktoś może mi pomóc w ustaleniu gdzie powinienem szukać danych z tych dokumentów?

Pozdrawiam, Kamil
struslav

Sympatyk

Księgi sądowe /wiejskie z Kresów - pytanie

Witam,

czy ktoś z Was miał do czynienia z tym tematem? Interesują mnie księgi wiejskie z dawnego woj. Tarnopolskiego (Ukraina), ale po pierwsze nie wiem czy we wsi, która mnie interesuje w ogóle księgi takie były prowadzone, a po drugie jeżeli były prowadzone to czy przetrwały? W AGAD ich nie ma, na Ukrainie nie szukałem. Wdzięczny będę za jakieś rady.

Pozdrawiam, Kamil
Lina

Sympatyk

Spisy w Galicji - pytanie

Post autor: Lina »

Witam!
Wszystkie spisy są w AP Kraków. Archiwum nie wykonuje jednak kserokopii dokumentów XVIII – wiecznych.
W związku z czym istnieje możliwość przeprowadzenia poszukiwań odpłatnie przez pracownika archiwum lub bezpłatnie samodzielnie w pracowni naukowej Archiwum.
W razie odnalezienia poszukiwanych wpisów – istnieje możliwość wykonania z nich kopii w formie skanu lub wydruków ze skanów.
SPISY ludności w AP Kraków

http://www.archiwum.krakow.pl/archiwum. ... poc=&dkon=

Pozdrawiam.Lina
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Ja przejrzałam bazę i myslę , że w pytaniu chodziło o Galicję szczególnie woj Lwowskie, Stanisławowskie itd a nie województwa Zachodnie. Pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
Herbal_ela

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Herbal_ela »

Nie wiadomo o jakie księgi chodzi. Jeśli o księgi metrykalne to znajdowały się one w najbliższej parafii a kościół pewnie w najbliższym większym mieście. Należałoby sprawdzić do jakiej parafii należała wieś i tam szukać.
struslav

Sympatyk

Księgi sądowe wiejskie Białokrynica pow.Podhajce

Rzeczywiście wkradł mi się chyba w post skrót myślowy co zmieniło sens pytania. Chodzi mi o księgi sądowe wiejskie z miejscowości Białokrynica (Białokiernica), pow. Podhajce. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tej materii to proszę o pomoc.

Joanno dziękuję za odzew, ale interesująca mnie miejscowość to Galicja Wschodnia.

Pozdrawiam, Kamil
struslav

Sympatyk

Dokładnie tak jak mówi Bożena, chodzi mi o teren Galicji Wschodniej, dawny powiat Podhajce. Macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam, Kamil
Lina

Sympatyk

Spisy ludności w Galicji - pytanie

Post autor: Lina »

Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Witaj Moniko.
Ja tak trochę z boku.
Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego http://www.pism.co.uk/index_pl.htm , - archiwum - dokumenty - A.&.307 i http://www.pism.co.uk/dokumenty_a7_307.htm tu wybierz A.7.307/9c - Delegatura na obłast czelabińską i świerdłowską (9c) 1941-1945 w pdf i na stronach 76-79 (nazwiska i imiona osób ,które zostały wywiezione do ZSRR) osoby z m. Podhajce. Może się przyda ?
Tadeusz
M.Zborowski

Sympatyk

Akty urodzenia - Podhajce

Post autor: M.Zborowski »

Poszukuję aktów urodzenia z miejscowości Podhajce w obwodzie tarnopolskim. Moja prababcia Barbara Rogacz urodziła się tam myślę, ze w latach 1845 -1850. jej rodzice to najprawdopodobniej Stanisław i Anna ze Szkodów. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Witam. Jeżeli chodzi o miejscowość w powiacie Brzeżany to w archiwum historyczne we Lwowie przechowywane są mikrofilmy z tej miejscowości 9 spraw z okresu 1818-1865. Fond 618 opis 2 sprawy 190-198. Natomiast w archiwum państwowym w Tarnopolu są sprawy miejscowości Podhajce z lat 1876-1903.

Pozdrawiam,
Sergij Batogowski
z Ukrainy
Beata65

Sympatyk
Adept

Post autor: Beata65 »

Proszę zajrzeć na strony AGAD-u.
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KLwo301new.xml
Są również scany dostępne on line.
Polecam także kontakt z Archiwum bp. Baziaka w Krakowie.

Pozdrawiam, życząc powodzenia w poszukiwaniach. Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”